Nyheter

Stavanger skal kutte 80 prosent i klimagassutslipp

Totalt 41 av 67 representanter i Stavanger bystyre stemte for 80 prosent kutt i klimagassutslippene innen 2030.

Det ble en lang og heftig debatt da Stavanger kommunes klima- og miljøplan skulle diskuteres og vedtas i mandagens bystyremøte.

Det store spørsmålet under møtet var om klimagassutslippene i Stavanger kommune skal kuttes med 40, 50 eller 80 prosent innen 2030.

Etter to timer endte debatten med at 41 av 67 representanter stemte for forslaget om å kutte 80 prosent i klimagassutslippene innen 2030.

Én av dem som stemte for denne løsningen var Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H). Hun var én av fire fra Høyres gruppe som stemte for 80 prosent. De resterende i gruppen stemte for 50 prosent.

– Jeg mener det er viktig at jeg som ordfører går foran med ambisiøse mål når det gjelder klima og miljø. Setter vi oss ambisiøse mål blir vi en attraktiv by i fremtiden, og med slike mål vil vi dessuten tenke klima og miljø i alt vi gjør framover, sier ordføreren til RA.

Hun er enig i at et mål om 80 prosent kutt i klimagassutslippene i løpet av få år er et høyt og ambisisøst tall.

– Transport er en stor utslippskilde, og der er vi allerede godt på vei med bymiljøpakken. At vi legger til rette for en bussvei, bedre kollektivsystem og bedre tilrettelegging for gang og sykkel gjør at vi får redusert utslippene på transport, noe som jo er en av de største utslippsfaktorene her i regionen. Jeg tror ikke dette blir noen enkel oppgave, men jeg mener det er fullt mulig, sier Sagen Helgø.

– Du var én av fire i Høyre som stemte for dette forslaget. Hvor ofte går du mot eget parti i så store saker? 

– Veldig sjeldent, men jeg har hele tiden signalisert at jeg ønsker å være ambisisøs her, og jeg har sagt at dette er en viktig sak for meg. Dette er ikke noe jeg ofte gjør, faktisk er det veldig sjeldent, men her var det veldig viktig for meg, sier Sagen Helgø.

Tenke globalt, handle lokalt

I forkant av avstemmingen var det Venstres gruppeleder Per A. Thorbjørnsen som først fikk ordet.

– Når oljetåken tidvis letter over vår region, ser også vi i Stavanger det store, klare og tydelige bildet av klimautfordringer. Bildet er tegnet for lenge siden. Det er ikke blitt penere med årene, sa han fra talerstolen.

Videre snakket Thorbjørnsen om togradersmålet, som han frykter fort kan bli tre grader, og han hevder vi nå er i en «alvorlig ubalanse».

– Vi må gjør noe. Vi må ta ansvar for det vi har ansvar for. Primært transportsektoren, som representerer cirka 60 prosent, og dernest oppvarming. Setter vi oss høye mål er det større sjanse for at vi når de, sier Thorbjørnsen, før han siterte Gro Harlem Brundtland:

– Tenke globalt, handle lokalt.

Thorbjørnsen avsluttet med å rose Stavanger-ordføreren, rådmannen og hans stab.

Sjelden har vel Stavangers motto om å være tilstede, gå foran og vise vei hatt mer gyldighet enn i denne saken. Det er enestående politisk viktig at ordføreren, i det som fortsatt kalles oljehovedstaden, ønsker å sette lokale ambisiøse mål for reduksjon i CO2 utslipp, sier Thorbjørnsen.

Flere, rikere og flere ressurser

Etter Thorbjørnsen gikk av talerstolen var det Høyres gruppeleder John Peter Hernes’ tur. Han innledet med å si at klima og miljø kanskje er den største saken vi som samfunn har.

Vi blir flere, rikere og hver eneste en av oss bruker flere ressurser. Det er bakteppet når vi skal gjøre noe lokalt i vår lille, rike by, startet Hernes, og la senere vekt på den store befolkningsveksten som har vært de siste årene.

Videre var han opptatt av at transport er den sektoren hvor det først og fremst kan gjøres mye, og han la ikke skjul på at Høyres bystyregruppe har vært delt i hvor de skal legge seg i prosent-spørsmålet.

