Sport

Jobben er å tro. Og å bytte spillere.

KOMMENTAR: Per-Mathias Høgmo er inne i sine viktigste døgn som norsk landslagssjef. Dette er grepene vi håper han tar for at Euro 2016 skal bli en norsk realitet.

Bilde 1 av 3

Høgmo skal sprudle av optimisme og tro på eget lag. Det er jobben hans. Og han må bytte spillere på et lag der dalende formkurve preger mange spillere. Det er også jobben hans.

Fredag kveld lander han og landslaget i Budapest. Han møtes av begeistrede avisoppslag i et land som ikke har vært i et sluttspill siden VM i 1986, altså en enda lenger tørketid enn det Norge har opplevd. Ungarns 1-0 seier kom som et gledessjokk på ungarerne. Matchvinneren ble en spiller ingen hadde tippet inn i førsteelleveren, og som knapt spiller klubbfotball hjemme.

Kan en kamp der det står 16-0 i cornere til det ene laget, som likevel taper, gjenta seg? Ja, dessverre. Men det er ikke vanlig. Kan et lag som tapte hjemme i første kvalik, likevel gå videre, når ingen andre har gjort det i tilsvarende situasjon? Ja, selvfølgelig. Statistikk er bare for regnearkene. Norge er et bedre fotballag enn Ungarn. Når spillerne er i form. Men de må løpe litt fortere. Og slå pasningene litt hardere. Når Norge spiller sakte og omstendelig kan hvem som helst demme opp. Som Ungarn klarte med en porsjon flaks på Ullevaal. Alle lag som vinner trenger litt flaks.

At Norge skaper bare en eneste målsjanse på seksten cornere, forteller at dødballtreningene ikke har fungert. Stefan Johansen slår ikke farlige cornere lenger. Og da er vi over i den største snakkisen foran søndagens skjebnekamp i Budapest. Hvilke endringer må Per-Mathias Høgmo gjøre?

  1. Pål-Andre Helland må inn. Rosenborgs kantspiller legger de cornerne Stefan Johansen er ute av form til å legge. Helland bringer ny energi. Feiler han, får han byttes ut. Da må en ut: Jo Inge Berget.
  2. Marcus Pedersen er formspissen i den norske troppen, Alexander Søderlund er det ikke. Det er god nok grunn til å byttte.
  3. Martin Ødegaard må innpå underveis hvis kampen er i nærheten av å ligne den på torsdag. Det er ubegripelig at Norge ikke bruker den mest kreative spilleren som er dyrket fram de siste 50 årene. Fysikk-argumentet holder ikke når det handler om å få inn et kreativt ekorn blant trege ungarere.

Høgmo er opptatt av kontinuitet, det er han fortsatt, derfor vil han ikke gjøre for mange endringer. Men disse må han i det minste vurdere uten at de er opplagte:

4. Er Ørjan Nyland opplagt førstekeeper? Det er faglig uenighet om baklengsmålet var en tabbe. Nyland selv syntes det ikke.

5. Er Vegard Forren frisk? Han spilte den første kampen med feber. Det er tvilsom praksis.

6. Er Tom Høgli spisset nok? Han var det ikke på Ullevaal. Haitam Alesaami har helt andre offensive kvaliteter.

At Norge kan slå Ungarn i Budapest like lite sensasjonelt som at Ungarn kan slå Norge på Ullevaal. I sin siste hjemmkamp i EM-kvalifiseringen slet Ungarn tungt med Færøyene. Det gjorde de mot Finland, Nord-Irland og Romania også. Men denne kampen er annerledes. Helt annerledes. Kampen kan vare i 120 minutter. Ungarn har noe å forsvare. Kampen kan bli avgjort på straffespark. Hvem skal ta dem? Det betyr også at byttene ikke kan komme for tidlig. Skader kan gjøre at man i såfall ikke fullfører med elleve mann.

Isolert sett er Ungarn – Norge den viktigste norske landskampen siden 1993, siden Norge kvalifiserte seg til VM i USA året etter. Da startet en ny tidsalder i norsk fotball. EM 2016 uten Norge kan bety mange år i ingenmannsland. Sannheten er at Norge får denne EM-sjansen bare fordi EM er utvidet til 24 lag. I neste VM-kvalifiseringen er nåløyet trangere igjen.

Nå handler det om å bygge selvtillit. Og konsentrasjon.  I dag er det restitusjonstrening på Lillestrøm før avreise Budpapest. Lørdag er den ny økt på intime Groupama Arena. Den siste treningen. Avspark søndag 20.45.

Ligger Norway i bollen under EM-trekningen 12. desember?

Ja, det er fortsatt mulig.

Mer fra Dagsavisen