Viking

1988-heltens Viking-råd før søndagens skjebnekamp

Terje Hauge hadde blåst straffe, Haugesund stadion var i kok. Arild Ravndal satte seg i midtsirkelen og tenkte på hvordan Viking skulle reddes.

8. oktober 1988. Alf Kåre Tveit «hedda ballen ud av hendan» på keeperen. Vard er i harnisk, Viking er nær ved å dø som toppklubb. Arild Ravndal setter straffen og redder Viking. Helten fra 1988 har nervedempende råd før kampdagen.

Det er de færreste fotballkamper som får sitt eget navn. Mirakelet i Haugesund var en slik kamp. El Classico mellom Barcelona og Real Madrid spilles tross alt minst to gang i året, opprykkskampen mellom Vard og Viking for 30 år siden var den ene kampen som måtte vinnes for å rykke opp til øverste divisjon.

På gresset hersket lovløse tilstander rundt den ferske dommer Terje Hauge. Benny Lennartsson var høyt og lavt og kranglet med hele Haugesund. Over Karmsundet var det kaos av biler på vei mot Stavanger som prøvde å snu midt på brua da «Fygaren» skaffet straffe.

I midtsirkelen satt Arild Ravndal på ballen og bevarte roen. Som kaptein burde han ha vært en del av møljen nede ved Vard-målet, men han trakk seg vekk.

Det eneste som irriterte Arild Ravndal var Per «Peppe» Holmbergs råd om å ta av de tunge leggbeskytterne og gnål om at kapteinen kunne være trøtt. Var han i stand til å ta straffesparket? Like før Viking-historiens til da mest avgjørende øyeblikk var det altså ikke illsinte Vard-spillere som forstyrret, men en svensk medspiller.

Ravndal gjorde som vanlig og satte straffen som vanlig ned mot keepers høyre hjørne. Ballen havnet uvanlig nok nesten oppe i keeper Harald Andreassens høyre vinkel.

– Jeg nevnte hendelsen med leggbeskytterne for Benny på båten tilbake til Stavanger. «Va’ fan, Peppe!» ropte han.

Presshøyden er viktig

Hvordan skal Viking bevare fatningen mot Kongsvinger, i en kamp med nesten samme dramaturgi som gjorde Vard-Viking til Mirakelet i Haugesund?
Viking må vinne hvis Mjøndalen og Aalesund vinner. Kongsvinger må ha ett poeng for å få kvalifiseringskamper.

– Presshøyden er viktig. Viking må høyt ut. Viking har hjemmebane og det er fullt hus. De har ikke oppnådd noen ting som helst hvis de ikke vinner i morgen. Da betyr borteseirene mot Aalesund og Mjøndalen ingenting.

I 1988 ledet Viking hele høsten, men dabbet av mot slutten fram til sannhetens øyeblikk 8. oktober.

Nå ser Vikings kaptein fra 1988-laget utover SR-Bank Arena og på en trening som ledes av Bjarne Berntsen, den daværende treneren for et Bryne-lag som Viking risikerte å få i kvalifiseringskamp med tap i Haugesund.

Start hadde slått Vidar 4-3 i Stavanger etter at Lassa-laget ledet 3-0, og sørlendingene lå på opprykksplassen mens Viking lå under 0-2 i Haugesund. Holmberg hadde redusert til 1-2, men Viking slet febrilsk i gjørmebadet kalt Haugesund stadion.

Vetle Andersen var attpåtil utvist, men på overtid treffer en liggende Svein Arne Hiim ballen én gang, så én gang til før den triller inn bak Vard-keeper Andreassen.

På overtiden av overtiden header Alf Kåre Tveit ballen ut av hendene på Andreassen, og dommer Terje Hauge blåser. Ikke frispark til Vard, men straffe til Viking etter at «Fygaren» er lagt i bakken. Andreassen holdt ikke ballen i fast grep, den lå oppå hendene hans.

Fotballfest i Jåttåvågen

– Jeg er fremdeles usikker på om det var straffe. Da Hauge blåste trakk jeg meg unna krangelen og satte meg i midtsirkelen.

Arild Ravndal hiver innpå en snus og hilser på daglig leder Eirik Henningsen. Det stelles til fotballfest i Jåttåvågen. Dagens økt er over, ute i høstsola pepres andrekeeper Amund Wichne med baller.

Flere gode råd følger fra legenden som i dag jobber for Bogafjells fotballakademi i god kombinasjon med rollene som golfinstruktør på Bærheim og quizmaster:

– I utgangspunktet er dette en vanlig kamp, men alle vet hva som står på spill. De slo Aalesund borte, vant heldig mot Ull-Kisa hjemme og hadde en god andreomgang mot Mjøndalen. Hvis de flyter på dét, så er det bra.

Store deler av Stavanger har hatt mareritt om Kongsvingers Adem Güven denne uken. Güven er en voldsom kontringsspiller, og kan på en god dag – som han pleier å ha når han spiller i Rogaland – avgjøre kamper på egen hånd. Arild Ravndal bryr seg ikke om enkeltspillere fra Østlandets dypeste skoger.

– Bør Viking ta hensyn til gode KIL-spillere som Adem Güven og Niklas Castro?

– Jeg kjenner dem for dårlig, men når Viking slår Aalesund og Mjøndalen borte har det ingen betydning at de møter et lag som er veldig gode på sitt beste.

LES OGSÅ: Güven vil gjerne gjøre marerittene sanne.

Tar hotellgrep

Natt til søndag overnatter Viking på hotell for å komme unna sjauen før kampstart allerede klokken 13.00. Behovet for ro og fred og riktige måltider før et tidlig avspark er grunnen til hotellgrepet – som er uvanlig for norske lag å ta før hjemmekamper.

– Det kan være smart å få dem unna alt styret. Nå er det viktig at de unngår å kjøre seg tomme på mentale forberedelser, men tenke på hvordan de henger sammen som lag. Scoringen mot Ull-Kisa er et resultat av lagjobbing.

Det femte rådet fra straffeeksekutør Arild Ravndal rettes til straffeeksekutør Tommy Høiland. Dramaturgien fra 1988 kan gjerne gjentas i 2018, der Kongsvinger ligger kompakt som en granskog for å forsvare poenget som sikrer dem kvalifiseringskamper og muligheter til å rykke opp til Eliteserien.

– Skyt en straffe som gjør de vanskelig for keeper

Arild Ravndals harde innsideskudd mot keepers høyre stolpe gikk stort sett alltid inn, og før han og romkamerat Svein Arne Hiim sovnet kvelden 7. oktober 1988 var straffescenarioet gjennomgått.

– Jeg så aldri an keeper. Du får mål så sant du treffer ballen rent. I dag kan stjernene sette fantastiske skudd fra 25 meter, men bomme fra 11. Kan de ikke bare sette den nede ved stolperoten?

– Skyt en straffe som gjør de vanskelig for keeper. Jeg testet det på Erik Thorstvedt da han var innom trening en gang. Han var aldri i nærheten.

Mer fra Dagsavisen