Enten vi legger oss på 50 eller 80 prosent er det offensivt. Det viktigste er at vi skal være en av Norges tre beste byer på utslipp. Og uansett er vi i verdensklasse på ambisjoner, sier Hernes.

Senere tok Venstres ordførerkandidat Jan Erik Søndeland ordet, og spurte Hernes om han ønsket å bli med Venstre for å kjempe for å bli den ledende oljebyen i verden som reduserer sine klimautslipp mest.

- Jeg skal gjerne være med på et verdensforsøk om å være den byen i Norge med lavest utslipp per innbygger, svarte Hernes.

Alt for høyt

Mange i bystyresalen mener 80 prosent kutt i utslippene innen 2030 er veien å gå, men Frps Leif Arne Moi Nilsen mener 80 prosent er altfor høyt.

Stavanger er allerede best. Når vi er best og skal bli bedre, så er det voldsomt ambisiøst å si at vi skal kutte 80 prosent. Bare det å nå 40 prosent innen 2030 er ambisiøst. Hvorfor? Fordi vi allerede er best. Derfor er denne planen veldig demotiverende, sier Moi Nilsen.

Moi Nilsens utspill om at «Stavanger er best», vakte reaksjoner fra mange av de andre partiene, blant annet fra Venstres Jan Erik Søndeland og Arbeiderpartiets Cecilie Bjelland. Også SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen stilte spørsmål ved Moi Nilsens påstand.

Store deler av bystyret og Stavangers ordfører går foran, men her henger Frp etter som vanlig, sa representanten fra talerstolen.

Kommer ikke av seg selv

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (Krf) mener et kutt på 80 prosent innen 2030 virkelig gir Stavanger et mål å strekke seg etter.

80 prosent kommer ikke av seg selv, og vi må jobbe hardt for det. Dette er ambisiøst, men vi må være ambisiøse; både på egne vegne, men også på vegne av de som kommer etter oss, sier hun.

I forkant av mandagens bystyremøte hadde også Næringsforeningen i Stavanger engasjert seg i saken, og sendt inn en bekymringsmelding til Stavanger kommune.

Tidligere i år anbefalte de 40 prosent utslippsreduksjon. De er redd et dobbelt så høyt mål ikke vil være realistisk.

– Det er viktig at vi setter oss høye klimamål. Problemet med forslaget som nå foreligger (80 prosent) er imidlertid at det ikke er et mål med en gjennomføringsstrategi basert på en konsekvensutredning, men en slags politisk erklæring hvor man byr over hverandre. Den overhengende faren er at en slik målsetting svekker vår evne til å gjennomføre 40 eller 50 prosent utslippsreduksjon. Alle vet hvor demoraliserende det er for en organisasjon med en ledelse som setter urealistiske mål, skriver Næringsforeningen i meldingen.

Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig delte Næringsforeningens bekymring, og uttalte at de støtter et alternativt forslag fra Frp, med 40 prosent kutt innen 2030.

Vi i pensjonistpartiet kommer til å støtte 40 prosent kutt. Vi mener det er et realistisk forslag, i motsetning til forslaget om 80 prosent, sa Sandvig fra talerstolen.

Også FNBs Frode Myrhol mener et utslippskutt på 80 prosent innen 2030 var urealistisk.

Hvorfor går vi ikke inn for en klimaplan som er realistisk? Hvorfor setter vi oss mål som er umulig å nå? Hvorfor er det sånn at vi stadig stemmer fram forslag som egentlig ikke har noen hensikt, spurte Myrhol.

41 mot 67

Etter en nær to timer lang debatt var det klart for avstemming.

Frps forslag om 40 prosent kutt i klimagassutslippene fikk støtte fra Frp, FNB og PP, og falt.

Det forslaget som til slutt ble vedtatt var kommunalutvalgets innstilling fra 13. november om 80 prosent kutt i klimagassutslippene innen 2030.

Her stemte 41 av 67 representanter for, fra partiene Ap, V, MDG, Krf, SV, Sp, Rødt og fire representanter fra Høyre, inkludert Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Mer fra Dagsavisen