Tåpelig trekk av Carlsen

LEDER: Nå er Magnus Carlsen i ferd med å ødelegge det han har bidratt til å bygge opp siden han vant sitt første verdensmesterskap i 2013, skriver Bjørn G. Sæbø.

Magnus Carlsen har stått for unike prestasjoner i norsk historie. Å være en nordmann som blir verdensmester i sjakk er i seg selv oppsiktsvekkende i en sport der Russland, USA og India er de store og folkerike aktørene. Det er heller ikke opplagt at timevis med stille konsentrasjon over brettet skal bli godt TV.

Carlsens nesten overmenneskelige prestasjoner kombinert med faglig sterke og underholdende TV-kommentatorer, har gjort sjakken til norsk folkesport. Nå er Magnus Carlsen i ferd med å ødelegge det han har bidratt til å bygge opp siden han vant sitt første verdensmesterskap i 2013.

LES OGSÅ: CARLSEN VANT NORWAY CHESS

Det som står på spill er både et VM i Stavanger og Norsk Tippings monopol. Norges Sjakkforbund ønsker å inngå en avtale med Kindred Group, som eier flere utenlandske spillselskap, deriblant Unibet. I dag er Norsk Tipping enerådende og bidrar til idretten fra sitt overskudd. Sjakkforbundet skal ta stilling til avtalen 7. juli, og Carlsen har engasjert seg så sterkt at han har etablert sin egen klubb for å stille med 40 delegater på sjakkforbundets ting.

Medlemskontingentene skal betales av sjakkverdensmesteren selv – som ser på et eventuelt nei til avtalen som «et svik mot denne og neste generasjon av unge, og et klart signal om at vi er et forbund uten ambisjoner». Flere Stavanger-politikere har truet med å stanse pengestøtten til sjakk-VM her i byen hvis forbundet inngår avtalen med Kindred.

LES OGSÅ: STAVANGER VIL GI MAGNUS CARLSEN HJEMMEFORDEL I SJAKK-VM

Sjakkforbundet er ikke en del av Idrettsforbundet, og står derfor på siden av norsk idrettspolitikk. Ved å si ja til 50 gamblingmillioner over ti år, vil sjakkfamilien også si fra seg statlig, fylkeskommunal og kommunal støtte på rett under 30 millioner til VM-kampen.

Magnus Carlsen er en brettets mester, men utenfor opptrer han umodent. Noen bør orientere Carlsen om organisasjonskultur, politikk og hvordan penger fra Norsk Tipping driver norsk idrett.

LES OGSÅ: DETTE ER KREVENDE FOR NORGES SJAKKFORBUND