Sport

Slik blir veien videre for Oilers

Hovedeier Tore Christiansen er glad for de 5,1 millionene Oilers fikk i kompensasjon. Samtidig beskriver han veien videre som potensielt blytung på lengre sikt. Nå stakes planer og budsjetter ut.

Følg RA Sporten på Facebook!

Storhamar og Oilers var klubbene som fikk mest av potten på 24,4 millioner kroner fra regjeringen for inntektstap etter det avlyste sluttspillet. Det monner, men dekker bare en del av totalbildet.

– Summen på 5,1 millioner er ikke i nærheten av å dekke det totale tapet vårt. Ser du isolert på hva vi ville tapt på billetter er beløpet nære. Så er vår virksomhet er veldig annerledes enn de andre klubbenes. Jeg tror vi ville vunnet sluttspillet og går i så måte glipp av betydelige bonusutbetalinger fra sponsorene. Så kommer bortfallet av inntekter fra salg i restaurant, barer og kiosker, sier Christiansen til RA.

Han er samtidig påpasselig med å fortelle hvor glad han er for å være norsk i en slik krise. Han vet utmerket godt at klubber i mange andre land kun kan drømme om slik hjelp.

– Det er helt fantastisk at vi bor i et land hvor vi kan motta denne type tiltak. Dette betyr mye for oss i en vei videre som blir blytung i et mer langsiktig perspektiv. Der nytter det ikke med fem millioner for å veie opp for tap på publikum og i sponsormarkedet. Disse kronene gjør likevel at vi får gjort opp og får muligheten til å være ordentlige overfor administrasjon og ansatte. Jeg kan ikke si jeg er misfornøyd med hva vi har fått ut ifra reglene som lå i bunn.

LES OGSÅ: Så mange millioner fikk Oilers av krisepakken

I stand til å bidra selv

Christiansen mener Oilers og Storhamar har vært svært solidariske mot de andre klubbene. De har avgitt mest i forhold til hva som sannsynligvis ville vært reelle inntekter. Samtidig handler det om et større bilde. Om en konkurransedyktig liga.

– I løpet av et sluttspill snitter vi 800 mennesker som spiser middag – enten de tar en cola eller en rødvin til maten. Da kan du tenke deg litt mer til hva som faller bort.

Oilers får ikke en krone igjen for inntektsbortfall i barer, restauranter og kiosker. Dette er en betydelig bit av publikumsinntektene.

– Så hviskes det nå om nye offentlige pakker som tar vare på den biten.

Christiansen peker også på at Oilers nå har null inntekter på kulturdelen av arenadriften. Det er en svært viktig bit av totalen.

– Her dreier det seg om arenasalg og husleie. Ikke billetter. Så har konsertene vi skulle ha hatt blitt utsatt – ikke avlyst. Da kan vi foreløpig ikke søke om pakker her.

Han er opptatt av å få fram at Oilers ikke syter og klager. Liv og helse er viktigst. Han poengterer også at familieforretningene går godt nok – og er solide nok – til at han selv neppe vil være ute av stand til å bidra for Oilers om situasjonen krever det.

– Det er ikke slik at vi er tørre. Det er bakenforliggende verdier i familien Christiansen.

Jobber med budsjett

Han er samtidig opptatt av sunn drift. Planen med Oilers har hele tiden vært at det ikke skal drives for eiers regning, men gå rundt av seg selv. I så måte knyttes det enorm spenning til hva pandemien vil få å si for sponsorbiten i idretten. Her er Oilers blant de aller største objektene i Norge.

– Vi jobber med marked nå og kan konkretisere mer om noen uker. Vi lager to-tre forskjellige budsjettscenario for fortsettelsen. Hva koster det å få laget tilbake i jobb? Hva koster det å kalle administrasjonen tilbake? Hva tror vi at vi kan selge av billetter? Hva får vi inn av sponsorer? spør Christiansen.

Oilers-eieren peker på at han egentlig har flagget «worst case» allerede.

