Sport

Den kronglete VM-veien

Nå handler det om verdens allerede mest utskjelte idrettsarrangement, fotball-VM i Qatar.

Spørsmål en: Hvordan skal Norge komme seg dit? Så kommer diskusjonen: Bør vi i det hele tatt delta? Den siste debattem lar vi foreløpig ligge. Vi får starte med hvordan Norge skal kvalifisere seg dit?

Norge fikk som kjent ikke plass blant de 24 nasjonene som spiller EM neste år. Kan vi da bli blant de 13 europeiske landene som har plasser i VM? Svaret er ja. Men oppgaven er vrien, som alle mesterskap siden 2000 har bekreftet.

Her er et forsøk på forklaring: Den ordinære VM-kvalifiseringen trekkes i desember. Det blir ti grupper, fem grupper med fem lag, fem grupper med seks lag. Gruppevinnerne går rett til VM. Da er altså 10 av 13 plasser tatt.

Disse skal kjempe om de tre siste plassene: De ti gruppetoerne går videre til et omspill sammen med de to beste gruppevinnerne i nasjonsligaen som nå pågår. Men den kabalen blir ikke klar før man vet hvilke land som allerede er kvalifisert via neste års kvalikkamper. Omspillet avgjøres med semifinaler og finale i tre grupper. Disse blir ikke spilt før i mars 2022. De tre gruppevinnerne går til VM.

Det er nasjonsligaen Norge holder på med akkurat nå. Den blir ferdigspilt i november. Første bud der er altså å vinne sin pulje. Akkurat nå ligger vi likt med Østerrike på toppen, men er bak på innbyrdes oppgjør. Etter Nord-Irland på Ullevaal i morgen venter Romania og Østerrike på bortebane i november.

Lars Lagerbäcks våte drøm er selvsagt å kvalifisere seg direkte ved å vinne sin gruppe i den kvalifiseringen som trekkes i desember. Før den trekningen blir nasjonene delt inn i seedingsnivåer. Nå er Norge på nivå 3, men har et håp om å avansere til nivå 2, noe som også kan bli mulig hvis man vinner sin pulje i nasjonsligaen. Da får man færre antatt tøffe motstandere.

Ifølge nettstedet football-rankings.com lå Norge etter kampene i september an til å havne på nivå tre i trekningen, men med snaut 25 prosents sjanse til å klatre til nivå to. Tyrkia, Serbia, Romania, Slovakia, Irland og Norge kjemper om de tre siste plassene på nivå to.

Gruppespillet i kvalifiseringen spilles i tida mars til november neste år. Da vet vi hvilke ti land som er direkte kvalifisert.

Belgia, Frankrike, England og Portugal er sikre på å bli toppseedet i trekningen, med Spania, Kroatia og Italia rett bak. Nederland og Tyskland er også nesten sikre, mens Sveits og Danmark kjemper om den siste plassen.

På nivå to er Sverige, Polen, Wales, Ukraina, Østerrike og Russland nesten sikre, mens det altså er hard kamp om de tre siste plassene. I den kamper er Norge.

Forvirret? Det er det lov til å være. Enkleste oppskrift: Vinn neste kamp!

Mer fra Dagsavisen