Nyheter

SUS vurderer tilrettelegging for lagring av stamceller

Tidligere har Stavanger universitetssjukehus satt foten ned for kommersielle stamcelle-aktører – nå er tonen en annen.

– Vi følger de nasjonale føringene, sier Henning Garsjø, klinikksjef ved kvinne- og barneklinikken, Stavanger universitetssjukehus, til RA.

Forrige uke ble det kjent at stamcellebanken Vita34 etablerer seg i Stavanger. Firmaet har ansatt én jordmor, Hodan Ims, «for å sikre innsamlingen av stamceller ved Stavanger universitetssjukehus», het det i pressemeldingen fra firmaet.

Garsjø kan bekrefte at de er i dialog med Vita34 om hvorvidt den kommersielle aktøren skal få lov til å tappe og lagre navlestrengsblod på nyfødte dersom foreldrene selv ønsker det. – De nasjonale retningslinjene innebærer at tilrettelegging skal være mulig, men regelverket er strengt. I utgangspunktet er dette ikke et må-oppdrag for spesialisthelsetjenesten, sier klinikksjefen.

Både Den norske jordmorforeningen og Bioteknologirådet stiller seg skeptiske til et kommersielt tilbud som dette. Klinikksjefen kommenterer at sykehuset må følge de nasjonale faglige retningslinjene i forhold til denne problemstillingen.     – Mye må selvfølgelig avklares før vi eventuelt kan legge til rette for firmaet. For eksempel kan vi ikke gå på akkord med de faglige prosedyrene. Vi er nødt til å sikre en god og trygg fødselsomsorg.

LES OGSÅ: Lagrer stamceller fra nyfødte

Få henvendelser

Tidligere har sykehuset satt foten ned for kommersielle stamcelle-aktører da firmaene ikke klarte å tilfredsstille kriteriene som sykehuset satte. Sykehuset også fått henvendelser fra enkelte foreldre som ønsker å benytte seg av dette tilbudet, men fått nei.

– Hvorfor vurderer dere situasjonen annerledes i dag?

– Det har vært svært få henvendelser om dette tidligere. Vi ser at det kan bli en økende etterspørsel framover, sier han.

Direktør i Vita 34, Julie Illo Molin, understreker at firmaet tilrettelegger tjenesten sin «i samarbeid med og i respekt for sykehusene tilbud til fødende», skriver hun i en e-post til RA.

Leder i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth stiller seg bak kritikken fra Den norske jordmorforening og Bioteknologirådet. – Dersom stamcellelagring fra navlestrenger virkelig er en god løsning, burde det i så fall tilbys i offentlig regi, noe som ikke er tilfelle i dag.

Mer fra Dagsavisen