Nyheter

Været gir rekordhøy strømpris

Dagens rekordhøye strømpris skyldes det alle snakker om, men som ingen gjør noe med: Været.

Innkjøpsprisen for strøm var for prisområdet Sørvest-Norge 70,8 øre per kilowattime (kWh) i desember. I desember 2017 var prisen 43,22 øre/kWh. I desember 2015 var prisen 24,51 øre/kWh.

– Lyses strømavtaler følger markedet på samme måte som hos våre konkurrenter. Derfor merker også våre kunder endringer i markedet. Kald luft dekker nå store deler av Europa. Fortsatt tørt vær, lav vindkraftproduksjon og høyt kraftforbruk gir for tiden høye kraftpriser, sier Leiv Ingve Ørke, som er konserndirektør energi i Lyse.

Administrerende direktør i Lyse Energisalg, Trude Marit Risnes, slår fast at prisene på vinterstrøm har vært relativt lave de siste vintrene, og at vi må tilbake til 2010 eller 2011 for å finne samme nivå som denne vinteren.

– Det er likevel verdt å merke seg at prisene ikke er historisk høye – dels skyldes dette muligheten til å importere kraft fra kontinentet, sier Risnes.

LES OGSÅ: Hvorfor stiger strømprisen?

Tilbud tidsbegrenset

– Lyse figurerer ikke på Forbrukerrådets lister over de billigste strømleverandørene. Det må bety at forbrukere har mye penger å spare på å skifte til rimeligere selskaper?

– Det er riktig at det er mange tilbud på markedet, men det er viktig å være klar over at disse kan være tidsbegrenset eller i kombinasjon med andre produkter som gjør at leverandøren på sikt tjener inn «tilbudsprisen». Lyse har en profil hvor vi ikke opererer med slike tilbud. Vi tilbyr produkter som følger strømmarkedet direkte. Ifølge eksperter vil dette være rimeligst over tid, selv om det svinger, sier Risnes.

– Fordelen ved å velge Lyse er at vi er ditt energiselskap gjennom 16 eierkommuner i Rogaland. Deler av overskuddet går derfor tilbake til kommunene og kommer fellesskapet til gode, supplerer Ørke.

Risnes peker på at kunder kan sikre seg mot svingninger ved å tegne fastprisavtale, en vurdering på samme måte som å vurdere fastrente på lån, og anbefaler elektronisk faktura eller avtalegiro for å slippe fakturagebyr og spare miljøet.

Den store vinneren når strømprisene øker, er staten.

– Lyse Elnetts andel av nettleien har med kun et par små justeringer vært uendret over flere år. Hvis vi tar hensyn til konsumprisindeksen, så betalte kundene mer i nettleie for 10 år siden enn i dag, sier Ørke.

LES OGSÅ: Tørken kan gi oss 30 prosent dyrere strøm

Be om skyer og vind

De som sliter med fakturaer med mange og høye tall, bør håpe på regn eller snø, vind og varme.

– For at prisen skal nærmere seg de siste års prisnivåer, trenger vi en periode med mer nedbør enn normalt. Været har vist seg å svinge mye, og hvis vi får rikelig med nedbør og snø i fjellet fram mot påske, vil det gi lavere markedspriser til våren, sier Ørke.

–Vil de planlagte kablene til Tyskland og Storbritannia føre til en generell prisøkning for norske forbrukere, eller kan vi regne med en prisnedgang?

– I den nye kabelen mot Tyskland viser flere analyser at Norge kommer til å importere like mye kraft som vi eksporterer. Forventningen er derfor at denne kabelen ikke vil øke kraftprisene. Siden det blåser mest om vinteren, kan snittprisen på vinteren bli litt lavere, mens kraftprisen på sommeren kan øke marginalt som følge av eksport, sier Ørke.

Trafikken på side for leverandørskifte er femdoblet på ett år

Antallet personer som vurderer skifte av strømleverandør har økt voldsomt i januar. Dagens svært høye strømpriser øker interessen for å bytte strømavtale kraftig.

Trafikken på strømpris.no er mer enn femdoblet hittil i januar sammenlignet med samme periode i fjor (fra 64.897 til 343.354 unike sidevisninger i perioden 1-24. januar).

