Sport

– Her er Erik Nevland større enn både Arjen Robben og Luis Suárez

Erik Nevland (43) ble aldri helt konge i egen by, men i Groningen er han større enn de fleste. Nå kommer boken.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Den gamle Viking-spissen, som nå er daglig leder i barndomsklubben, satte igjen store avtrykk nord i Nederland mellom 2004 og 2008. Faktisk var han så populær at han ble «årets groninger» i byen med rundt 230.000 innbyggere i 2007. Bokforfatter Ferdi Delies nøler ikke et sekund:

– Her er Erik Nevland mer populær enn både Luis Suárez og Arjen Robben, sier han.

Forfatter Ferdi Delies mener at mangelen på «sex, drugs og rock & roll» bare gir historien om Nevland mer appell. Foto: Privat

Delies erkjenner til RA at de to superstjernene er mye bedre spillere enn Nevland. De har også kortere fartstid i klubben, selv om Robben spiller der nå. Samtidig var det andre grunner som gjorde at Groningen-fansen forelsket seg så hodestups i Nevland.

– Da han kom var han den perfekte spilleren for oss. Vi liker folk som er normale og jobber ekstremt hardt. Så er han litt sjenert også.

Nevland vet at han er større i Nederland enn her. Mye av det som kommer på mikrobloggen Twitter er på nederlandsk eller engelsk. Det er her mesteparten av følgerne hans er fra. Nevland er ikke glemt.

– Det er kanskje noen kulturelle forskjeller på dyrkingen av helter også i spill?

– Definitivt. I Groningen setter de enormt pris på gamle spillere. I alle fall om du har scoret noen mål. Så handler det nok litt om at de liker ekstra godt spillere som ga alt de kunne og frontet klubben på en god måte, sier «Nevi».

At Nevland lærte seg språket på rekordtid var heller ingen dårlig idé for å bli godt likt.

– Jeg gjorde mitt første intervju på nederlandsk TV, hvor jeg snakket språket, etter seks måneder. Så har jeg aldri vært kjempegod, men jeg gjør meg forstått. Det er en nøkkel for å tilpasse seg et nytt miljø og lære det. Fotballordene lærte jeg enda raskere.

LES OGSÅ: Dette sier Ibrahimaj om fotballframtiden nå

Annerledes historie

Forfatteren Delies i fjor ut en bok om klubben Groningen. Da han hentet Nevland på flyplassen, for å ta ham med på middag i den forbindelse, slo det ham inn at også Nevland måtte bli bok.

Mye av grunnen er at det er en bok helt uten skandaler og kontroverser – i motsetning til mange andre fotballbiografier. Nevland er den renhårige helten. Han som stort sett tok de rette valgene, sa ja og stilte opp for alle.

– Det er ikke noe «sex, drugs and rock & roll» i denne boken! Det er også derfor historien er så interessant.

Nevland selv innrømmer at det er stas at det nå blir bok av karrieren hans. Denne handler ikke bare om tiden i Groningen. Selv om det er hovedtemaet blir også oppveksten i Stavanger, tiden i Viking, Manchester og Fulham mye omtalt.

– Historien om «The Great Escape» med Fulham er for eksempel enorm. Godt lesestoff, sier Delies.

– Jeg fikk forespørselen om å bidra omtrent på denne tiden i fjor. Da var jeg skeptisk. Jeg så ikke for meg at det var spennende med en bok om meg. Så var Ferdi veldig innstilt på han ville dette. Så sa jeg ja. Det har vært en kjekk prosess. Så er det jo stas da, innrømmer Nevland.

Nevland forteller at forfaller Delies sitter i styret til supporterklubben til Groningen.

– Han har tidligere skrevet en del bøker av interesse. Både om nederlandsk- og engelsk fotball. Men han lever ikke av å være forfatter, sier Nevland.

Ønsker revidert utgave

Forfatteren selv regner heller ikke med å tjene mye på boken.

– Vi trykker opp rundt 2500 eksemplarer først og den kommer kun på nederlandsk. De bøkene tror jeg vi skal selge ganske raskt ut her i Groningen. Pengene er ingen drivkraft for meg her. Det er fint om jeg får dekket noen utgifter, men dette hadde jeg gjort gratis. Det er en historie som bare må fortelles. Så mener jeg absolutt at det bør være marked for en engelsk eller norsk utgave. Det er noe jeg ønsker å få til. Da må vi revidere. Nå er den skrevet med Groningen-perspektiv.

Boken skal etter planen lanseres i april. Egentlig skulle den kommet ut nå, men korona har forsinket.

– Håpet er at den skal lanseres med Erik på plass foran et fullsatt Euroborg stadion mot Heerenveen i april. Det var mot dem han scoret det første målet på arenaen da den åpnet, sier Delies.

Nevland håper også at boken kommer på norsk eller engelsk etterhvert.

– Nå er det kun jeg og kona Brita som kan lese den. Jeg vet ikke hvor salgbart det er, men det kunne jo vært kjekt om resten av familien kunne lese det også, avslutter Nevland.

Mer fra Dagsavisen