Sport

Fikk OL-gullet på den aller største scenen

Etter et fargesprakende innledningsshow på OL-stadion i Pyeongchang, fikk en tydelig rørt Marit Bjørgen tildelt sin gullmedalje etter seieren på tremila.

1 av 4

Av Nina Haabeth

OL-stadion var fullsatt til avslutningsseremonien, som rundet av over to uker med konkurranser i 15 idrettsgrener. For Norges del ble det tidenes medaljefangst.

Kronen på det norske verket ble satt da Bjørgen tok gullet på tremila søndag. 37-åringen fikk også æren av både å bære det norske flagget inn på stadion og motta gullmedaljen under avslutningsseremonien.

Gullet var hennes annet i Pyeongchang, og hennes åttende OL-gull totalt i karrieren. Sammen med fire sølv og tre bronse gjør det henne til tidenes vinterolympier.

Russiske utøvere håpet i det lengste å få marsjere inn med det russiske flagget, men fikk nei etter at landet har vært involvert i to dopingsaker under lekene. Likevel tyder alt på at utelukkelsen av Russlands OL-komité oppheves med det første.

Spenning

Men om showet avslutter spenningene på idrettsarenaene, gjenstår de politiske spenningene i regionen.

Høytstående delegater fra Nord-Korea, deriblant general Kim Yong-chol, tidligere leder for den nordkoreanske etterretningstjenesten, var kommet til nabolandet i sør for å overvære avslutningsseremonien i OL-byen. Kim blir beskyldt for å stå bak et angrep mot et sørkoreansk krigsskip i 2010 hvor 46 personer ble drept. Kims besøk førte til protester i Sør-Korea.

Han fikk se utøverne fra Nord- og Sør-Korea marsjere under sine egne flagg, men fortsatt sammen og i forbrødring som under åpningsseremonien.

Trump-datter

Til stede ved seremonien var også Donald Trumps datter Ivanka, som delte den samme VIP-boksen med Kim. Det så ikke ut til at de to hadde noen form for kommunikasjon.

Imidlertid rapporterte sørkoreanske myndigheter at Kim har signalisert at Nord-Korea er «svært villig» til å ha samtaler med USA.

IOC-president Thomas Bach snakket varmt om koreansk forbrødring før han erklærte lekene avsluttet.

– Dere har vist hvordan idrett bringer folk sammen i vår skjøre verden. Dere har vist hvordan idrett bygger bruer, sa han til de koreanske utøverne og kalte Pyeongchang-OL «de nye horisonters leker».

Beijing neste

Like før vinterlekene i Pyeongchang ble erklært avsluttet, ble det olympiske flagget gitt videre til Beijing som skal være OL-vertskap i 2022.

IOC-president Thomas Bach ga det olympiske flagget til Chen Jining, borgermester i Beijing, under avslutningsseremonien søndag. Vinterlekene beholdes dermed i Asia, men skal i 2022 avholdes i og ved Kinas hovedstad Beijing.

Bach takket i sin avslutningstale Sør-Korea for et mesterskap han blant annet mener har utvidet den olympiske horisonten.

– Disse vinterlekene har introdusert nye grener som appellerer til en ny generasjon. Teknologi gjør også at folk i flere land kan se vintersport på ulike måter. Jeg kan trygt si at vinterlekene i Pyeongchang har utvidet horisonten, og vi omfavner den nye horisonten, sa han.

Like før han erklærte lekene i 2018 for over, ble én utøver fra hvert av de ulike kontinentene hentet fram på scenen. Skiskytter Martin Fourcade representerte Europa, mens Tongas Pita Taufatofua igjen stjal oppmerksomheten da han innsmurt i olje kom ut i bar overkropp. (NTB)