– For å redusere strømregningen må man enten spare på strømmen eller bytte til en billigere leverandør, eller gjøre begge deler, sier Pia Cecilie Høst, som leder Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet, til RA.

LES OGSÅ: Nye strømmålere har avverget flere branner, ifølge strømselskapene

De laveste prisene er lokketilbud.

–  Det er bra med konkurranse og dermed billigere strøm, men man må være klar over at et lokketilbud – det vil si minus påslag på spotprisen –  har kort varighet, så legg det i kalenderen og bytt på nytt når tilbudsperioden er over, sier Høst.

Hun oppfordrer til ikke å kjøpe av strømselgere som ringer eller stopper deg på gaten.

– Sjekk på Forbrukerrådets tjeneste strømpris.no før du bytter, framholder hun, og kommer også med disse tipsene: Velg alltid avtaler med etterskuddsbetaling. Velg en avtale der du får melding om endringer i avtalen, og husk at det er gratis å bytte, og du kan bytte når du vil (så lenge du ikke har bundet deg for en periode f. eks. fastpris).

– Det kan være lurt å sjekke hva man betaler for strømmen en eller to -ganger i året, og bytte eller prute hvis man betaler for mye, sier Høst.

Muligheten til å spare er naturlig nok avhengig av hvor stort forbruket er, men for hus oppvarmet med strøm kan det være mye å spare. Fastgebyret er også en viktig faktor.

– I en liten leilighet med fjernvarme vil det være lite å spare på selve strømmen, men å bytte til en avtale uten et fastgebyr, typisk 39 kroner i måneden, og sørge for at man betaler regningen via avtalegiro eller efaktura, vil kutte strømregningen kraftig, sier avdelingslederen.

Hun peker på at ny teknikk gjør leverandørskifte enkelt.

– De nye AMS-målerne gjør det enklere å bytte, fordi man slipper å lese av måleren, sier Høst.

LES OGSÅ: Inflasjonen opp til 2,7 prosent i 2018

Strømsparetips

** Oppvarming og varmtvann trekker mest strøm. Reduksjon av innetemperatur om natten og når man er borte kan enkelt spare mye forbruk.
** Slå av alle lys når du ikke er i rommet.
** Prøv å redusere bruken av varmtvann.
** Fyll opp vaskemaskiner og oppvaskmaskin, bruk eco-modus hvis du har. (tar lengre tid, men sparer strøm).
** Tettelister rundt vinduene kan redusere forbruket. 
** Elbileiere kan lade elbil (med smart hjemmelader) når strømprisen er lavest.
** Lyse-kunder kan logge inn på Min side, mitt forbruk, og få oversikt over forbruket dag for dag, time for time. Da ser du når det er lavest pris og mest gunstig å bruke strøm.

Strømprisfakta

** Norsk kraftproduksjon består av 96 prosent vannkraft. Kraftproduksjonen er væravhengig, prisene stiger når det regner og snør mindre enn normalt. Kuldeperioder slår også ut med økt strømpris, og det samme gjør lite vind. Da produseres det mindre vindkraft. 
** I andre kvartal 2018 kom det 40 prosent mindre nedbør til kraftmagasinene enn normalt. Juli-måneden var den tørreste på over 100 år.
** Norge er knyttet til et europeisk kraftmarked. Prisene på kull, gass og CO2-utslipp gått kraftig opp. Det påvirker kostnadene for fossil kraftproduksjon og dermed også strømprisene.
** Myndighetene ved Statnett styrer import og eksport av kraft over landegrensene, basert på hvor etterspørselen er størst. 
** Strømregningen består normalt av én tredel strøm, én tredel nettleie og én tredel avgifter til staten. Elavgiften alene utgjør 14 milliarder kroner inkludert moms, og er økt med 60 prosent de siste 10 årene.
 ** Statistisk sett lønner det seg med en spotprisavtale. Den varierer, som en flytende rente på et boliglån gjør. Prisen kan raskt kan endre seg dersom det skjer endringer i markedet.

Mer fra Dagsavisen