Sport

Magnus Carlsen avgjorde Norway Chess med seier over Firouzja

Det så ut til å gå mot remis, men Magnus Carlsen nedkjempet Alireza Firouzja og er med torsdagens seier vinner av Norway Chess 2020 før den siste runden.

Stavanger 20201006. 
Magnus Carlsen spiller mot Alireza Firouzja under Norway Chess 2020 som holdes på hotel Energy Stavanger.
Foto: Carina Johansen / NTB

Partiet munnet ut i et bondesluttspill der Carlsen hadde to bønder mot Firouzjas ene. Selv om iraneren hadde bare noen sekunder igjen på klokka så han ut til å holde unna, men en kjempetabbe bikket partiet Carlsens vei.

– Jeg er veldig fornøyd med å vinne turneringen. Spillet har vært litt opp og ned. I dag burde det blitt remis, men det ble seier fordi jeg møtte en ung gutt som var fryktelig nervøs, sa Carlsen til TV 2.

Etter å ha vunnet mange av sommerens onlineturneringer triumferte verdensmesteren igjen i den første turneringen under pandemien der spillerne sitter ansikt til ansikt ved sjakkbrettet, og det selv om Jan-Krzysztof Duda underveis brøt hans 125 partier lange rekke med langsjakkpartier uten tap.

Supertalentet Firouzja spilte med hvite brikker og sto lenge sterkest på brettet, men gjorde noen ukloke trekk som fikk den norske verdensmesteren til å øyne sjansen til å spille for seier. Han la en plan og utførte den. Overtaket virket ikke stort nok til å skulle gi seier, men Firouzja havnet i akutt tidstrøbbel på slutten og mestret det ikke.

Angret

Firouzja gikk offensivt til verks med hvite brikker og la press på den norske verdensmesteren, men Carlsen virket godt forberedt på den 17-årige iranerens strategi og leverte raske mottrekk. Han fikk et ganske klart overtak på klokka. Likevel var han ikke fornøyd.

– Jeg angrer veldig på åpningsvalget mitt. Dette ser veldig remisaktig ut. Jeg håpet han ikke skulle gå for det han gjorde. Nå blir det ikke veldig spennende, og det er liten sjanse for å spille for seier, sa Carlsen i «skrifteboksen» etter 50 minutter ved brettet.

En halv time senere så han lysere på det, blant annet etter at Firouzja i det 15. trekk gjorde et løpertrekk sjakkcomputerne likte dårlig.

– Jeg er langt mer fornøyd nå som han har gitt bort løperparet sitt. At han byttet løperen mot springeren min var litt rart, sa Carlsen, som fortalte hvilken angrepsstrategi han så for seg, avhengig av Firouzjas videre spill.

– Om det går slik så vil jeg kanskje ha så stor (viste med tommel og pekefinger like fra hverandre) fordel, men mest sannsynlig ebber dette ut i remis.

Sjokktrekk

Carlsen utførte planen sin og spilte seg til et lite overtak. Han hadde veldig mye bedre tid enn Firouzja, som i 33. trekk flyttet bonden dit Carlsen ønsket og plutselig så ut til å være i ferd med å tape partiet. Sjakkcomputerne ga Carlsen et betydelig overtak, men han ga det fra seg da han ble litt for ivrig.

I bondesluttspillet så Firouzja ut til å ha berget remis, tvunget fram armageddon og holdt liv i spenningen, men så kom det sjokkerende tabbetrekket som avgjorde partiet etter 69 trekk og drøyt tre og en halv time.

Med fire poengs ledelse på Firouzja kan ingen innhente Magnus Carlsen, som for tredje gang har vunnet langsjakkturneringen i Norway Chess.

(©NTB)