Sport

På plass 3.272 dager forsinket

I kveld er Norges landslag omsider tilbake på De Kuip i Rotterdam -

ROTTERDAM: 21. juni 2000 var Norge noen sekunder fra sin første kvartfinale i EM eller VM noensinne, men så scoret Gaizka Mendieta og Alfonso Perez hvert sitt overtidsmål for Spania mot Jugoslavia, vendte 2-3 til 4-3 og sendte Nils Johan Sembs lag ut av EM.

Kvartfinalen skulle spilles fire dager senere, mot Nederland og på De Kuip. Jugoslavia kom dit i stedet, og fortsatte å lekke mål i en kamp nederlenderne vant 6-1.

Tidligere i EM det året nikket Steffen Iversen inn målet som ga Norge 1-0-seier over Spania i den forrige kampen Norge spilte på en av Europas mest navngjetne arenaer.

Den heter egentlig Feijenoord stadion, men på folkemunne er det De Kuip («balja»). Den ble bygget i 1937 etter modell av Highbury i London og baseballarenaen Yankee Stadium i New York, og er i sin tur blitt modell for blant annet Barcelonas storstue Nou Camp.

Storkampstadion

Det er spilt hele 10 europacupfinaler på De Kuip, som i dag har drøyt 51.000 sitteplasser: To i serievinnercupen (1972 og 1982), seks i cupvinnercupen (1963, 1968, 1974, 1985, 1991, 1997) og to i UEFA-cupen (1974 og 2002). I tillegg ble EM-finalen i 2000 spilt der, da Frankrike slo Italia på golden goal etter å ha utlignet på overtid.

Få arenaer i verden kan måle seg med lydnivået når nederlenderne stemmer i allsangen og tramper så ståltribunene rister.

Imponerende som stadion er, er den ikke tilstrekkelig. En ny praktarena med 80.000 tilskuerplasser, «De Nieuwe Kuip», planlegges bygd noen hundre meter unna. Den skal være sentral i VM-søknaden for 2018 og en mulig OL-søknad.

Guds nasjonalitet

Under Drillo har Norge en stor opptur og en tilsvarende nedtur på De Kuip.

Noen dager etter at England ble slått 2-0 på Ullevaal i 1993 greide Norge 0-0 i Rotterdam og tok et kjempesteg mot USA-VM. Før pause ble Norge rundspilt. Marc Overmars driblet Stig Inge Bjørnebye svimmel, vertene skjøt i stolpen to ganger på tre sekunder og en avis skrev at «Gud er norsk».

To og et halvt år senere vendte Norge tilbake og fikk håpet om EM-sluttspill i England knust. Den sure kvelden var Gud definitivt ikke norsk. Ett poeng ville gitt omspill, tre ville gitt EM-billett, men Erland Johnsens klareringsspark traff Clarence Seedorf og dalte ned i mål. I sluttminuttene, da hele Norge var i angrep, kontret nederlenderne inn to mål til og påførte Drillo hans eneste tremålstap som landslagssjef.

Onsdag skrives et nytt kapittel i Norges De Kuip-historie. 3.276 dager etter den siste gruppekampen i EM 2000 venter Norge fortsatt på et nytt sluttspill. Nå handler det om å holde liv i håpet om at tørken kan avsluttes neste sommer.

Mer fra Dagsavisen