Sport

Klæbo slo Gunde Svans rekord

Johannes Høsflot Klæbo ble tidenes yngste mannlige OL-vinner i langrenn da han gikk inn til gull på sprinten i Pyeongchang.

Av Stian Grythaugen

Klæbo var 21 år og 114 dager tirsdag. Ingen mannlig langrennsløper har tatt OL-gull så ung.

Den gamle rekorden tilhørte den svenske legenden Gunde Svan. Han var 22 år og 32 dager da han tok gullet på 15 kilometer klassisk under OL i Sarajevo i 1984.

Nummer tre på lista er Thomas Alsgaard. Han var 22 år og 35 dager gammel da han gikk til topps på tremila under Lillehammer-OL i 1994.

Tett med norske

Nikolaj Bajukov representerte Sovjetunionen og var 22 år og 200 dager da han ble olympisk mester på 15-kilometeren i Innsbruck i 1976.

Sistemann på topp fem-lista er Hallgeir Brenden. Han tok OL-gull på 30 kilometer klassisk i Oslo i 1952 åtte dager etter at han fylte 23 år.

Videre nedover lista følger to andre unge norske olympiske mestere - Torleif Haug (1924) og Ivar Formo (1976).

Forrige sesong ble Johannes Høsflot Klæbo tidenes yngste sammenlagtvinner av sprintverdenscupen.

Henie yngst

Denne sesongen har han vært enda mer dominerende. 21-åringen hadde vunnet fem av de sju verdenscupsprintene som var arrangert i vinter før tirsdagens OL-konkurranse. Det gjorde nordmannen til storfavoritt tirsdag.

OL-debutanten innfridde så det suste.

Klæbo er for øvrig ikke i nærheten av å være tidenes yngste norske OL-vinner uansett idrett. Den merkelappen tilhører Sonja Henie.

18. februar 1928 vant isdronningen gullmedalje i kunstløp i sveitsiske St. Moritz bare 15 år og 315 dager gammel. (NTB)

Mer fra Dagsavisen