– Det inkluderer 2020 uten drift i DNB Arena. Det vil koste oss ti millioner med et slikt verste sort scenario. Folk trodde jeg var gal da jeg gikk ut med dette. Kommer vi i gang med serien dras det tallet ned. Er vi maks heldige kan vi kanskje gå i null.

Han stikker ikke under en stol at de er svært usikre på sponsormarkedet og veien videre i en verden som nærmest dras mot resesjon.

– 30–35 prosent av sponsorinntektene er sikret allerede. Nå ringer vi rundt. Hvem har anledning til å bidra? Hvor mye? Vi må være svært ydmyke her, slår han fast.

Må være trygt

– Bør det ikke åpnes for publikum her i området all den tid spredningen av korona er så lav?

– Jeg skal ikke være koronaekspert og vil ikke mene noe rundt om det bør åpnes lokalt for publikum grunet lav spredning. Det jeg vil mene noe om er at jeg tror vi har lav smitte her fordi vi har fulgt reglene. Så starter vi ikke før vi er helt trygge på den smittetekniske biten. Publikum, ansatte og spillere skal ikke utsettes for risiko for smitte. Slik blir det enten det er snakk om 100, 500 eller 1000. Vi skal ha beskjed om at det er trygt. Så vil jeg ikke presse på. Gjør jeg det, og det går galt, så ville jeg ikke klart å leve med det. Det har jeg ikke samvittighet til.

Christiansen har i vinter sittet ved bordet i prosessen med å spikre en ny avtale for norsk hockey. Han tror ikke dette arbeidet vil lide. Snarere tvert imot.

– Det vi har blitt enige om vil ikke falle sammen av dette. Vi er nå i ferd med å skrive en avtale mellom Norsk Topphockey og forbundet. Den offentliggjøres innen få dager. I min tid, da snakker vi om 15–16 år, har jeg ikke opplevd Hockey-Norge mer samlet. Det så vi også på søknaden om kompensasjon nå. Alle har løftet blikket over egen klubb. Når vi bare kommer i gang igjen skal vi ta kvantesprang. Så bygges det i mellomtiden arenaer. Hockeyen moderniseres. De som vil være med på noe i vekst bør kjenne sin besøkelsestid. Jeg ville ikke vært i tvil om hva jeg skulle sponse.

Når serien, som nå står uten navnesponsor vil starte, er det egentlig ingen som vet sikkert. Fotballen har nå tatt pilotrollen i idretten. Smittevernsreglene er rigide. Mange spillere med jobb og familie sier rett ut at de sliter i hverdagen med å få det til å fungere.

I DNB Arena er isen nå igjen lagt. Det er mulig å starte trening med avstand og regler. Christiansen tror ikke regelverket vil være en stor hindring.

– Jeg tror ikke det er en showstopper for å komme i gang under smittevernsreglene at mange spillere i eliteserien i hockey har jobb utenom. De trener bare på kveldene – selv om vi må vekk fra det.

LES OGSÅ: Nå starter Oilers salget av sesongkort

Må ha tilskuere

De permitterte Oilers-spillerne får nå en mulighet til å ta på skøytene igjen om det er ønskelig.

– Nå er isen lagt og vi går i gang med trening. Ulempen nå er egentlig at vi ikke får brukt garderobene. Vi hadde ikke kunnet gjøre dette uten kunstløp. De har tatt sin del av regningen sammen med forbundet.

Christiansen er meget spent på hva som skjer når fotballen nå går i gang.

– Vi er heldige med at fotballen brøyter vei nå. Nå får vi deres erfaringer før vi kan gi bånn gass.

En ting er likevel sikkert. Et scenario med kamper uten tilskuere, slik fotballen nå går for, vil ikke skje i hockey. Der står han fortsatt steilt. Selv med 5,1 millioner kroner på vei inn på klubbkontoen.

– Både vi, og de andre klubbene, er fortsatt samstemte på at det ikke skal spilles uten tilskuere. Det lar seg ikke gjøre hvis ikke vi blir fullt kompenserte for det. Vi kan ikke bare ha kostnadene med kamper og ikke inntektene, avslutter Christiansen.

Mer fra Dagsavisen