Sport

Anders (30) fra Roaldsøy blir gjerne norsk keeperhelt

Den relativt ukjente belgiaproffen fra Stavanger elsker underdog-stempelet og oppstyret rundt det norske «nødlandslaget».

Følg RA Sporten på Facebook!

– Jeg så ikke denne komme! Det er ekstremt gledelig å få en slik mulighet. Det er få forunt å i det hele tatt få muligheten i en tropp til det norske A-landslaget. Dette er utelukkende kult.

Ordene tilhører Anders Kristiansen. Den tidligere Viking-, Bryne- og Sarpsborg 08-keeperen er ikke i nærheten av å være en mann det prates mye om i fotballkretser. Glemt er han ikke, men relativt mange keepernavn ville normalt bli slengt på bordet før Kristiansens kom opp blant den gemene hop av norsk fotballs følgere.

Kristiansen er likevel i en ganske så eksklusiv klubb som en av landets få keeperproffer.

Stavanger-mannen slo gjennom i Bryne da konkurransen ble for tøff i Viking. Nå er arbeidsplassen Royale Union Saint-Gilloise i belgisk 2. divisjon. Der sitter han på benken.

Nå er han en av to keepere på «nødlandslaget» som ble samlet da Omar Elabdellaoui testet positivt på korona og troppen til Lars Lagerbäck havnet i karantene.

– Når sluttet du egentlig å tenke på landslaget?

– Du gir aldri helt opp, men jeg var realist. Sjansene blir selvsagt mindre for hvert år. Så er det sånn at du alltid håper på en mulighet når du spiller på et godt nivå, men skal jeg være ærlig hadde jeg overhodet ikke tenkt på det nå. Jeg har ikke fått spille mye i år og kjemper mot førstekeeperen til Luxembourg om plassen, sier Kristiansen til RA.

LES OGSÅ: Berisha om den uventede landslagsplassen

Fjern tanke

Tanken om landslagsspill har eksistert, men mest i underbevisstheten.

– Jeg hadde det i bakhodet da jeg reiste ut for å bli proff. Rykker vi opp med Union tror jeg bildet kan endre seg fort. Statusen er en annen om du spiller på øverste nivå i Belgia. Det er en god liga. Nå leder vi med fem poeng etter ti kamper og ser veldig sterke ut. Går det som vi håper er vi fort oppe neste år. Så vet du aldri med skader og form.

– Så du stresser ikke selv om du er benket nå?

– Nei. Ikke i det hele tatt. Jeg er kald. Så trives jeg utrolig godt her. Det er også en god klubb med solid økonomi, sier Kristiansen – som har kontrakt ut juni 2022.

Klubben eies for øvrig av Tony Bloom. Han er også hovedeier og styreleder i Premier League-klubben Brighton og skal ifølge britisk mediene være pundmilliardær.

Viking-gjenforening

Hvorvidt Kristiansen får stå den avgjørende Nations League kampen mot Østerrike, som kan gjøre Norge til gruppevinnere, vet han ikke. Trener Leif Gunnar Smerud, som kommer fra Sola, må velge mellom ham og Djurgårdens Per Kristian Bråtveit. Haugesunderen har også slitt noe med spilletiden i Sverige.

– Jeg har ikke ofret spilletid og den duellen et sekund. Vi har ikke engang hatt et møte sammen ennå, sa Kristiansen tirsdag formiddag.

Da ventet spillerne på avreise til Wien etter at koronatesting var unnagjort. Planen var en trening på kvelden tirsdag før onsdagens kamp.

Faktisk kjenner ikke engang Kristiansen Smerud – som normalt trener U21-landslaget. Det til tross for at de kommer fra omtrent samme sted og har bakgrunn fra samme klubb.

– Jeg kjenner ham kun av navn, sier Kristiansen.

Sjansen som ligger der elsker han likevel. «Nødlandslaget» har på få dager blitt gjenstand for en enorm interesse.

Uttaket av spillere har nærmest blitt fulgt minutt for minutt i mediene. På toppen av det hele er det mange lokale navn med. En skikkelig Viking-reunion.

– Kult at det er så mange med Viking-bakgrunn med, sier Kristiansen.

Den eneste som egentlig mangler er Zlatko Tripic. Han ble kontaktet, men måtte takke nei grunnet positive koronatester i Göztepe.

– Jeg kunne ikke reise til Norge først på grunn av det, sa Tripic til RA mandag.

Det som er sikkert er at omstendighetene tenner. Her er ingenting å tape, men alt å vinne for de uttatte.

– Vi som er tatt ut er alle gode spillere og jeg kjenner mange fra før. Dette blir litt som cupfotball. Vi er underdoger, slår Anders Kristiansen fast.

Mer fra Dagsavisen