Sport

Slik var Viking-året fra A til Å

Året er omme og tradisjonen tro tar RA-sporten et dypdykk i Vikings opprykkssesong. Med et særdeles skrått blikk.

Følg RA Sporten på Facebook!

Alt gikk Vikings vei på slutten av 2018-sesongen. Laget måtte vinne fire meget vriene kamper og gjorde det – akkurat som Axel Oskar Andresson hele tiden sa de ville gjøre understøttet av magefølelse. Stopperen, som nå er kjøpt, er definitivt den mest framsynte i klubben siden Peter Ijeh meldte om fire mål og sikker plass i forkant av Brann-kampen i 2006.

Bjarnosaurus ble et begrep i Stavanger i 2018. Forvandlingen til Figgens store sønn var en av de mest totale vi har sett. Fra kjedelig og introvert fotballpamp til en snakkesalig klump av følelser på et år. Dinosaur-kostymet han stilte opp i under «Fotballfesten» toppet kort og godt «hele driden». Kudos, BB!

Cøliakeren Johnny Furdal (32) hadde aldri spilt helprofesjonell fotball da han i sommer signerte for Viking. Da RA skulle møte ham for første gang trodde vi det var snakk om en revisor som skulle hjelpe klubben da den syltynne mannen med colabunner kom bort for å hilse. Resten er definitivt historie. Skinnet kan så definitivt bedra.

Denne spalten skal i utgangspunktet ikke handle om oss som følger Viking som journalister, men Pål Karstensens matstunt under treningsleiren i Marbella kan ikke gå upåaktet hen. Da Karstensen fant ut at stekeovnen i den leide leiligheten var i ustand var gode råd dyre. Sulten herjet og frossenpizzaen måtte tilberedes raskt i en hektisk hverdag. Vår mann fant fram saksen, klippet den frosne delikatessen i biter og kokte (!) stykkene to av gangen. Samme Karstensen er forresten ungkar.

Ensfargede fotballsko har for lengst gått av moten, men trener Bjarne Berntsen drømmer fortsatt om tiden da alle hadde svarte Copa Mundiale. Da laget skulle ha konkurranse om å treffe tverrligger i Marbella var likevel gode råd dyre. Treneren hadde glemt egne sko og måtte låne de knallrøde variantene til Zymer Bytyqi for å delta. Berntsen fikk selvsagt strekk på første spark.

Fiske-Rolf ble raskt et begrep i Viking denne sommeren. Sammen med Johnny Furdal var Rolf Daniel Vikstøl konstant på jakt etter ørret i Gandsfjorden. Mannen som tidligere var kjent som Røde-Rolf hadde likevel ikke helt glemt gamle kunster. I en kamp hvor Viking ble utspilt smalt det i kjent stil. Kvelden endte i tidlig dusj.

Gode forslag mottas som regel med takk, men vi er ikke sikre på om Norsk Språkråd vil ta hensyn til innspillene Bjarne Berntsen og Kurt Hegre kom med i 2018. Keepertrener Hegre vil ha endret keeper til målspiller, mens Berntsen vil støtte ham ved å skrive lagets formasjon som «1-4-3-3» i fortsettelsen. Treneren ønsker også å ta det hele et hakk videre ved å skifte regelmessig mellom tre sisteskanser i 2019 – etter motstanderens kvaliteter. Vårt råd er å heller identifisere den som er best til å fange objekter med omkrets 68–71 centimeter med hendene. Så kan man kalle vedkommende «keeper».

Han kunne egentlig fått en egen A-Å-spalte. Tommy Høiland har ikke overraskende vært den største bidragsyteren med friske meldinger i Viking i 2018. Som regel slo det veldig bra ut, men å fleske til med at «folk fra Bryne har mindreverdighetskomplekser» – dagen før cupmøtet mellom Bryne og Viking – hadde kanskje ikke ønsket effekt. Høiland har nå flyttet fra Bryne og Vikings cupeventyr fikk en effektiv stopp på jærsk gress.

I sannhetens navn var avstemningen, hvor et norsk spilleselskap kåret «Årets nevemagnet», en uhøytidelig greie. Likevel setter samme Høiland seieren svært høyt. Spesielt ettersom han utkonkurrerte Sergio Ramos i kåringen.

