Friidrett

Jakob Ingebrigtsen med ny verdensrekord

Lura-gutten løp inn til ny bestetid i verden på 2000 meter i Brüssel.

Sandnes-løperen Jakob Ingebrigtsen knuste både konkurrentene og Hicham El Guerroujs verdensrekord da han løp inn til 4.43,13 på 2000 meter i Brussel.

Den norske løperstjernen hadde varslet at han ville sette verdensrekord i Diamond League-stevnet i Belgias hovedstad, og han holdt ord.

– Det er klart det er gøy, det. Det var kanskje ikke den oppladningen jeg hadde håpet på, men jeg visste at hvis jeg var opp imot normalen, så skulle dette være en grei rekord å ha sjans på, sier Ingebrigtsen til rettighetshaver NRK.

Han fikk god drahjelp av harene Mounir Akbache, Boaz Kiprugut og Cornelius Tuwei, som satte den nødvendige farten. De siste 300 meterne løp nordmannen helt alene i front, og han hadde ingen problemer med å slette den 24 år gamle verdensrekorden.

– Vi andre har nok med å løpe den tiden på én kilometer. Det er helt vanvittig hva han får til. Dette her er et klasseløp. De andre er ikke i nærheten av å forsøke å følge en gang, sier NRK-kommentator Jann Post til kanalen.

El Guerrouj løp inn til 4.44,79 i Berlin 7. september 1999. Rekorden ble altså barbert med ett sekund og 66 hundredeler.

Ingebrigtsen hadde før fredagens løp personlig rekord på 4.50,01.

Rundetidene på vei mot rekorden var 56,67, 56,77, 57,35, 57,33 og 55,00.

Reynold Kipkorir Cheruiyot fra Kenya ble nummer to på distansen med 4.48,14. Sandnes-løperen Narve Gilje Nordås ble nummer seks med 4.50,64.

Det er personlig bestenotering for Voll-karen.

– Det var ikke så gærent. Jeg løp på 4.50, så hvis du husker for tre år siden hva Jakob løp på da på Impossible Games, så var det akkurat det samme. Folk må ikke bli historieløse selv om han løper seks sekunder fortere i dag, sier Nordås til NRK.

Mer fra Dagsavisen