Sport

Møt investoren Alexander Kristoff

Han er igjen den best betalte idrettsutøveren som skatter til Norge. For Alexander Kristoff (32) har finans og investeringer etter hvert blitt en hobby.

Følg RA Sporten på Facebook!

Storhaug-ekspressen, som nå har gjort Vaulen-mann av seg, tjente 13,5 millioner i fjor. Han har de siste årene vært blant de klart best betalte idrettsutøverne i landet.

Mange medier meldte tirsdag at han var best betalt av alle. Det er nok en sannhet med modifikasjoner. Ikke alle skatter til Norge – som for eksempel Mats Zuccarello og flere Premier League-spillere.

Lønningene fra Katjusja, og så UAE, har uansett monnet solid for Kristoff. Men å ha millionsummer stående på en høyrentekonto var neppe lurt. Det skjønte han raskt.

– Da rentene ble såpass lave var det greit å ha noe annet enn banken å putte det i, sier han til RA.

LES OGSÅ: Kristoff topper inntektslisten for tredje året på rad

Eget selskap

I 2010, omtrent da han ble proff, opprettet han selskapet Alexander Kristoff Limited.

Gjennom dette er det gjort flere investeringer. Porteføljen inneholdt i 2018 alt fra energi, bank, pant og shipping. I tillegg går også image-rettighetene til Kristoff inn i selskapet.

– Det er ikke store summene, men litt blir det etter ti år som proff, sier han.

Kristoff betegner seg i utgangspunktet som en passiv investor. Mye av pengene forvaltes i fond via DNB. Han erkjenner også at han er «amatør». Selskapet hans tapte rundt 800.000 på aksjer i fjor.

– Men så liker jeg jo å følge med, erkjenner han.

Kristoff anslår at rundt 30 prosent av investeringene er gjort for egen maskin.

– Du har fått det litt som hobby på utsiden av syklingen?

– Ja. Det har blitt til det. Noe å følge med på. Så er det også noe jeg prater mye med lagkameratene mine Sven-Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen om. Vi kommer med litt tips til hverandre. Det er ikke alltid det slår til, sier Kristoff – og ler av seg selv.

Noen utpreget strategi har han foreløpig ikke. Råd og tips plukkes opp på veien.

– Så har jeg en del aksjer jeg følger med på. Jeg følger svingningene. Det er vanskelig å time rett, men virker noe veldig billig så kjøper jeg. Eller om det er noe jeg har spesiell tro på. Spotify var et selskap jeg var inne i. De spratt opp nå nylig. Da solgte jeg meg ut, sier han.

I utgangspunktet har han en lang horisont på investeringene.

– Samtidig er jeg litt mer utålmodig med det jeg styrer med selv. Jeg følger med på utviklingen i nettbanken hver dag, erkjenner han.

LES OGSÅ: 2020-sesongen er absolutt ikke lagt til rette for Kristoff-suksess

Kanskje blir det finans

Noen veldig klar strategi har han som sagt ikke. Kristoff er heller ikke kommet dit hen at han har begynt med ting som shorting av aksjer.

På sikt innser han at investeringer i fornybart fort kan være smarte. Selskaper som tenker grønt kan få fordeler som kan slå ut på aksjekursen.

– Jeg har tro på at det er veien å gå på sikt. Verden blir varmere og ting legges til rette. Har du ikke CO₂-avtrykk vil det bli gitt fordeler.

– Har du realisert mye gevinst på aksjer?

– Nei, jeg har ikke tatt ut noen formue. Så har jeg lønn på vanlig måte fra UAE og huslån som alle andre. I så måte er ikke behovet der heller.

Kristoff har tidligere ymtet frampå at finansverden kanskje kan være noe den dagen han legger karrieren på hyllen.

Om det blir reelt vet han ikke.

– Det er kanskje mest snakk. Jeg må på skolebenken i så fall. Nå frister ikke det og jeg har fortsatt noen år igjen på sykkelen. Så får vi finne ut av det.

Kristoff gikk for øvrig ned i lønn fra 16,7 i 2017 til 13,5 millioner i 2018.

– I 2017 fikk jeg fortsatt lønn fra Katjusja, men jeg har så jeg klarer meg i UAE også. 2016 og 2017 var veldig gode år økonomisk. Sportslig hadde jeg også noen solide år før den kontrakten ble underskrevet i 2015 og 2016 som slo ut i forhandlingene, sier Kristoff.

LES OGSÅ: Kristoff sjanseløs på å henge med da det ble dansk VM-gull

Mer fra Dagsavisen