Park- og veietaten i Stavanger kommune er i gang med et forprosjekt for å endre Torget, eller Tusenårsstedet, som det også er døpt.
– Vi ønsker å gjøre Torget til et triveligere sted å være, sier park- og veisjef Torgeir E. Sørensen til RA.
Piazza Siddisi-arkitekter
Kommunen har reengasjert personene bak gruppen Piazza Siddisi, arkitektene bak vinnerforslaget i konkurransen om Tusenårsstedet i Stavanger i 1999. Forfatterne bak vinnerforslaget er sivilarkitekt og billedkunstner Tordis Hoem, sivilarkitekt Birger Heyerdahl og landskapsarkitektene Inge Dahlman og Anne Kaurin. Nå er Piazza Siddisi samlet igjen, ledet av Dahlman, og med Hoem og Heyerdahl, og landskapsarkitekten Andreas Nypan. Petter Andreas Larsen har laget 3D-illustrasjoner, og lysdesign planlegges av Kristin Bredal i Zenisk AZ og Halvor Næss i Halvor Næss belysningsdesigner AS.
Blant de foreslåtte tiltakene er treplanting, lyssetting av vannrennen, Kielland-statuen, trær og bygninger. For å rydde opp i det visuelle planlegges fellesboder eller baldakiner som torghandlere kan leie og slå opp og ta ned hver dag.
Til politikerne i år
– Nå holder vi på å prosjektere og sende saken ut på høring ulike steder. Jeg regner med at detaljplanen ligger ferdig til behandling hos politikerne i løpet av året, sier Sørensen, og peker på at planene i første omgang skal ligge på bordet i kommunalstyret for miljø og utbygging og kommunalstyret for byutvikling i første omgang.
En sentral del av forslaget til nå er en trerekke på vestsiden av Kongsgårdbakken, mot puben Korvetten og matutsalgene i denne gaten.
Trær i klynger
Arkitektene har også foreslått trær i klynger på andre deler av Torget. Opprinnelig var tanken å plante mange trær nær gjerdet til skolegården på Kongsgård, men det er neppe aktuelt.
– Riksantikvaren har gitt signaler om at graving i grunn som ikke er undersøkt med arkeologiske utgravninger ikke vil bli godkjent, sier Sørensen, som ikke har søkt om graving ved Kongsgård-gjerdet nå.
Må få tillatelse
Riksantikvaren er også den som avgjør om planene om beplantning kan slå rot eller ikke, og park- og veisjefen har nå søkt om tillatelse til å grave på Torget.
– Hele Torget er en del av Middelalderbyen, og det kreves godkjennelse hvis det skal graves dypere enn 30 centimeter, opplyser Sørensen.
Han understreker at de planlagte endringene vil medføre et betydelig innhogg i bykassen.
– Det vil nok minst koste 10 millioner kroner, kanskje det dobbelte, avhengig av hva politikerne bestemmer seg for, sier Sørensen.
Han understreker også at planene for Torget så langt ikke er hogd i stein, prosjektet er i en utviklingsfase.
Skeptisk til trær
Lederen i kommunalstyret for miljø og utbygging, Egil Olsen (H), vil gjerne ha ny lyssetting og boder som kan leies ut til torghandlere, men er mer skeptisk til treplanting, særlig den planlagte rekken i Kongsgårdbakken.
– Lys må vi ha, men trær er jeg skeptisk til. Det vil forsvinne parkeringsplasser ved å plante trær langs Kongsgårdbakken, sier Olsen til RA.
Boder aktuelt
Han understreker også at Torget og Tusenårsstedet skal være en festplass, noe som skaper begrensninger i hva som kan gjøres her.
– Men boder som kan leies ut til torghandlere kan være en god løsning. Det er noe som jeg også har sett mange steder i utlandet, og noe som diskuteres i vår bystyregruppe. Disse må være flyttbare på grunn av store arrangementer som avholdes på Torget, sier Olsen.