Stavanger Oilers

Slik håper Oilers å gjennomføre sesongen

Oilers’ sportsdirektør Pål Haukali Higson ønsker ikke å redusere kampantallet i Fjordkraft-ligaen før sluttspillet starter.

Stavanger — Omikronvarianten spres gjennom hele samfunnet, men Oilers’ sportsdirektør Pål Haukali Higson er tydelig på ønsket om å spille kamper – tross smitte i eget lag. Lørdag mot Lillehammer manglet flere spillere, noen av dem med koronasmitte, men de nye karantenereglene gjør det vesentlig enklere å få stilt lag til kamp. Det er nemlig ikke slik at hele laget går ut i karantene ved smitte.

Sportsdirektøren ønsker i hovedsak ikke å få utsatte kamper, men noen ting er utenfor klubbens kontroll.

– Det er ikke noe mål for oss, og vi håper å unngå å havne i den situasjonen. Det beste er om så få som mulig har det om gangen, men dette klarer vi ikke styre. Vi får gjøre det beste ut av det, sier Pål Haukali Higson til RA.

50 prosent av spillerne må være indisponible til kamp for å utsette. Foreløpig har ikke verken smittestatus eller skadesituasjonen i Oilers vært i nærheten av det.

Bruk av U20-spillere vil helt sikkert være aktuelt i tiden som kommer.

—  Pål Haukali Higson


Avgjøres på prosent ved ulikt antall kamper

Det har vært smitte i enkelte lag i Fjordkraft-ligaen en stund, og forrige uke gikk Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen ut i VG. Han ønsket å kutte fra 45 seriekamper til 36.

– Ønsker dere å nedjustere til 36 kamper denne sesongen, Higson?

– Nei, uansett vil det å redusere til 36 kamper ikke være et praktisk og godt alternativ. Det kommer til å være lag som er ute og ikke får spilt, så jeg tror bare vi skal prøve å få gjennomført så mye vi klarer av seriespillet. Sluttspillet begynner når det skal, så vil lag komme inn med forskjellige antall kamper. Det representative utvalget av kamper er såpass bra i forhold til forrige sesong, sier sportsdirektøren.

Pål Haukali Higson

I den koronaavlyste 2020-21-sesongen sto lagene med to fullførte serierunder, altså tilsvarende kampantall som at lagene skulle møtt hverandre to ganger. I Fjordkraft-ligaen spiller lagene mot hverandre fem ganger i løpet av en normalsesong. Nå mener Higson det vil være omfattende å kutte til 36 kamper.

– Om vi skulle laget en ny serie på 36 kamper ville det blitt kuttet den siste runden, og noen lag ville vært veldig tidlig ferdigspilt, sier han.

For Oilers’ vedkommende ville en reduksjon på ni kamper ført til at det kun var fem igjen før sluttspillet etter planen går i gang i midten av mars. For Vålerenga ville det derimot vært ti oppgjør igjen av Fjordkraft-ligaen. Sparta og Grüner står begge med 32 kamper, og dermed flest. Vålerenga har færrest med sine 26, mens Oilers har spilt 31 kamper denne sesongen.

Nå er prinsippene til Norges Ishockeyforbund, som ble presentert i august 2021, at sesongen skal gjennomføres med fullt kampprogram så langt det er mulig. Rammene er datoene for første og siste seriekamp, ettersom sluttspillet kommer i forlengelsen. Fjordkraft-ligaen vil derfor i praksis, dersom ikke alle lagene spiller 45 kamper, avgjøres på prosentvis oppnåelse av antall mulige poeng de har spilt om.

Oilers ville blitt mestere nå

For serieleder Oilers ville det ikke gitt noen utslag på tabellplassering om sesongen ble avsluttet nå. Med 71 poeng er de sju foran Stjernen, med likt antall kamper. I prosent har Oilers tatt 76,34 prosent av poengene de har konkurrert om, mens serietoeren har 68,82 prosent oppnåelse. Dermed ville Oilers blitt mestere om sesongen ble avsluttet nå, slik Frisk Asker ble da 2020-21-sesongen ble avsluttet i januar 2021. Laget som nå ville flyttet seg mest på tabellen er Sparta, som ville gått fra tredje- til femteplass.

En annen utfordring som kan dukke opp for Oilers den kommende tiden er antall tilgjengelige spillere. De nye karantenereglene hjelper på, men dersom smitten øker vil det også være behov for å fylle på med flere spillere til A-lagskamper. Løsningen for laget kan ligge i DNB Arena.

– Det er ikke kohort i den forstand lenger, etter endringer av karantenesystemet. Den diskusjonen er ikke på samme planet lenger. Nå kan vi ta inn spillere om vi trenger det. Bruk av U20-spillere vil helt sikkert være aktuelt i tiden som kommer, sier Higson.

U20-laget er omsider i gang med seriespill igjen etter den forrige nedstengingen førte til kamppause fra slutten av november til januar. Det kom også samtidig som U20-VM.

I juniorserien ligger Oilers-juniorene foreløpig på tredjeplass, og flere av spillerne har tidligere trent med eller spilt kamper for A-laget. Blant spillerne i junioravdelingen med A-lagskamper denne sesongen finner man Jens Hoekstra, Sander Husebø, William Kuisma, Ask Trettenes, Samuel Klungtveit, Oliver Calik og Nils Høva. I tillegg har Christian Wetteland, Benjamin Boxill og Noah Bergesen Aarthun kamper begge steder, men de er på juniorkontrakter med A-laget.

Denne uken har Oilers to oppsatte kamper i Fjordkraft-ligaen. Torsdag kommer Ringerike Panthers, og den Oilers-utlånte backen Jonas Slettebø Haughom, til DNB Arena. Kampuken avsluttes lørdag med Manglerud Star på besøk i Ishockeyveien.

---

Fakta

Prinsipper for sesonggjennomføring:

Hovedprinsipp 1

Sesongen planlegges, og gjennomføres, med fullt kampprogram for alle serier. Det oppsatte kampprogrammet opprettholdes så langt det er mulig, men i utgangspunktet innenfor de aktuelle seriers første og siste seriekamp i henhold til oppsett. Alle serier avsluttes når dato for siste terminfestede seriekamp er passert. De serier som blir fullført som oppsatt, vil rangering bli i henhold til NIHFs Kampreglement.

Hovedprinsipp 2

I de serier som ikke blir fullført som oppsatt, vil endelig rangering (tabellen) bestemmes ut fra forholdet mellom antall oppnådde poeng ett lag har, sett opp mot antall poeng som var mulig å oppnå, uttrykt i prosent (likt i fjor).

Innen Prestasjon (Fjordkraft-ligaen, Eliteserien Kvinner, 1. div. menn, 2. div. menn, U20 Elite, U18 Elite), der den endelige rangeringen fra seriespillet avgjør videre spill (enten sluttspill eller kvalifisering), forutsettes det at et visst antall seriekamper er gjennomført for å kunne rangere. I denne sammenheng anses et kampantall tilsvarende dobbel serie være tilstrekkelig

(NB! Det er kampantallet som er avgjørende, ikke at man må̊ ha møtt alle lag 2 ganger, eller både hjemme og borte).

Kilde: Norges Ishockeyforbund.

---

Mer fra Dagsavisen