Sykkel

Ikke mye gjenstår før velodromen er åpningsklar

For snart tre år siden ble første spadetak tatt på Sola Arena. Nå nærmer det seg åpning.

Sola — Regionen nærmer seg å ha landets første innendørs velodrom. Sykkelentusiasmen i området kan la seg begeistre den dagen det åpner, og egentlig var planen at det skulle skje i 2020 ifølge entreprenøren Consto. Parketten for syklistene ble lagt i fjor sommer, men åpningen har latt vente på seg.

Det er ennå ikke klart når det skal åpnes.

– Vi har ikke en konkret dato ennå. Vi har ikke en dato med kontraktør som vi ønsker å gå ut med. Det er sterkt forsinket, og vi ønsker ikke å skape falske forventninger, sier Folkehallene IKS’ styreleder, Geir Støle til RA.

Sykkelhallen på Sola inngår i Folkehallene IKS, som består av Randaberg Arena, Sandnes Arena, Sørmarka Arena og Forus Sportssenter. Det interkommunale foretaket har Karton Nilsen som daglig leder. I styret sitter politikere fra eierkommunene Randaberg, Sola, Sandnes og Stavanger.

Det skal ikke bare være banesykling i Sola Arena. Under sykkelbanen vil det være muligheter for håndball, innebandy, turn og andre innendørsaktiviteter.

Ikke langt unna

– Er det mye som gjenstår?

– Nei, det er ikke det. Vi er avhengige av leveranser og fagfolk fra utlandet, sier Støle.

De fleste sykler i flere grener. Vi er ikke så redd for at banemiljøet ikke finnes.

—  Sebastian Kartfjord

Det står ikke et banesyklingsmiljø klart ennå, men regionen har sterke tradisjoner for sykkelsport. Nordsjørittet og Tour des Fjords har bidratt til et folkelig sykkelengasjement, mens ryttere som Alexander Kristoff, Susanne Andersen og Stine Borgli har bidratt til at unge utøvere ser det er mulig å lykkes internasjonalt. Kanskje er det ikke så rart at regionen har et sterkt sykkelengasjement, med Sandnes som «sykkelbyen».

– Sykling står sterkt i regionen, og sykkelmiljøet er veldig klart. De fleste sykler i flere grener. Vi er ikke så redd for at banemiljøet ikke finnes. Vi tror det rene banemiljøet vil vokse fram etter hvert, sier driftssjef Sebastian Kartfjord – før han fortsetter:

– I dag er det ikke noe banesykkelmiljø. Vi kan lene oss på landeveissyklistene og BMX. De kan ofte gjøre begge deler. Vi har hatt NM og banesamlinger i utlandet, så det er et eget miljø nasjonalt. Hvor stort det er vil nok tiden vise. I starten vil nok noen gjøre det ved siden av, så det blir spennende å se. Det er et stort sykkelmiljø som er klar for å komme inn i hallen.

Han er selv tidligere OL-deltaker for Norge i BMX under Beijing-OL i 2008. Etter det har han blant annet tatt tre førsteplasser i banesykling-NM.

Elite

Banesykling er, som landevei, BMX og terreng, organisert som en gren under Norges Cykleforbund.

– Tror du vi kan se noen lokale i verdenstoppen i løpet av få år, når dere får kommet i gang?

– Det er vanskelig å svare på. Det kan gå fort, og det kan ta flere år. Det kommer litt an på hvem som vil satse på dette. Vi har Anita Stenberg som skal til OL, og en trønder som er tilflytter her. Han ønsker å satse, sier Kartfjord.

Stenberg og den norske eliten ble nødt til å arrangere NM i Mallorca i februar. Grunnen var at forsinkelsene på Sola Arena gjorde at mesterskapet ikke ble avholdt tidsnok til å gi de internasjonale rankingpoengene som behøves for deltakelse i VM. NM skulle vært 26.–28. februar på Sola, og fristen til det internasjonale sykkelforbundet var 1. mars.

Mer fra Dagsavisen