Sport

OL-åpning med bredt miljø-budskap

Klimautfordringene som verden står overfor, spilte en viktig rolle under åpningen av OL i Rio de Janeiro i natt.

Bilde 1 av 5

Av Magnus Aabech

RIO DE JANEIRO: Inngangen til Rio-lekene har vært preget av mye bråk. Natt til lørdag norsk tid ble imidlertid problemene satt på vent og festen startet på legendariske Maracana stadion.

– La oss feire sammen, slik vi har jobbet sammen for å bygge de 31. lekene. Dette er deres leker, de første i Sør-Amerika, sa Carlos Nuzman, sjefen for Rio-OL.

– De som ikke kjenner oss, har tvilt. De som gjør det, er fornøyde, la han til.

IOC-president Thomas Bach erkjente at det er en vanskelig tid i Brasil, men sier han har troen på landet, og at utøverne er løsningen på verdens mistro, frykt og krise. I tillegg brukte han talen til å hylle flyktninglaget.

– Jeg ønsker dere velkommen som en berikelse for vårt mangfoldige fellesskap.

Mindre flamme

Brasilianernes lidenskap for musikk og dans hadde fått en sentral plass i programmet, men åpningsseremonien bar også preg av alvor. Klimaendringer, miljøutfordringer og avskoging var tema gjennom hele kvelden. Derfor besto også OL-ringene som ble avduket inne på stadion, av en rekke trær.

Tenningen av OL-ilden, som ble gjort av den tidligere maratonløperen Vanderlei de Lima, kom også med et miljøbudskap. Flammen er mye mindre enn tidligere – sånn at den skal ha lavere utslipp av gasser. Bak flammen sørger en skulptur for å lage lysspiraler når den beveger på seg. Maratonløperen de Lima ledet under OL i 2004 i Aten, men ble skandaløst nok angrepet av en tilskuer og falt.

«Vondt i øynene»

Skytteren Ole-Kristian Bryhn var flaggbærer og ledet den norske troppen ut på det mektige fotballstadionet som det 140. landet i rekken. Utøverne hadde alle med seg et frø og en kapsel med jord inn på arenaen. De skal plantes i en park i Deodoro, der blant annet skyting og terrengsykling skal arrangeres. Den nye parken vil ha 207 tresorter, en for hver av delegasjonene i OL.

For øvrig vakte den norske delegasjonens påkledning oppsikt i nabolandet Sverige. «Å nei, hva gjør de?» utbrøt Expressens kommentator, og utnevner Norge som et av landene med styggest påkledning:

– Altså, Norge, hva holder dere på med? Hvite shorts og så en fargeeksplosjon? Det gjør vondt i øynene.

Krisetider

Det har stormet rundt Rio-OL og i Brasil i tiden fram mot åpningsseremonien. Mye har skjedd i landet siden Rio ble tildelt lekene i 2009. Økonomien er helt skakkjørt, forskjellene mellom fattige og rike er enorme, og landet er i politisk krise etter at president Dilma Rousseff ble suspendert fra sin stilling etter at riksdagen i landet vedtok å stille henne for riksrett.

– Jeg håper åpningsseremonien kan være et slags antidepressiv for Brasil, sa Fernando Meirelles, den kjente filmregissøren («City of God») som har vært med på å lage åpningsseremonien.

Dilma Rousseff boikottet åpningsseremonien på Maracana stadion, der Brasils fungerende president Michel Temer erklærte lekene for åpnet. Da var det atydning til pipekonsert blant tilskuerne og han ble knapt nok vist på tv-bildene.

Mer trøbbel

Rio har også måttet takle en rekke andre problemer fram mot lekene. Frykten for zikaviruset har skapt overskrifter verden rundt og ført til at flere utøvere har trukket seg fra å delta, mens søppel og høyt bakterieinnhold i vannet skaper problemer for blant andre roerne og seilerne.

Sikkerhet har også vært et gjennomgangstema. Rio de Janeiro regnes for å være blant verdens farligste byer, og sikkerhetsoppbudet er massivt. Rundt OL-parken og deltakerlandsbyen holder tusenvis av soldater vakt. Rundt Maracana stadion var det også militære vakter og politi overalt i timene før åpningsseremonien.

Rundt det sportslige har det også vært bråk. Den russiske dopingskandalen har ført til åpen krangel mellom IOC og Verdens antidopingbyrå (WADA).

Fredag kveld (lokal tid) var problemene glemt, i alle fall for noen timer. Så gjenstår det å se om de neste 16 dagene vil gå i minneboken som en eventyrlig idrettsfest, eller om det er alle skandalene som vil bli husket. (NTB)

Mer fra Dagsavisen