Jim Solbakken er kjent for å ha det i kjeften. Den Stavanger-baserte proffagenten fornektet seg ikke i Vikinghallen denne vinteren. «Målet mitt hvert år er å tjene like mye som Viking omsetter for» lirte han kjekt av seg. Vi lo godt og trodde uttalelsen var utopisk vås. Så ble bestekompis og superklient Ole Gunnar Solskjær klar som ny manager i Manchester United. Jim fikk sannsynligvis helt rett han.

Kan Tommy Høiland lage like mange mål i Eliteserien? RA lurte i en uformell prat med noen tett på laget i høst. Svaret kom kontant: – Nei. Han er for feit. Maks 10–12 på en god sesong. Samme Høiland erkjente senere at kostholdet var et område med forbedringspotensial. Sesongavslutningen viste likevel at han også er «Norges beste overvektige spiss». Han ble bedre for hver kamp. Det er bare å lange innpå med chips i vinter, Tommy!

Laget satte kursen for Aalborg i buss da årets andre treningsleir skulle gjennomføres i mars. Så langt kom aldri Tor André Skimmeland Aasheim. Han hoppet av i Kristiansand og endte opp i Grimstad for å skrive kontrakt med Jerv. Om han ba om å få refundert taxfreekvoten han gikk glipp av i sin personlige avtale vites ikke.

Mumbai har 19 millioner innbyggere og er nå en del av Vikings nye kommersielle marked. Daglig leder Eirik Henningsen var i vinter på rundreise i verdens nest mest folkerike land med tanker om å utvide konseptet noe. Men var det ikke da Viking skulle gå fra å være Stavangers lag til «hele regionens lag» det gikk galt? Anonyme kilder i merkevarebransjen har hvisket oss i øret at Manchester United og Barcelona muligens har noe bedre forutsetninger for å bli globale varemerker.

Noen ganger får Viking henvendelser av ymse art fra folk som ønsker seg jobb i klubben. I så måte er ikke 2018 et unntak. I kommentarfeltet på klubbens nettsted kommer Victor Manuel Nahmad Garcia med følgende jobbsøknad: «Trying to reach you, I have a new tech to teach how to be the best football player and this means championships for the team i am working for and thats wy iam asking for this job, as a tecnical director of the Vikings football team». Bård Wiggen hadde fort slått til.

Også Kjartan Salvesen fortjener en plass i denne spalten. Klubbens markedssjef klarte å selge ut både Viking stadion og DNB Arena i løpet av 24 timer i november. Den prestasjonen har ingen vært i nærheten av å få til tidligere.

Plan B slet Viking med å finne i starten av 2018. I treningskampen mot Jerv like før sesongstart ble også plan C, D og F testet ut. Det endte i 6-2-tap. Et lite tips neste gang dere skal eksperimentere, Viking; ikke send innpå et rent juniorforsvar om dere skal få gode svar.

Q-park kunne ikke hjelpe nykommer Johnny Furdal i sommer. Bilen var sporløst borte og leteaksjon ble satt i gang. Det noe distré ballgeniet hadde glemt ut at han fikk skyss hjem fra stadion dagen før. Bilen sto der han hadde satt den.

Reading ga slipp på Axel Oskar Andresson for en «slikk og ingenting» i høst etter at Bjarne Berntsen hadde tatt seg en tur over Nordsjøen for å forhandle. Å ende med å betale under millionen, for en mann som fort kan selges for 20 millioner om et år, er klassisk BB. Han tok den enda lengre da millionklausulen med Lyon på Tord Salte skulle reforhandles i sommer. Spilleren kom til slutt gratis. Begynte du pruterunden med å foreslå at Lyon heller skulle betale Viking, Bjarne?

«Skyfri himmel» runget live fra Bjørn Eidsvåg i Aalborg da Viking var på treningsleir i Allan Gaarde-land i vinter. Vikings trenerteam – minus avholdsmann Bjarne Berntsen – sang så høyt med at Eidsvåg like godt introduserte dem for det danske publikumet som sitt faste backingkor på turné.

Tilstander med banestorming og eufori, observert i kjølvannet av opprykket mot KIL, står dårlig til den stavangerske arrogansen. I denne spalten råder vi på det sterkeste til å unngå gjentakelser. Her i byen samles det ikke på fjerdeplasser. Langt mindre feirer vi opprykk fra OBOS-ligaen. Medaljene skulle, etter en stille markering med kake, selvsagt blitt samlet inn og sendt videre til postnummer 3050.

