Sport

OL-helt og hans sønn utestengt i fire år

Estlenderen Andrus Veerpalu, med to OL-gull og to VM-gull i langrenn på cv-en er sammen med sin sønn Andreas utestengt fra sporten i fire år.

Før verdenscupstarten i Ruka fredag offentliggjorde det internasjonale skiforbundet (FIS) straffene i kjølvannet av dopingskandalen i Seefeld sist vinter.

Estlands OL-legende Andrus Veerpalu (48), som har operert som trener, utestenges i fire år. Saken mot ham er ikke avsluttet, men i følge FIS antidopingsjef Sarah Fussek vet de nok til å ilegge straff.

Veerpalu er Estlands største langrennsnavn. Han la opp to uker før VM på ski i Oslo i 2011 på grunn av en kneskade. Det gikk rykter om estlenderen i hans aktive karriere, men han ble aldri tatt i noen dopingkontroll. Nå er det dokumentert at han som trener har bidratt til doping, blant andre av sin egen sønn.

Sønnen Andreas gikk på skigymnaset i Meråker og trente mye med blant andre Emil Iversen.

Foruten Andreas Veerpalu er også Karel Tammjärv fra samme nasjon utestengt i fire år, samt Max Hauke og Dominik Baldauf fra Østerrike og Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan.

Alle sammen ble tatt under en politirazzia midt under VM i Seefeld sist vinter.

I kjølvannet av dette er nå doping også blitt kriminalisert i Estland, som det er i Østerrike. Det var derfor politiet kunne slå til under VM.

Dette kom fram på en pressekonferanse i Ruka fredag morgen.

- Vi har utredet disse sakene nøye, sier FIS generalsekretær Sarah Lewis.

Verdenscupen starter i Ruka i Finland med sprint fredag, finaleheatene starter klokka 12.30.

Les også: Her er programmet for hele verdenscupen i vinter: https://www.dagsavisen.no/sport/her-er-fullt-program-for-verdenscupen-i-langrenn-sesongen-2019-2020-1.1624945

Også den estlandske løperen Algo Kärp og treneren Mati Alaver er utestengt i fire år.