Sport

– Klubben måtte så langt ned at folk åpnet hjertene sine igjen

29. oktober 2017 rykket et Viking i fullstendig oppløsning stille ned. Kjartan Salvesen mener det måtte til for å skape feberen som herjer nøyaktig to år etter.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Forvandlingen og kontrastene kunne knapt ha vært større mellom 29. oktober 2017 og 29. oktober 2019.

Fotballfeberen er tilbake i Stavanger. Det koker i Jåttåvågen. Byen har igjen fått et lag å være stolt over. Onsdag kveld blir det utsolgt. 16.000 skal prøve å trykke Viking til Ullevaal og cupfinalen. Det hele har gått i rekordfart.

I markedsavdelingen til Viking sitter markedssjef Kjartan Salvesen og nipper til en eplemost. Noe redusert etter helgens sponsortur til Kroatia, men med smilet på lur.

Alvoret er heller ikke langt unna. Salvesen satt med begge beina i krisen. De har snakket mye om de store kontrastene i det siste.

– Det var meg eller en annen som skrudde av lyset på stadion. Det var ingen folk igjen her. En spøkelsesby, sier Salvesen til RA.

LES OGSÅ: Snart er semifinalen utsolgt

Nedrykket en velsignelse

Kollega Eirik Bjørnø ble ansatt i juli 2017. Mannen som nå er del av en stadig voksende stab rundt Viking fikk kun oppleve elendighet og nedskjæringer da han startet.

– Nedrykket var nesten et faktum allerede da. Det var en helt spesiell stemning å komme inn til. Mørkt og stille, sier Bjørnø.

Salvesen beskriver en tid hvor folk ikke mer syntes synd på Viking. Etter mange år med store ord og ingen leveranser hadde likegyldigheten satt inn.

– Jeg har lenge vært tydelig på at vi hadde godt av det nedrykket. Klubben måtte komme seg så langt ned at folk igjen åpnet opp hjertene sine for Viking. Det er en mening med alt her i livet.

Salvesen har også merket det på sponsorene.

– Nå er det bare stolthet å spore hos dem igjen. Forskjellen er sinnssyk.

Snuoperasjonen handler likevel ikke om tilfeldigheter.

– Det ligger en veldig klar plan bak her. Samtidig kan strategi og langsiktighet gjøre vondt. Spesielt i en fotballklubb. Men du må stå ved det du sier. Forskjellene er som natt og dag. Vi levde i en stor depresjon. Det var likegyldighet, vanskelig å få folk på stadion og et vanskelig sponsormarked.

Salvesen hyller daglig leder Eirik Henningsen og styret for å stå beinhardt ved strategiene. Disse har innebåret enorme kostnadskutt og en lokal forankring.

– Nå har vi en spillergruppe som ikke sutrer og klager. Det har alltid vært gneldring. Treneren har vært feil, spillestilen feil eller lønnen for lav. Nå hører vi ikke et pip. Dette er lokale gutter som skjønner det, peker Salvesen på.

Ante ikke hva han gikk til

Det er ikke mange av spillerne i dagens stall som faktisk spilte nedrykkskampen i snødrevet mot TIL 29. oktober 2017. Generasjonsskiftet har vært totalt. En av dem som var på banen er Fredrik Torsteinbø.

– Kontrastene er ganske enorme egentlig. Jeg var ikke klar over hvor ille det sto til da jeg kom hjem den sommeren. Det var et desperat forsøk på å berge plassen egentlig. Nå er det utrolig kjekt å få være med på denne oppturen. Spesielt med så mange lokale spillere, sa Torsteinbø til RA forrige uke.

Da RA var innom SR-Bank Arena mandag formiddag var det aktivitet over alt. Kontorlandskapene er fylt opp igjen og forberedelsene til å ta imot 16.000 tilskuere mot Ranheim i morgen i full gang.

Overtroiske Kjartan Salvesen vil snakke minst mulig om det.

– Det er jæklig kjekt med semifinale, men vi var der i 2015 også. Vi vet godt at det skal spilles en kamp her først. Samtidig er vi i toppstrid i både serie og cup. Det har selvsagt gjort at byen nå står på tå hev. Vi opplever en type feber kun Viking kan skape. Nå er det nesten sånn at jeg må minne folk her på at de må huske på at det ikke alltid er slik. Dette er ikke normalen. Noen av de nye har kun opplevd medgang.

Savnet sjefen

Ting skjer fort i fotballens forunderlige verden. Salvesen har nesten glemt hvordan det var da byen gråt gledestårer etter at Obos-marerittet var over og Kongsvinger slått i siste serierunde i fjor.

– Det var et stort øyeblikk. Slike vi skal skape. Supporterne våre har ikke fått det de har betalt for i altfor mange år, erkjenner han.

Salvesen håper de kan komme nå. Han blir bibelsk og peker på at det skal komme syv gode etter syv dårlige. Det ville alle rundt Viking med store blå hjerter fortjent mener han.

– Det er duket for flere store øyeblikk. Vi er på vei tilbake, slår kollega Bjørnø fast.

Når duoen skal forklare den elleville reisen på to år kommer de ikke utenom ledelse. For det starter som regel på toppen.

Slik har det også vært i Viking. Uten en Eirik Henningsen med en større plan for klubben, og en Bjarne Berntsen med plan og gjennomføringskraft på banen, hadde vi neppe snakket om kontraster nå.

– Vi lengtet etter sjefen i den mørke tiden. Han som viste vei og sa hvor vi skulle. Sjefene har vi definitivt nå, avslutter Salvesen.

Mer fra Dagsavisen