Olimb-brødrene sto fram og Zuccas første VM-mål

(Kasakhstan - Norge 2-4). Brødrene Mathis og Ken André Olimb dominerte stort da Norge slo Kasakhstan 4-2 i ishockey-VM tirsdag.

Av Geir Andreassen

MOSKVA: Seieren kan vise seg å bli enormt viktig i kampen for å overleve blant de 16 beste ishockeynasjonene som får spille elite-VM også neste år. Norge har tapt for Danmark, men vunnet mot Sveits (overtid) og nå mot Kasakhstan.

– Nå er det en del som skal til før vi rykker ned, i hvert fall. Det kan skje, men sjansen er mindre, sa landslagssjef Roy Johansen til Eurosport etter kampen.

– Det var nervøst, og vi følte det var farlig hver gang de kom inn i vår sone. Vi kontrollerte deler av kampen, men slet med effektiviteten. Derfor ble det spennende hele veien, tilføyde han.

Målscorer Mathis Olimb innrømmer at han er full av selvtillit.

– Hockeyen min leker om dagen. Vi var farlige i nesten hvert eneste bytte, sa han til NTB.

Slo tilbake

Før tirsdagens kamp understreket landslagssjefen at det var viktig for Norge å unngå et tidlig baklengsmål. Det klarte laget, og Norge tok til og med ledelsen.

Den 19 år gamle Stavanger-backen Johannes Johannessen slo til i sin tredje VM-kamp ved å sende Norge i ledelsen med 1-0. Kristian Forsberg vant en dropp, og unggutten banket pucken i mål på et lavt skudd fra blålinjen.

Etter sju minutter slo kasakhstanernes nordamerikanske trio til. Den tidligere canadieren Nigel Dawes sendte pucken i mål bak Lars Haugen framspilt av Justin Boyd i overtallsspill.

Midtperioden ble litt rotete med mange norske halvsjanser og noen resultatløse overtallsspill. Rekka med brødrene Olimb sammen med Mats Rosseli Olsen var samtidig en konstant trussel på offensiven.

Drøyt midtveis i perioden sto yngstebror Olimb endelig riktig plassert på et skudd fra Mattias Nørstebø og satte returen i mål til norsk ledelse 2-1.

Kasakhstan har vært giftig i overtall, og den tidligere amerikaneren Brendan Botsjenskij sto bak utligningen da Andreas Martinsen var utvist i to minutter to minutter før midtperioden var omme.

Mellomste bror Olimb ville imidlertid også være med på moroa og sendte Norge i ny ledelse på et flott raid etter 38.17 av kampen.

Målvakt-assist

Kasakhstan kjempet for ny utligning i sluttminuttene, og måtte ta sjanser framover. Da gikk det som det ofte gjør.

Mats Zuccarello viste smartness da han gjorde 4-2 i åpent bur. Istedenfor å lempe pucken inn i sonen fintet han vekk en kasakhstaner før han satte pucken i det tomme målet. Målvakten Lars Haugen fikk notert målgivende pasning.

Zuccarello sa følgende om sitt første mål i mesterskapet: – Jeg vet jeg ikke er noen målscorer, så jeg forsøkte bare å komme så nær mål som mulig. Egentlig prøvde jeg bare å stjele tid og ikke miste pucken.

Onsdag er det spillefri for Norge, men torsdag er ubeseirede Tsjekkia motstander. (©NTB)

Elite-VM ishockey menn tirsdag, gruppe A:

Kasakhstan – Norge 2-4 (1-1, 1-2, 0-1)

1. periode: 0-1 (3.24) Johannes Johannessen (Kristian Forsberg), 1-1 (7.00) Nigel Dawes (Justin Boyd, Maxim Semjonov). Skudd: 9-18.

2. periode: 1-2 (33.04) Ken André Olimb (Mattias Nørstebø, Mats Rosseli Olsen), 2-2 (35.47) Brendan Botsjenkij (Roman Savtsjenko, Dawes), 2-3 (38.17) Mattis Olimb (K. Olimb, Jonas Holøs). Skudd: 5-12.

3. periode: 2-4 (57-37) Mats Zuccarello (Lars Haugen). Skudd: 5-13. Totalt: 19-43.

Dommere: Timothy Mayer, USA og Linus Öhlund, Sverige.

Utvisninger: Kasakhstan 9 x 2 min., Norge 6 x 2 min.

Norge:

Målvakter: Lars Haugen (Lars Volden).

1. rekke: Jonas Holøs, Mattias Nørstebø – Mats Zuccarello, Anders Bastiansen, Andreas Martinsen.

2. rekke: Johannes Johannessen, Ole-Kristian Tollefsen – Mathis Olimb, Ken André Olimb, Mats Rosseli Olsen.

3. rekke: Mats Trygg, Henrik Ødegaard – Martin Røymark, Kristian Forsberg, Thomas Valkvæ Olsen.

4. rekke: Morten Ask, Michael Haga – Mathias Trettenes, Andreas Stene, Robin Dahlstrøm.

Norge tapte 0-3 for Danmark lørdag, vant 4-3 (i forlengning) mot Sveits søndag, og møter Tsjekkia torsdag 12/5, Sverige lørdag 14/5, Russland mandag 16/5 og Latvia tirsdag 17/5.