Sport

Mener Sotsji likner en konsentrasjonsleir

OL: Ifølge mange innbyggere i Sotsji og russiske menneskerettighets­aktivister blir OL-byen Sotsji stadig mer lik en konsentrasjonsleir.

Samtidig som Russlands president, Vladimir Putin, forhandler med USA om borgerkrigen i Syria og Assads arsenal av kjemiske våpen, bruker han også tida til stadig å sende ut dekreter som får store og sterke virkninger på forholdene for innbyggerne i Sotsji, og på det som skal skje i byen og området rundt i forbindelse med de olympiske leker.

19. august undertegnet han for eksempel et dekret som betyr at Sotsji vil bli hermetisk lukket i tidsrommet 7. januar til 21. mars.

Strenge restriksjoner

Andreas Selliaas er Norges fremste idrettsblogger. Han har god kjennskap til det som rører seg rundt de olympiske lekene i Sotsji og om Putins mange dekreter.

- Dette dekretet forbyr all biltrafikk til og fra Sotsji, og det blir innført strenge restriksjoner på inn- og utreise for vanlige folk, sier han til Dagsavisen.

- Dekretet forbyr også alle former for protester - også de som ikke har med OL å gjøre. I enkelte deler av Sotsji er det ikke lov å bevege seg uten tillatelse fra myndighetene. Dette har fått mange til å kalle Sotsji en konsentrasjonsleir, stikk i strid med de olympiske idealer, fortsetter han.

Fan Ausweis

Andreas Selliaas trekker også paralleller til OL i Moskva i 1980.

- Da ble mange av Moskvas innbyggere kjeppjagd ut av byen for at sosialiststaten skulle framstå best mulig for deltaker­nasjonene som ikke boikottet lekene. Tiltakene i Sotsji har gitt mange assosiasjoner til kommunisttida, mener han.

- Men dekretet berører ikke de tilreisende som kun ønsker å se det som foregår på is og snø på samme måte. De vil få egne reisedokumenter som tillater dem å bevege seg fritt i og rundt Sotsji. Disse dokumentene har fått kallenavnet «Fan Ausweis», et tysk begrep som henleder oppmerksomheten til tyske ID-papirer som Nazi-Tyskland utstedte da de okkuperte Sovjetunionen under andre verdenskrig, forteller han.

1. september utstedte Putin et nytt dekret. Der ble det listet opp soner og områder i Sotsji der det ikke er lov å bevege seg før og under lekene.

- Dekretet gjør det allerede nå lettere å bortvise folk man mener er en trussel mot områdets sikkerhet. Dekretet er i utgangspunktet myntet på dem som ønsker et kaukasisk emirat, selvstendighet for Kaukasus. Men det gjelder også dem som tilhører menneskerettighetsorganisasjoner, og som ønsker å bruke lekene for protester.

Nektes innreise

Andreas Selliaas forteller også at Vladimir Putin på et møte i det russiske sikkerhetsrådet i september advarte mot å framsette feilaktige påstander om menneskerettighetsbrudd i Nord-Kaukasus fra utenlandske organisasjoner eller media.

- Utlendinger som ifølge Putin kommer med feilaktige påstander om russisk politikk, skal stenges ute fra Russland. Dette er en sterk advarsel til alle som kritiserer Russland og en drastisk opptrapping av kampen mot uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner i Russland, mener han.

- Faren er nå til stede for at alle som ytrer seg kritisk mot Russland i forkant av lekene - det være seg om homofiles rettigheter, korrupsjon eller menneskerettigheter i Nord-Kaukasus, blir stemplet som terrorister og en fare for Russlands sikkerhet. De kan nektes adgang til Russland.

- Det kan gjelde deg også?

- Ja, slik jeg tolker de nye dekretene og politikken i Sotsji er det en fare for at alle som ytrer seg kritisk til lekene kan nektes adgang til Russland.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen