Nyheter

Stavanger-økonomien: – Urovekkende

151 millioner mer i driftsutgifter. Strømpriser i været. Mer lønnsvekst enn kalkulert. Rådmannen legger på bordet en tertialrapport staben selv betegner som «urovekkende».

– Utgiftene i barnehage, barnevern og hjemmebaserte tjenester har økt kraftig, melder Rådmannen i årets første tertialrapport.

I nye prognoser er det beregnet merutgifter på 151 millioner kroner for 2019 totalt sett.

Dette betyr at rådmann Per Kristian Vareide foreslår noe ganske uvanlig: Å kalkulere med driftsunderskudd i 2019, på 0,1 prosent.

– Strammere rammer

Plan- og analysesjef Hilde Vikan i Stavanger kommune peker på at rammene blir stramme framover.

– Kan en kommune drive med negativt driftsresultat?

– Det er ikke bærekraftig på sikt, nei. Vi bruker av fond, totalt 30 millioner kroner, sier Vikan.

Politikerne i nye Stavanger kommune (med Rennesøy og Finnøy) må regne med harde tak når handlings- og økonomiplanen skal behandles etter valget, og etter at Stavanger bystyre er byttet ut med nye og gamle politikere i et nytt kommunestyre i den sammenslåtte kommunen.

– De økonomiske rammene vil bli strammere i den handlings- og økonomiplanen som kommer, sier Vikan.

Hun er klar på at arbeidet med å tilpasse aktiviteten til morgendagens virkelighet, må forsterkes kontinuerlig.

– Forenkling, digitalisering og innovasjon vil stadig bli viktigere for å skape en bærekraftig økonomi framover, sier plan- og analysesjefen.

Vil vurdere kvalitet og om tjenester skal utføres eller ikke

I Rådmannens saksutredning er formuleringen kraftigere, og det kan se ut som kommunale tjenester må kuttes på andre måter enn etter ostehøvelprinsippet, som har vært mye rådende de siste årene.

– Utviklingen fordrer ytterligere fokus på budsjettdisiplin og samtidig en klarere prioritering på hva kommunen skal utføre og ikke utføre av tjenester og til hvilken kvalitet framover, konkluderes det.

Den rekordhøye strømprisen har fått stor betydning på årets budsjett, Rådmannen kalkulerer med 30 millioner kroner ekstra i 2019.

Mer penger inn også

Et lyspunkt for bykassen er at det renner inn noe mer penger enn forventet.

– Driftsinntektene er blitt noe høyere enn forventet så langt i år, sier Vikan.
Statlige overføringer på helse- og sosialsektoren er én årsak.

– Tilskuddene fra staten i forbindelse med ressurskrevende tjenester i helse- og sosialsektoren er blitt 36 millioner kroner høyere enn beregnet, opplyser Vikan.

LES OGSÅ: Skoleopprør sprer seg: – Kan ikke drive forsvarlig nå

Får mer av sykehjemspasienter

Totalsummen for egenbetaling på sykehjem blir også høyere enn tidligere kalkulert.

– Egenbetalingen for opphold på sykehjem er lovregulert, og er beregnet til 9 millioner kroner mer enn budsjettert. Når pensjonene økes, så økes også egenbetalingene, ettersom de er avhengig av inntekten, sier Vikan.

 Sykefravær ned

Et annet lyspunkt: Sykefraværet går ned med 0,6 prosentpoeng i årets 4 første måneder, sammenlignet samme periode i 2018. Særlig hos lærlingene er nedgangen kraftig, den er gått ned med hele 5 prosentpoeng.

– Nedgangen hos lærlingene er jo fantastisk. Det er nok resultat av tett oppfølging av lærlingene, sier Vikan.

Skole og lokaler

En 12 millioner kroner dyrere Gautesete skole og 5 millioner for å flytte deler av administrasjonen er blant ekstra kostnader rådmannen legger på bordet nå.

Nye beregninger tyder på at Gautesete skole blir 12 millioner kroner dyrere. Dessuten får kommunen en ekstraregning på 5 millioner kroner når deler av staben flytter inn i snart ferdige Herbarium, Øglænd Eiendoms signalbygg på Straensenteret-tomten, altså nabo med dagens to administrasjonsbygninger.

– 5 millioner kroner til Herbarium er blant annet flyttekostnader og inventar. Stavanger kommune skal leie lokaler til administrasjonen i Herbarium, opplyser Vikan.

Rådmannen legger opp til å svekke driftsresultatet fra 124,7 millioner i pluss (1,3 prosent av driftsinntektene) til å gå i minus, med 0,1 prosent av de samme driftsinntektene. Kommunens mål er 3 prosent i pluss, i 2018 ble det 2,5 prosent.
Andelen egenfinansiering av investeringer er også redusert, fra tidligere budsjetterte 36 prosent til 33 prosent.

Kommunens mål er over 50 prosent egenfinansiering, og i 2018 var det hele 71 prosent egenfinansiering.
Den såkalte gjeldsgraden, altså brutto lånegjeld i prosent av driftsinntektene, beholdes på 66 prosent. Måltallet er under 60 prosent, noe kommunen nær oppnådde, i 2018 var gjeldsgraden 61 prosent.

Et lyspunkt: Arbeidsledigheten har falt litt i Stavanger i årets fire første måneder, fra 3,0 til 2,8 prosent.

I investeringsbudsjettet er Schancheholen brannstasjon nedskalert med 28 millioner kroner, Lervig brannstasjon med 28 millioner, Madlamark skole med 68 millioner, Solborgprosjektet med 19 millioner kroner og demenslandsbyen med 60 millioner kroner.

LES OGSÅ: Revheims driftsstyre også i skoleopprør, frykter for lovpålagte oppgaver

Endringene skal være av budsjetteknisk art.

– Det er ikke meldt vesentlige endringer i forhold til planlagt framdrift på prosjektene. Endringene skyldes kun finansielle forhold. Budsjettene for inneværende år er for høye i forhold til reelt regnskapsmessig forbruk, opplyser Vikan.

Fakta:

Tall og tekst fra Stavanger-rådmannens tertialrapport:

Nye prognoser for kommunens drift tilsier brutto merutgifter i 2019 på 151 millioner kroner. De største forventede avvikene er innenfor lønnsreserven, barnehage, barnevern og hjemmebaserte tjenester. Rådmannen vil omdisponere og tilleggsbevilge 108 millioner kroner.

Endringene skal etter forslaget finansieres ved økte driftsinntekter, bruk av fond, høyere renteinntekter og lavere overføring til investeringer.

I gjeldende budsjett er en lønnsvekst på 3,15 prosent lagt til grunn. Årets lønnsoppgjør vil trolig komme på 3,25 prosent. (...). Samlet behov for styrking av lønnsreserven (...) i tråd med forventet prognose utgjør 34 millioner kroner for Stavanger kommune, melder Rådmannen.

Opprinnelig budsjett tilsier et netto driftsresultat på kroner 124,7 mill. og 1,3 prosent av driftsinntektene, egenfinansiering på 36 prosent og gjeldsgrad på 66 prosent i 2019.

Netto driftsresultat er etter rådmannens forslag til budsjettjusteringer i denne saken beregnet til – 0,1 prosent. «Dette er lavt og lite bærekraftig. Nivået medfører at øvrige økonomiske mål blir vanskeligere å oppnå», meldes det.

Mer fra Dagsavisen