Sport

Norges mål i Rio-OL: To gull

Fire medaljer, to av dem av edleste kvalitet, er den norske troppens målsetting for OL i Rio. Toppidrettssjef Tore Øvrebø er optimist og tror det skal gå 100 dager før OL-ilden tennes.

Bilde 1 av 2

Av Per-Kristian Eriksen

– Målet for OL er 2-1-1 regnet i gull, sølv og bronse. Det blir kjempetøft å nå dette målet, for vi har en ganske smal tropp, men vi satser på å gjøre det like godt som i London. Derfor reiser vi til Rio med stor ydmykhet, sier Øvrebø til NTB.

– Når vi ser på resultatutviklingen i norske sommeridretter de siste årene, så er det jo ikke så veldig mange som tar medaljer i VM, og OL er jo ikke slik at det blir en opptur for alle. Det er en sannsynlighet for at mange må ha klaff for å nå målet vårt, legger han til.

For fire år siden ble det to gull i den engelske hovedstaden. Håndballjentene og padleren Eirik Verås Larsen sikret seirene, mens fekteren Bartosz Piasecki klarte sølvet og Alexander Kristoff tråkket inn til bronsen i landeveisrittet på sykkel. Denne gangen blir også håndbaljentene regnet som en av de få norske gullfavorittene.

Tre uttak

Øvrebø skal offisielt ta ut Rio-utøvere i tre forskjellige omganger. Det første uttaket blir 30. mai. Deretter er det lagt opp til et nytt uttak 19. juni, mens aller siste frist for å komme med til historiens første OL i Sør-Amerika blir 17. juli. Da går OL-toget.

– Kriteriene for å komme med i troppen er klare. Hovedkriteriet er at de som blir tatt ut skal ha en mulighet til å kjempe om plasser blant de åtte til 12 beste. Det er også noen som kan komme med på såkalt talentkvote, sier toppidrettssjefen.

– Vi må jobbe for at flest mulig får klaff, og det er derfor jeg sier at vi reiser til Rio med ydmykhet. Men vi skal gjøre alt vi kan for å få det til å klaffe. Likevel tar vi ingenting for gitt, forklarer han.

Mange norske utøvere er midt i kvalifiseringsperioden, mens friidrettsutøvere starter med sine kvalifiseringsstevner for alvor kommende helg. Da er flere av de beste og største norske håpene med Ezinne Okparaebo og Jaysuma Saidy Ndure i spissen i gang i USA.

– Vi regner med at den norske troppen i Rio kommer til å bli på 50 utøvere, kanskje noen flere, men jeg har liten tro på at troppen kommer til å bli på mange over 50, sier sommeridrettssjef Marit Breivik.

Frykter ingenting

Tore Øvrebø sover godt om natten når han tenker på Rio-OL, for han vet at forberedelsene er i rute. Folkene hans i Olympiatoppen har gjort jobben så godt det lar seg gjøre.

– Jeg frykter ingenting når jeg tenker fram mot Rio, men jeg er veldig årvåken og følger med på detaljer. Det vi må få til nå, er at de utøverne som er i løypa og i «dytten» holder seg friske og får trent godt, slik at de kan få ut det optimale. Vi må være forutseende og gi gode råd, slik at vi ikke gjør tabber som vi kan komme til å angre fryktelig på i ettertid, forteller han.

Sommeridrettssjef Marit Breivik virker også rolig når hun ser fram mot OL.

– Det er alltid spennende å se om utøverne får tatt ut det beste av seg selv i timing. Det gjelder jo også å komme så godt forberedt som mulig, både i helse- og treningstilstand. Vi må også bruke tiden inn mot konkurransene slik at de føler seg maksimalt klare til å gi alt, sier hun til NTB.

– Det er den største utfordringen vi har som riktignok er litt uberegnelig, men som er det alle drømmer om å få til, legger hun til.

OL i Rio går fra 5. til 21. august, og opplegget går ut på at de norske utøverne skal være på plass omtrent fem-seks dager før de skal i aksjon. (©NTB)

FAKTA

Idretter der Norge er kvalifisert for deltakelse i OL 2016:

Håndball (kvinner)

* Bryting, 1 vektklasse (60 kg menn)

* Roing, 1 singlesculler (menn), 1 dobbeltsculler (lettvekt menn)

* Seiling, 1 plass laser radial (kvinner), 1 plass laser standard (menn), 1 plass finnjolle (menn), 1 plass 49-er, 2 plasser i brett (menn og kvinner)

* Skyting, 3 kvoteplasser rifle menn (4 øvelser), 1 kvoteplass rifle kvinner (2 øvelser)

* Sykkel, I kvoteplass terreng kvinner, 4 plasser landeveisritt (menn), 1 plass landeveisritt (kvinner)

* Svømming, 1 plass 1500 meter (menn)

* Taekwondo, 1 plass (kvinner)

* Turn, 1 plass (menn)

* Offisielle uttak blir foretatt 30. mai, 19. juni og 17. juli. Per i dag er ingen norske utøvere formelt klare for start i Rio-OL. (©NTB