Sport

VIF og Skeid reagerer på Hødds handlemåte

Hødd møter Vålerenga 2 til viktig kamp i 2. divisjon lørdag. Hødd fikk flyttet kampen fra mandag til lørdag, noe både Vålerenga og Skeid reagerer på.

Bilde 1 av 3

Hødd er serieleder i 2. divisjon med Skeid poenget bak. Vålerengas 2. lag kjemper for å unngå nedrykk. Mandag skulle VIF2 og Hødd møtes på Intility arena, men Hødd har fått flyttet kampen til lørdag, noe de har anledning til i henhold til NFFs regelverk om «reisebelastning».

Ved å møte VIF2 lørdag, slipper de å møte noen av de 18 A-lagsspillerne som tas ut til søndagens A-kamp mot Brann.

18 spillere uaktuelle

Hødd er blant klubbene med størst budsjett i 2. divisjon, og VIF og Skeid stiller spørsmål om sportsånd og hva som er den reelle motivasjonen bak flyttingen.

Til sammenligning møter Skeid Vålerengas 2. lag i landslagspausen der VIF i prinsippet kan stille en rekke A-lagsspillere.

Forbundet har laget en regel om at klubbene som har lang reisevei kan kreve at kampen spilles i helgen, med bakgrunn i økonomisk belastning ved å måtte overnatte, ta fri fra jobb osv. Hødd utnyttet seg av dette, og fikk medhold i at kampen dermed blir lagt før vår A-kamp, til tross for at vi protesterte, sier trener for VIFs 2.-lag, Gard Holme til Dagsavisen.

Hva betyr det for dere med hensyn til laguttaket lørdag?

Det betyr i praksis at de 18 spillerne som tas ut til A-kampen mot Brann søndag ikke er med i vår kamp på lørdag. De må jo være forbedt til Brann-kampen. Det verste med den regelen er jo at det skaper forskjellige betingelser i opprykkskampen. Det er jo kjipt for oss, men går mer ut over Skeid, som vi møter når vi har mange flere spillere tilgjengelige, skriver Holme.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Stilte med seks A-lagsspillere

Mandag møtte VIF2 Brattvåg borte (1-2 tap), kampen ble som vanlig spilt dagen etter A-kampen, slik hovedregelen er i 2. divisjon.

Men Vålerenga startet kampen med alle som satt på benken mot Tromsø kvelden før, noen av dem kom også inn i kampen mot Tromsø: Abdisalam Ibrahim, Felix Horn Myhre, Samuel Kari Fridjonsson, Aron Dønnum, Magnus Grødem og Enar Jääger. Sistnevnte fikk rødt kort på overtid mot Brattvåg og må uansett stå over. Horn Myhre, Dønnem og Grødem kom alle inn i sluttfasen mot Tromsø og var sterkt delaktige i 3-0-seieren.

Mot Hødd er alle disse uaktuelle hvis de tas ut i troppen mot Brann. Den troppen tar Ronny Deila ut fredag.

Les også: Mener Skeid ville klart seg i 1. divisjon i år

Skeids reaksjon

Skeid-trener Tom Nordlie stiller spørsmål om fair play.

Slik er dessverre reglementet og det må vi respektere. Hødd bryter ikke reglementet, men spekulerer i det for å møte lettest mulig motstand. De hadde sikkert greid å reise mandag med sine mange spillere og store budsjett. Vi er opptatt av fair play i Norge og så kan man spørre seg om denne regelen inviterer til fair play og om det er fair av Hødd og spekulere i det. Opprykket vil avgjøres på små marginer og det er synd hvis reglementet og terminlista vil være en avgjørende faktor, skriver Tom Nordlie til Dagsavisen.

I hvilken grad rammer det dere?

Jeg forstår at VIF har protestert. For oss er det selvsagt forskjell på å møte VIF i en landslagspause hvor de kan stille mange fra A-stallen, mens de er forhindret mot Hødd. Dette er jo av betydning for VIF selv og nedrykksstriden for øvrig, skriver han.

VIF-trener Gard Holme peker også på at intensjonen med regelen er hensyn til økonomi.

