Sport

KFUMs Ciise Aden Abshir: – Fotballen integrerte meg

For ti år siden kom han som flyktning fra Somalia. I dag jobber han på samme mottak han kom til. Og spiller fotball på nest øverste nivå i Norge.

Bilde 1 av 4

For på fritiden storspiller han som midtstopper i KFUM.

– Fotballspillet åpnet altfor meg i Norge, sier Ciise Aden Abshir (30 i går!).

Ved nyttår dukket han opp på Ekeberg og ville trene med KFUM Oslos A-lag. Mange vil det. Noen får lov. Svært få blir tatt opp i A-lagsstallen.

Ble forbløffet

Ciise har tatt hele veien pluss litt til. I dag er han soleklar i KFUMs startoppstilling.

Miljøet i KFUM Oslo karakteriserer det som en solskinnshistorie.

Ciise vil snakke om sitt forhold til sjiraffer. Dyr han elsker. For sitt utseende, sin væremåte, alt. Vi skal la ham utdype, men først skal vi ti år tilbake i tid.

Den da 19 år gamle Ciise hadde forlatt det urolige hjemlandet Somalia. Alene, via en flyktningleir i Etiopia, kom han til Norge.

Unggutten ble plassert i et mottak på Lillestrøm. En ansatt der snappet opp at Ciise var en kjent fotballspiller i sitt opprinnelige hjemland. Lillestrøm Sportsklubb ble kontaktet.

Les også: Loveleen Rihel Brenna har ikke følt seg som en innvandrer på 20 år. Nå gjør hun det.

Takker Tom Nordlie

– Kort tid etter skrev jeg kontrakt med trener Tom Nordlie og LSK. Det var så artig. Nordlie og de i LSK tok meg imot på en fin måte. Med respekt. Jeg fikk en veldig god start på mitt opphold i Norge, sier Ciise til Dagsavisen.

Et ankelbrudd satte en effektiv stopper for det som kunne blitt til noe stort i LSK.

Skaden ble leget, og senere spilte han for Elverum, Asker og Eidsvold Turn.

– Jeg visste ingenting om Norge da jeg kom. Absolutt ingenting. Heldigvis hadde jeg spilt fotball på høyt nivå i Somalia. Jeg vil si at fotball har hjulpet meg til å bli integrert i Norge.

– Og nå jobber du i samme mottak, ringen er på en måte sluttet?

– Jeg ønsker hele tida å bidra positivt. Når jeg kommer på jobb, lyser det i øynene på menneskene der. De sitter mye passive uten å ha noe å gjøre. Jeg jobbet der tre dager i uka, men stillingen ble kuttet ned til to dager. Da tar jeg dem med på aktiviteter. Passivitet på mottak er ikke bra. Folk blir sittende og ha ting inne i hodene sine som ikke er bra.

Vil være sjiraff

Ciise har studert to år på høyskolen i Oslo. Han skal ta opp studiene senere, akkurat nå er det viktigere med jobben på mottaket og spillet i KFUM. Dessuten har han giftet seg og har to døtre på fire og ett år.

– Jeg har studert gestaltterapi, og jeg er mye megler i jobben min. Jeg liker å kalle meg en sjiraff. De vakre store dyrene har oversikt og ro, og de har store hjerter som kan pumpe blod den lange veien opp til hjernen. Mange i mottak er i meget vanskelige livssituasjoner. Det er folk fra ulike land, fra ulike kontinenter. Jeg er sjiraffen i miljøet. Jeg har oversikt, beholder roen, og kommer til løsninger, smiler Ciise.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fotballspråket

– I mottak er det mennesker som snakker mange forskjellige språk og dialekter. Men, det er et verdensspråk som alle forstår, og det er fotball-språket.

Ciise er opptatt av å formidle at nordmenn er et bra folk. At det er lite rasisme, og at det på mange måter er opp til flyktninger selv hva de skal få ut av livene sine her.

Les også: Palestinsk ungdom lærer KFUM-barn fotball

Masse muligheter i Norge

– Fotballen hjalp meg, men alle har ressurser. Alle kan studere eller jobbe. Men alle trenger en håndsrekning når man er nede. Jeg sier alltid at de hvite nordmennene som noen ganger kommer med rasistiske utsagn, og det skjer jo på kveldene i helgene, de menneskene har det selv vanskelig, mangler trygghet og identitet. Men at majoriteten av nordmenn er gode, og ønsker å hjelpe oss i gang, sier Ciise engasjert.

I KFUM kalles Ciise en solskinnshistorie. Ikke bare har han spilt fotball langt, langt over det de forventet. De har fått en ressursperson inn i hele miljøet.

–Vi kommer til å engasjere ham mer i vårt akademi. Senest i dag var en unggutt med somalisk bakgrunn her for første gang. Gjett om han likte å bli mottatt av Ciise, sier daglig leder Thor-Erik Stenberg.

– Han har til de grader overrasket oss. Som person, ja, men også som spiller. Noen ganger bare rister vi på hodet over prestasjonene hans. Rister på hodet fordi vi ikke helt forstår hvordan han klarer å være på rett sted til rett tid så ofte. Han leser spillet utmerket, sier trener Ståle Andersen.

Mer fra Dagsavisen