Stavanger

Sunde IL krever at kunstgresset i Kvernevik byttes: – Skaper skader, ikke spillere

I dag ligger Werner Husebø Vatland (22) på operasjonsbordet igjen. Han håper at kneskaden han fikk på kunstgresset i Kvernevik i 2011 lar seg reparere.

– Jeg er én av mange som har fått problemer på det dårlige kunstgresset her ute. Legen som opererte første gangen fikk aldri orden på korsbånd og leddbånd. Én trening to år etterpå var nok til å ødelegge kneet på nytt, sier 22-åringen som i dag starter på den lange veien tilbake til fotballbanen.

Optimistiske leger

Legene ved Aleris medisinske senter på Viking stadion har gitt Werner Husebø Vatland håp om et vellykket inngrep.

– Ja, de er optimistiske. Går alt etter planen er jeg tilbake på banen i 2016, sier 22-åringen til RA.

Verre er det kanskje at det farlige krøllgresset i Kvernevik i verste fall ligger der også når den tid kommer.

Nedslitt og farlig

Husebø Vatlands lagkamerat Simen Soma Hjelle har vært heldigere enn kompisen.

– Jeg har ikke hatt noen store skadeavbrekk, men det er ikke banens skyld. Når det er tørt, er den veldig vanskelig å spille på. Ballen spretter høyt på det harde underlaget, og knottene lugger i underlaget. Vi er vant med det. For motstanderne våre er det nok enda verre, sier Soma Hjelle.

Har prøvd å «skrike ut»

Ledere i Sunde idrettslag har prøvd å få Stavanger kommune og byens politikere til å fatte hvor sårt de trenger til nytt dekke på krøllgressbanen fra 2005, men de føler at de ikke når fram i tilstrekkelig grad.

– Jeg må være ærlig nok til å innrømme at vi er frustrert over å måtte vente så lenge på ny bane her ute «i havgapet», sier Ola Barkved som sammen med klubbstyreleder Bjørn Erik Helgeland har stått på barrikadene helt siden banen ble testet (nordisk test) i 2013, og kommunen fikk slått fast at støtdempingen på krøllgresset var altfor dårlig.

Gjengangere på klinikken

Kiropraktor Harald Todnem, som jobber på Klinikk Optimal i Tananger merker godt kjøret den dårlige banen skaper.

– Vi får inn en stor andel av utøverne i Sunde IL, og merker oss at altfor mange sliter med ankler, lavrygg, hofter og knær. Sett i forhold til andre klubber vi behandler, er det en klar overvekt av skader fra Kvernevik-banen, poengterer Todnem.

– I verste fall snakker vi om utøvere som invalidiseres. Spesielt kneskader kan være stygge på slikt underlag, sier Harald Todnem.

Stavanger kommune: – Blir ikke i år

Idrettssjef Arne Tennfjord i Stavanger kommune ser problemene til Sunde IL, men har lite trøst å komme med.

– Politikerne har ikke satt av penger til oppgradering av kunstgressbaner i 2015. Da er det mager trøst at Midjord, Knudamyrå, Madla, Kvernevik og Buøy er prioritert foran de andre av kommunens baner som må ha nye dekker, sier Arne Tennfjord til RA.

De fem nevnte banene har det til felles at de ble laget i årene 2004 og 2005. De to sistnevnte er krøllgressbaner, mens de tre øvrige har kunstgress mer likt dagens utgaver.

– Alle fem banene er levert av samme leverandør. Dessverre har det vist seg vanskelig å vedlikeholde krøllgresset slik at banene holder seg luftige og har nok støtdemping. Det sier jo litt at vi ikke bestilte flere krøllgressbaner, understreker Tennfjord.

– Hvor mye koster det å få på plass nytt kunstgressdekke i Kvernevik?

– Vi regner normalt rundt tre millioner kroner for å skifte toppdekket. I Kvernevik blir det kanskje litt ekstra fordi vi må sikre oss at støtdempingen i underlaget er god nok. Alle fem banene vil nok uansett bli utbedret samtidig, forsikrer Arne Tennfjord.

Mer fra Dagsavisen