Ubudne gjester tok seg i sommer inn på Viking stadion. Der rensket de med seg diverse verdier fra klubblokalene til Viking. Høyst sannsynlig dreide det seg om utenlandske tyver. De lot nemlig både kongepokaler og seriegull stå urørt.

Vold og sjenerøsitet er begge ord som kan beskrive Zlatko Tripic i 2018. I sommer lot han sitt voldsomme engasjement og temperament gå ut over Tord Salte på trening og delte ut velplasserte hooker i fleng. Senere på året skal han ha lagt hele sin private bonus i potten til medspillerne som gulrot ved opprykk. Det som er sikkert er at Tripic var en svært viktig for opprykket.

Wakeboarding uten brett ble forsøkt da Viking ankom Marbella for treningsleir i februar. Himmelens sluser åpnet seg fullstendig og spillerne klarte ikke dy seg. Voksne yrkesspillere tok rennefart og kastet seg ut i elleville «Klinsmann-stup» og sklitaklinger i Vinnie Jones-stil mot skyggemotspillere i overvannet. Gutter ER gutter. Der og da minnet Viking lite om et opprykkslag, men desto mer om en gjeng norske turister på heisatur i Spania.

Xantofyll og klorofyll ble det brått slutt med i Jåttåvågen i 2018. Kunstgresset ble rullet ut på SR-Bank Arena og en ny æra startet. At Viking i fortsettelsen kun evnet å slå Madla på naturgress er en gåte de må til bunns i neste år. I det minste bør de finne noen eller noe å skylde på. Med en så tynnslitt selvtillit på gress vinner de i alle fall ikke på underlaget i divisjonen over.

Yr.no meldte til stadighet om 25–30 grader og strålende sommervær i juni og juli. At Vikings svakeste periode var sammenfallende med tidenes fineste sommer var kanskje ikke helt tilfeldig. Gegenpress, og to timer lange økter i 30 grader, tar på. Hadde ikke materialforvalter Stian Refvik stått klar med is og vannmelon ville Bjarne Berntsen mistet garderoben der og da. Samtidig fikk klubben så til de grader betalt for at Berntsen presset spillerne til tålegrensen på slutten av sesongen.

Zymer Bytyqi er en strålende fotballspiller, men ikke viden kjent for å ha Norges høyeste smerteterskel. Da Viking i vår prøvde seg på beintøff Trolljeger-trening var det kun en mann som sto over. Bytyqi mente deltakelse ikke var forsvarlig ettersom han kun hadde spist to knekkebrød til frokost.

Æres den som æres bør. Johnny Furdal ble «Årets spiller» i Obos-ligaen og det var fullt fortjent. Samtidig var det noe pinlig at navnet hans ikke ble stavet rett på trofeet delt ut til kaptein Viljar Vevatne under «Fotballfesten».

Ø-svingen ble oppfunnet i Marbella vinteren 2018 av Vikings daglige leder Eirik Henningsen. Han måtte foreta flere av disse da han skulle lede pressen til Vikings treningsbane. Selv om han hadde tatt oppdraget som kjentmann på alvor, og reist ned på forhånd for å bli kjent med området, endte den svært lange kjøreturen med ankomst like før treningen var over. Henningsen fikk i det minste vist fram et utall rundkjøringer. Streken over Ø-en kom da kortesjen fulgte en krøttersti gjennom en tunnel og ned til et sumpvann.

Året er omme, men vi må også i år rydde plass til speaker Øyvind Jacobsen. AP-politikeren, og Brodds mangeårige «sportsgeneraldirektør», klarte å pådra seg NFFs vrede ved to anledninger i 2018. Først ved å være for lite nøytral som speaker. Så ved å storme banen som vikarierende Brodd-trener. Vi lot oss likevel imponere mest av at han i år faktisk våget å banke i mikrofonen for å signalisere ønske om spillerbytte til Bjarne Berntsen underveis i en kamp. Mer av det i 2019, takk – og godt nytt Viking-år!

Espen Iversen

Sportsleder i Dagsavisen Rogalands Avis