Når Hødd i tillegg velger å fly ned fredag og overnatte til lørdag før kampen, skjønner man at de gjør det bare for å få en fordel med laguttaket vårt. Det hadde jo vært billigere for dem å spille kampen på mandag, sier Holme.

Svaret fra Hødd

I Hødd er man overrasket over de sterke reaksjonene fra Oslo-klubbene. Sportssjef André Nevstad avviser overfor Dagsavisen at Hødd spekulerer i VIFs laguttak.

Nei, det er for enkelt. Terminlista i 2. og 3. divisjon er krevende, og denne diskusjonen startet jo allerede på terminlistemøtet mellom klubbene i januar. Vi har også et annetlag å ta hensyn til. I vårrunden måtte vi til Oslo med 2. laget vårt for å spille mot Ullern dagen før A-kampen mot Vålerenga2. Da syntes vi det var rimelig at vi snur på det i høstrunden. Derfor møter vi VIF på lørdag nå, mens vi har Ullern med 2.-laget søndag, sier Nevstad.

Hødd2 rykket opp fra 4. divisjon til den mer reisekrevende 3. divisjon i år, der de nå ligger sist og kjemper for å berge plassen.

Vi må se sesongen i helhet. og det har ikke vært noen intensjon for oss å utnytte regelverket. Vi registrerte at VIF var uenige i flyttingen, sier Nevstad.

Hødd var 1.-divisjonslag fra 2010 til 2016, vant cupfinalen i 2012 og hadde en sterk økonomi. Ambisjonen er selvfølgelig opprykk tilbake til 1. divisjon (OBOs-ligaen).

Nevstad opplyser at de har nedskalert budsjettet til A-laget til omlag 20 millioner. Til sammenligning har Skeid et budsjett på 3,5 millioner kroner.

Les også: Hødd slo KFUM på overtid

VIF har motivasjonen

VIF-trener Gard Holme lover uansett å gi Hødd god motstand lørdag.

Vi har vel tatt noe sånt som 1,2 poeng i snitt med A-gutta på banen så langt i år, mens vi har 1,0 i snitt de gangene vi har stilt med rent juniorlag, så forskjellen for oss er mindre enn man skulle tro, sier han.

Tom Nordlie bruker denne situasjonen som motivasjon.

Vi i Skeid registrerer hva som skjer, men får ikke gjort noe med det. Vi får fokusere på å være så gode at slike ting ikke blir avgjørende. Så får vi håpe også VIF tenner til, sier han.

I siste seriekamp vant Hødd 2-1 over KFUM Oslo etter avgjørende scoring på overtid. Marginene er små i denne 2.-divisjonsavdelingen.

Stilte med juniorlag

VIF-trener Ronny Deila synes det er rart konkurranse-betingelsene endres, men kan ikke love A-spillere til annetlaget denne gangen.

- Vi spilte jo med rent juniorlag også i vårkampen på Høddvoll, sier Ronny Deila, som er opptatt av at andrelaget berger plassen. I vårkampen vant Hødd 2-1.

Ett poeng skiller Hødd og Skeid på serietoppen. Før Hødd møter Vålerenga2 på Intility arena lørdag, har Skeid bortekamp mot bunnlaget Vard Haugesund.

Først 7. oktober møtes Hødd og Skeid på Høddvoll i det som kan bli en mulig seriefinale.

PS! Direktør i konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn, opplyser til Dagsavisen at Hødd har opptrådt korrekt, og at dette regelverket var det klubbene selv som var med på å vedta for tre år siden. Hovedregelen er at annetlagets kamp skal spilles dagen etter A-lagets kamp, men kan flyttes inn i helgen der bortelaget har mer enn to timers reisevei en vei. I de to siste serierundene skal uansett alle kamper spilles samtidig.

SERIERUNDEN

Lørdag: 13.00: Vard Haugesund - Skeid, 14.00: Stjørdals/Blink - Fløy Flekkerøy, 16.00: KFUM Oslo - Arendal, Nardo - Kjelsås, Vålerenga 2 - Hødd, 17.00: Egersunds - Brattvåg.

Søndag: 18.00: Bryne - Vidar.

Mer fra Dagsavisen