Sport

Sparta best trent, VIF daler

Eliteserien i ishockey kan se ut som den deler seg i to «femmere» kommende sesong. Her vurderer Dagsavisen lagene før sesongstart.

Dagsavisen tror den øverste «femmeren» i årets eliteserie kommer til å bestå av Storhamar, Vålerenga, Stavanger, Sparta og Comet. Resten av lagene må finne seg i å kjempe på nederste halvdel. Mye kan imidlertid endre seg i løpet av en lang sesong, men slik tror vi eliteserien ender 2007/08.

1) SPARTA WARRIERS

Sparta har gjennom mange år satt veldig fokus på riktig volum trening, og bygd stein for stein fra langt nede i de yngre lagene i klubben. Slikt arbeid gir til slutt gode sportslige resultater. Klubben har de tre siste årene vært ligaens best trente lag i regi av Olympiatoppen (ulike tester). I tilegg har de greid å beholde stammen i laget og signert med ligaens beste målvakt i Matthew Yeats, draftet for Los Angeles Kings og fem NHL-kamper så sent som i 03/04 for Washington Capitals. Offensivt ser Sparta veldig trygge ut. Tvilen knytter seg til antall backer og Jonas Holøs med et halvt bein i eliteserien i Sverige (Frølunda/Djurgården). Ny trener i Robert Nilsson.

2) STAVANGER OILERS

Har lagt fokus på form i februar/mars, og jeg velger å tro at det er grunnen til mindre bra resultater i oppkjøringskampene. Oilers vant ikke en kamp i sin egen turnering forrige uke. De har mistet toppscorer Henrik Höglund (55 poeng), men Fredik Sundin (48 p) og Andreas Petterson (50 p) er igjen, og det ser ut til at spillere som René Sethereng, Lars-Peder Nagel, Snorre Hallem og Marius Trygg har løftet seg.

3) STORHAMAR DRAGONS

Åtte kvalitetsspillere er borte og ni nye er kommet, samt at den tidligere Storhamar-spilleren Aleksander Smirnoff er ny trener. Da sier det seg selv at alt ikke sitter fra første dropp. Jeg tror Storhamar vil stabilisere seg når spillesystem og spillerkjemien stemmer. Patrick Yetman (nå Modo) er på utlån fram til 24. oktober. Han lagde 42 poeng på 42 kamper sist han var i klubben.

4) VÅLERENGA HOCKEY

Litt uvant å tippe de regjerende mesterne på 4. plass. Det er to grunner til det. VIF har siden streikesesongen i NHL mistet et lag med kvalitetsspillere og flere av disse er erstattet med unge norske gutter og tre rutinerte utenlandske spillere. En god tanke, men å bygge opp et lag på den måten tar tid. Og når kvalitetsspillerne bruker Norge som et springbrett til de store pengesterke klubbene i Europa blir det vanskelig å prestere like godt hvert år. Lars E. Lund, Øystein Olsen, Kenneth Larsen og Rikki Nygård har mange år i drakta.

5) COMET IK

Vanskelig å plassere. Har mistet nøkkelspiller Peter Lorentzen til Røgle. Comet har prestert veldig bra i treningskampene med jevne kamper mot Storhamar og Sparta. Laget er uten de store stjernene og prestasjonene de har levert er et kollektivt arbeid fra alle i og rundt laget. Likevel blir nøkkelen stabilitet over tid. Comet kan slå alle, men også tape for alle. Lars-Erik Lundstrøm (56) er ny trener, en rutinert ringrev som har endret spillesystemet for å få bedre stabilitet.

6) FRISK TIGERS

Stallen ser tynn ut. Frisk er et bevegelig «skatelag» og vonde å spille mot. Samtidig har de skutt innertier ved å få tak i brødrene Chris og Cameron Abbott. To spillere man skal se opp for. Deres herlige innstilling til å prestere på høyt nivå smitter over på resten av laget og kollektivet fungerer veldig bra. Sune Bergmann (ny trener) har gjort Frisk mer aggressivt og bevegelig.

7) STJERNEN

Fra 1-11 tap mot Sparta, for to dager senere å vinne 2-1 sier vel det meste om dårlig stabilitet. Dette vil Stjernen vekk fra og har ansatt Ulf Weinstock (tidl. spiller) som ny trener. Et klokt valg. Klubben vil bruke hans rutine til å se noen år framover. Trond Magnussen og Ondrej Steiner bidro med mye i fjor, men er borte nå.

8) FURUSET

Positiv overraskelse i fjor da de kapret en play-offplass. Jeg tror det blir langt verre i år. Nå blir Furuset tatt mer på alvor og med så mange urutinerte spillere vil prestasjonene svinge. Defensivt tror jeg Furuset får problemer over tid. Riktignok var 0-1-tap for VIF godkjent, men minus 14 mot Storhamar og Stjernen betyr store defensive problemer. Offensivt er det noe bedre om man får i gang en femmer rundt Teemu Kuusisto. Ny trener er David Livingston.

9) LILLEHAMMER

Har som mål å nå kvartfinale. Sliter med skader. Zdenek Kucirek er langtidsskadd og LIK har målvakter, backer og forwards fra utlandet inne på prøvespill. Har gjort noen bra treningskamper defensivt, men offensivt har de vært svake. Har mistet 15 spillere og erstattet med 6 nye.

10) TRONDHEIM

Er over den økonomiske. Årets målsetting er nr. 8 eller bedre. TIK har en tynn stall som ikke tåler skader på sentrale spillere. Spiller enkel ishockey hvor tre sentere er sentrale i det offensive og defensive. Det er to tsjekkere og en ungarer (Daniel Fekete), forøvrig første ungarske spiller i Norge. Har 36 landskamper. Har bare seks backer hvorav to er skadet. Jeg tror ikke dette holder til annet en kvalifiseringsplass. Ny trener er Stanislav Hajdusek (eks TIK-spiller).

Mer fra Dagsavisen