Handball

Viking HK mister nøkkelduo

Viking HK mister både Sebastian Waage Mossestad og Samson Bjørke Kallestad. Samtidig tar klubben nå grep for å styrke administrasjon og langsiktig bærekraft.

Stavanger — Waage Mossestad (22), som har vært en bærebjelke de siste årene, har nå signert en avtale med moderklubben Fyllingen i Bergen fra neste sesong.

– Det stemmer. Etter tre år her føler jeg meg klar for noe nytt. Selv om jeg trives veldig godt er dette et lite steg opp. Det sto mellom Fyllingen og utlandet, sier bakspilleren til RA.

Waage Mossestad, som nå er i ferd med å avslutte sin journalistikkutdannelse ved UiS, har også kjæreste og familie i hjembyen Bergen. At han valgte å dra hjem nå overrasker ikke Vikings daglige leder Svein Axel Johansen.

– Da var det mer overraskende at Samson Bjørke Kallestad (22) har valgt å gå til Bækkelaget etter denne sesongen. Han har fått mye tillit og vokst i år. Da Sebastian ble skadet fikk han også spille mye mer offensivt, sier Johansen.

Usikkerhet

Klubbens daglige leder skulle gjerne ha beholdt begge spillerne, men innser at verden er slik at det blir endringer i stallen. Klubben har også styrket seg fra innsiden i løpet av pausen.

Stortalentet Jesper Røisland (17), som er fra Hundvåg, er flyttet opp fra klubbens ungdomsavdeling til A-stallen. Han har fått en treårig kontrakt.

– Han har et enormt potensial og kan ble en nasjonal toppspiller.

Viking jobber nå også hardt med å forlenge avtaler med de eksisterende spillerne. Signalene er positive fra mange og Johansen forteller at to av de andre nøkkelspillerne nå nærmest er i boks. Han minner også om at keeper Ole André Lerang signerte en forlengelse i januar.

At Viking ikke vet hvilken divisjon de spiller i neste sesong gjør det nesten umulig å hente inn etablerte spillere fra utsiden nå. De har også kikket på forsterkningen underveis, men markedet har vært vanskelig.

Det har samtidig gjort at klubben sitter ganske bra i det økonomisk. Derfor har de nå bestemt seg for å tenke mer langsiktig.

Ansetter markedssjef

Prosessen med å ansette en markedssjef er allerede i gang. Det har vært et ønske å kunne få dette arbeidet bort fra dugnadsnivå i lunsjer, helger og ettermiddager lenge. Bare slik kan Viking bli bærekraftig på øverste nivå.

– Hvordan kan dere ha råd til dette nå midt i en pandemi?

– Det er et godt spørsmål! Vi har kommet dit at vi ikke har råd til å la være om vi skal henge med på dette nivået, sier Johansen.

Han peker på at de tidlig gikk inn og tok kutt da pandemien startet. Klubben bestemte seg på å satse på spillerne som var her med unntak av Rasmus Bertelsen og Jonas Djuurhus – hvor den ene av disse spillerne ble finansiert av en ekstern sponsor.

– Så har vi fått inn kompensasjon og støtte i kombinasjon med en økt interesse. Den millionen vi fikk av kommunen før sesongen står fortsatt urørt. Planen var også hele tiden at den skulle brukes til noe langsiktig, sier klubbens daglige leder.

Han peker på at en dyktig markedssjef kan få kontobeholdningen og budsjettene til å vokse ytterligere. Da vil de også tåle et eventuelt nedrykk bedre om det skulle skje.

Det er samtidig ikke noe klubben ønsker. Et scenario med Viking, SIF og Sandnes i 1. divisjon er noe de gjerne vil unngå.

Slik kan det også bli om det bestemmes at serien skal utvides til 14 lag neste år. Samtidig må håndballen ha avklaringer om resten av sesongen og fra eget forbundsstyre på disse temaene så raskt som mulig.

Klubbene i bunnstriden er også klare på at de ikke kan vente til mai med dette. En stall for neste år skal bygges og da må man vite hvilken divisjon som gjelder.

– Det som er sikkert er at det er god stemning og optimisme i klubben nå. Viking har kommet langt siden opprykket. Det er veldig kjekt å være på øverste nivå og vi ønsker å være her videre, avslutter Johansen.

Akkurat nå ligger Viking tredje sist på tabellen og innehar den siste kvalifiseringsplassen av de 13 lagene i Rema 1000-ligaen. Klubben rakk å spille 16 kamper før toppidretten ble stengt.





Mer fra Dagsavisen