Sarpsborg

Denne gjengen står bak Østfolds flotteste tursti

To dager i uka de fem siste årene har en gjeng på 15-20 pensjonister møttes på denne stranda for å jobbe og skrøne. Det har resultert i prisen «Østfolds fineste tursti», og en plass i den nasjonale finalen.

Bilde 1 av 2

Gjennom tusenvis av dugnadstimer har gjengen med muntre pensjonister rustet opp Isesjøstien i Skjeberg til et mekka for friluftsglade sarpinger.

Det hele startet for fem år siden, da de fikk ideen om å forskjønne Bodalstranda ved foten av Isesjøen, inngikk et samarbeid med Sarpsborg Øst Frivilligsentral, og fikk grønt lys fra kommunen som eier grunnen.

– En gyllen pakke

Tidligere denne måneden mottok de en sjekk på 25.000 kroner, som bevis på at de har gått helt til topps i Gjensidigestiftelsen og Østfold fylkeskommunes kåring av «Østfolds fineste tursti».

– Jeg får si at det skulle bare mangle, hehe. Vi er absolutt stolte, for dette har jo blitt en virkelig fin sti som ligger i flotte naturområder, fastslår Terje Fosby, en av initiativtakerne.

Daglig leder Hidegunn Kvamme ved Sarpsborg Øst Frivilligsentral mener det er flere grunner til at nettopp Isesjøstien fikk den gjeve prisen.

– Disse guttene har fått et vanvittig samhold. Før var de bare på hils – nå har de jule- og sommeravslutninger sammen, og de tar vare på hverandre ved sykdom og dødsfall.

– Nesten 10.000 mennesker har gåavstand til denne stien, og det har blitt en veldig økning i bruken av både den og stranda. Det er viktig i en kommune som Sarpsborg – nederst på alle kåringer som gjelder folkehelse. Jeg håper og tror det er denne gylne pakka juryen og stemmegiverne har sett, sier Kvamme.

Les også: Skal hedre ildsjeler i julekalender (+)

IDYLL: 15 kilometer med merket tursti, flere bålplasser og andre aktivitetsmuligheter – alt ligger til rette for å trives ved Isesjøen.

IDYLL: 15 kilometer med merket tursti, flere bålplasser og andre aktivitetsmuligheter – alt ligger til rette for å trives ved Isesjøen.

Familievennlig

For å treffe flest mulig, er stranda utstyrt med både bålplasser, bowls-baner og tilrettelagt for rullestolbrukere.

Toaletter og turnapparatet står nå høyt på ønskelista, noe som er forståelig, da både skoler, barnehager og sykehjem har blitt flittige brukere av det idylliske friluftsområdet – i tillegg til utallige helgeutflukter.

– Dette er kortreist friluftsliv. Du kan tenke at toppturer er fint, men får ikke mange av dem i løpet av året. Området her kan brukes hver dag, om du vil, med 15 kilometer skiltet sti. En helg i oktober fortalte en grunneier på andre siden av sjøen om kø gjennom gårdstunet, forteller Kvamme.

– Familier kommer ned hit og griller og har bursdagsselskaper. Vi syns det er veldig koselig at de som bor i nærområdet benytter stranda til sånne aktiviteter, fortsetter Terje Fosby med et smil.

«Bodalsgutta» består av en kjerne på 15–20 mann, men tar mer enn gjerne imot flere.

– Hvis folk har lyst, er det bare å ta med seg en termos og møte opp, uansett om man er arbeidsdyktig eller ikke. Det er ingen venteliste, og folk kan komme og gå når de vil. Vi gjør dette fordi det er et godt sosialt miljø, og for å gjøre en samfunnsnyttig tjeneste. Det sier ganske mye at vi er så mange samlet her nå, på kort varsel og i ruskevær. Vi har blitt en real kompisgjeng, sier Fosby, før han avslutter innsalget slik:

– Her er det kjekke folk og masse humor. Vi er ganske heldige som er de peneste gutta på Skjeberg, men man behøver ikke være så pene som oss!

Les også: Norge på verdenstoppen i frivillighet

Satser på ungdom

I tillegg til å være en viktig sosial arena for dugnadsgjengen, har prosjektet også samarbeidet tett med Nav om å gi verdifull arbeidstrening til over 40 ungdommer som står uten jobb.

– Det var en del av ideen fra starten av. Ungdommene glir veldig fint inn i miljøet her, og det er en del av gleden vår også. De får arbeidstrening, og kan bruke oss som referanse via vårt nettverk ute i arbeidslivet, sier Fosby.

– Jeg tror det er et viktig poeng – den gleden gutta får gjennom å dele kunnskap, livsvisdom og gi dem tid og rom til å føle mestring. I starten var vi mest opptatt av å få ungdommene fort ut i jobb, men så fant vi ut at det viktigste er mestringsfølelsen. Nå håper og tror vi at Nav blir med videre, supplerer Hildegunn Kvamme.

Etter å ha stukket av med Østfold-seieren, er Isesjøstien nå én av 16 kandidater i kampen om tittelen «Norges fineste tursti», som skal deles ut i Bergen neste år.

– Vi vet at vi nok ikke kommer til å nå helt opp der, fra lille, flate Østfold. Men vi er meget godt fornøyd med å ha vunnet kåringen her i fylket. Så er det mulig at noen av gutta får seg en tur til Bergen for å være med på kåringen, sier Kvamme.

– Dette er også god Sarpsborg-reklame, og vi har bidratt til å gjøre Norge oppmerksomme på at Østfold også har mye å by på, slutter «Bodalsgutta» i kor.

Mer fra Dagsavisen