Sport

«Derfor passer han så godt for Viking nå»

KOMMENTAR: At Bjarne Berntsen (60) seiler opp som favoritten til å gjenreise Viking på banen er en bombe. Men det er fort en smart bombe. Det er bare å rive sølvpapiret av Kinderegget.

Følg RA Sporten på Facebook!

«Alt henger sammen med alt» er ett av Gro Harlem Brundtlands mest berømte sitat. Dersom Viking får napp hos den nåværende visepresidenten i NFF og styrelederen i Norsk Toppfotball, vil det gi klubben påfyll på så mange felt samtidig at jeg skjønner at de er villige til å se bort fra langt mer sexy kandidater enn Bjarne fra Figgjo.

Med Berntsen vil Viking nemlig sikre seg både en trener med stor fotballfaglig tyngde, en økonomisk administrator i skandinavisk toppklasse – og ikke minst en rev i overgangsmarkedet.

Argumentene mot Berntsen er selvsagt åpenbare. Det er lenge siden han hadde hovedansvar som trener, og kontroversene var mange da han havnet på kant med flere av spillerne som trener for det norske kvinnelandslaget. En slik ansettelse vil også være en videreføring av stolleken Viking så lenge har blitt kritisert for.

LES OGSÅ: Berntsen kan gjøre sjokk-comeback i Viking

Men dersom motivasjonen for en retur til feltet er stor, er det likevel nok av grunner til å være relativt trygg på at han er den erfarne, samlende og – ikke minst – lokale lederskikkelsen klubben trenger nå. Bjarne kjenner Viking og Viking kjenner Bjarne. Dette er ikke tiden for gambling og BB er så nær en sikker vinner du kan komme.

Vi snakker om ryddegutt nummer én i den moderne Viking-historien når det kommer til økonomi. Både da han kom inn fra 1989, da han hadde kontrollen i årene da stadionprosjektet ble realisert – og da han var inne mellom 2010 og 2012 leverte han.

Lederen Berntsen ble beskyldt for å ha så mye detaljkontroll at selv nye skruknotter ikke ble kjøpt inn uten hans velsignelse. Det ryktet kostet ham også direktørjobben da Viking skulle satse i 2004. Mitt råtips er at Ole Rugland i dag hadde reversert beslutningen om å fyre Berntsen – dersom han hadde en tidsmaskin stående på sitt kontor.

I Vikings nåværende situasjon vil en trener/manager som har en slik forståelse av verdien på en krone være uvurderlig. Han skjønner det større bildet og vet nøyaktig hvordan han skal bruke penger og hva de må brukes på. Berntsen vil ikke renne ned Eirik Henningsen og Stig Christiansen med mas om nye spillere, men de gangene han peker på noen bør en lytte. Samtidig vil han, i det som fort kan bli en slags engelsk managerrolle være uvurderlig støtte for administrasjonen.

For Berntsen har vist seg som en kløpper på å hente rimelig og selge med god profitt ved svært mange tilfeller. En periode støvsugde han nærmest det rimelige finske markedet. Toni Kuivasto, Hannu Tihinens og Peter Kopteffs navn taler for seg selv.

Som leder var Berntsen også god til å se lokalt talent. Som trener fikk han dem til å blomstre. Det var Berntsen som ga Bjarte Lunde Aarsheim sjansen. Nå kan de gjenforenes på feltet – i en kombinasjon som hvor erfaring og ungdommelige tanker kan møtes i fin forening.

Samtidig er faktisk også treneren Bjarne Berntsen blant dem med mest sportslig suksess i moderne tid. BB har medalje i serien med Viking. Kun Benny Lennartsson og Uwe Rösler har klart det utenom ham siden gullet i 1991. I løpet av tre sesonger som hovedtrener endte Viking som nummer fire, nummer tre og nummer fem midt på 90-tallet. I tillegg har Berntsen bidratt til å redde klubben fra nedrykk som vikar to ganger.

Hva vil Viking få med Berntsen fotballmessig? En relativt pragmatisk trener som setter kollektiv og system ekstremt høyt. Noen ganger for høyt for noens smak. Det så vi da individualisten Lise Klaveness ble vraket fra landslaget – og da flere av spillerne klage på for lite frihet.

LES OGSÅ: De tror Viking er reddet

Måten det ble håndtert på angret Berntsen bittert på i etterkant, men det gir likevel et godt bilde på tankegangen hans. I Vikings situasjon tror jeg det er nøyaktig hva som trengs.

Om de mørkeblå skulle ende med Lars Bohinen som trener vil oppskriften høyst sannsynlig være ballbesittelse, høyt press og 3-5-2. Berntsen kan ha nye ideer etter mange år utenfor feltet, men jeg vil anta at oppskriften hans fort vil variere mer i presshøyde, være litt mer direkte – og med mindre ballbesittelse for ballbesittelsens skyld.

Personlig har jeg lenge ment at det vil kle Viking bedre. Med Bjarte Lunde Aarsheim som høyre hånd vil jeg også anta at lynraskt overgangsspill vil bli satt tydelig på kartet.

Formasjonsmessig har Berntsen ofte gått for 4-4-2 – selv om han også har sverget til 4-3-3 når spillermaterialet har talt for det.

Bjarne Berntsen er kanskje ikke alltid den smilende humørsprederen som Kjell Jonevret var. Ei heller like omgjengelig og imøtekommende som Ian Burchnall.

Men han er fort den sjefen Viking nå behøver.

Mer fra Dagsavisen