Sport

Danser mot klubbrekord fra 70-årene

Gullårene 1991 og 1973 var sist Viking vant seks strake på øverste nivå. Det kan skje igjen søndag. I så måte passer det dårlig at spissene Veton Berisha og Even Østensen måtte bytte trening med koronatest.

Følg RA Sporten på Facebook!

De to angriperne er begge blitt forkjølte og toppfotballens protokoll krever testing – samtidig som de ikke får være med laget.

– Det er nok veldig usannsynlig at noen av dem kan spille mot Strømsgodset. Veton hadde nok også vært usikker uansett med en vond legg – selv om det neppe er alvorlig, sier Bjarne Berntsen til RA.

Høyst sannsynlig dreier det seg nok om vanlige forkjølelser i begge tilfeller, men det fører uansett til at Tommy Høiland etter alle solemerker får fortsette hvor han slapp i forrige runde – nemlig på banen.

Da kvitterte han med mål.

LES OGSÅ: Dette sier Berntsen om overganger få dager før vinduet stenger

– Ekstrem flytsone

Dersom Viking nok en gang skulle gå av med tre poeng vil det også bety at de tangerer 1973 og 1991. Da vant laget seks strake seriekamper. De vil da også sette seg i posisjon til å utligne klubbrekorden fra sommeren 1972 på sju strake. Erik Johannessen sto i mål i begge de to kruttsterke seiersrekkene i gulltiden, men innrømmer at han husker lite av det.

– Jeg husker bedre min egen eliteserierekord for antall kamper uten å slippe inn mål. Nesten åtte, sier legenden til RA.

– Hva kjennetegner et lag som setter slike rekorder?

– At de er helt i toppen, eller i en ekstrem flytsone slik Viking er nå. Kampene du normalt taper, eller spiller uavgjort i, ender med stang inn og seier. Viking er i kjempeflyt nå. Selv når de kommer under slår de tilbake. Ofte er det også stabilitet i spillerstallene til lag som får sånne rekker. Vi skiftet vel kun én mann per år i snitt.

Dagens kaptein Viljar Vevatne tangerer mer enn gjerne rekkene fra 1991 og 1973 – og sier ikke nei til klubbrekord etter landslagspausen.

– Det er langt hyggeligere å snakke om slike rekorder enn rekorder over antall innslupne mål – slik det var i starten av denne sesongen, sier han.

Planen klar

Trener Bjarne Berntsen er likevel pragmatisk som alltid.

– Det betyr egentlig ingenting med seks på rad ut over at vi setter oss i en enda bedre posisjon enn nå.

– Er fjerdeplass et naturlig mål slik det har blitt nå?

– Det er mange lag vi må forbi fortsatt. Jeg tror vi skal fortsette med å ta en kamp av gangen, sier Berntsen.

Den første av disse er mot Godset hjemme søndag.

– Vi må være like hardtarbeidende og effektive som i det siste. Så må vi være enda bedre defensivt. Godset er veldig farlige på innlegg. Det må vi se opp for, sier Berntsen – som har Yann-Erik de Lanlay tilbake.

– Godset er også gode på overganger, advarer kaptein Viljar Vevatne.

Mer fra Dagsavisen