Sport

Vidar-kaptein er toppfotballens mestscorende forsvarsspiller

13 mål på de siste 46 seriekampene gjør stopper Daniel Berntsen (29) til norsk toppfotballs mest målfarlige forsvarer. Nå klør Vidar-kapteinen etter å rasere Brynes opprykk.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Ingenting hadde vært kjekkere enn å ødelegge for Bryne. Det er jo slike lokaloppgjør som trigger oss i Vidar, sier Berntsen til RA.

Hundvåg-karen er også frisk i frasparket når han skal vurdere styrkeforholdet.

– Det er en skandale om Bryne ikke slår oss om du ser hvor mye som skiller på budsjett og i satsing. Vinner de ikke mot oss er det sportslig krise på Jæren. Personlig tror jeg ikke Bryne klarer opprykket. Da blir jeg imponert.

LES OGSÅ: Jensen lyktes med en Conte

Irritert over utsettelse

Han peker på at Vidar ikke har noe som helst å tape. Laget har vunnet to strake kamper og nærmest sikret plassen.

Opptakten til 2. divisjonsderbyet spiller også inn. Bryne fikk utsatt oppgjøret grunnet to spillere på landslagsoppdrag. Det resulterer i at Vidar må spille på en dato hvor de mangler to av sine viktigste spillere grunnet jobb i stedet.

– Kristian Høvring reiser til USA og kan ikke spille. Så vil Andreas Westlye neppe rekke kampen på grunn av en rettssak i Kristiansand.

Berntsen sender også et lite humoristisk stikk til advokaten og lagkompisen Westlye.

– Jeg stiller spørsmål ved prioriteringene hans. Sjansene for å slå Bryne er langt større enn for å vinne den rettssaken.

Selv er Daniel Berntsen blitt ett av lokalfotballens mest kjente fjes etter mange år i Hundvåg, Randaberg og Vidar.

– Men hva driver en mann på snart 30 til å trene fem ganger i uken? Er det pengene?

– Definitivt ikke. Jeg har en proffkontrakt, men man blir ikke rik i Vidar. Jeg har tenkt på å legge opp flere ganger, men alle jeg snakker med sier at de angret på at de ga seg for tidlig. Den smellen vil jeg ikke gå på. Så kunne jeg sikkert trappet ned i 4. divisjon, men da tror jeg motivasjonen min hadde forsvunnet. Konkurranseinstinktet driver meg. Der er ting for likegyldig. Så elsker jeg Vidar-miljøet.

LES OGSÅ:

Målmaskin

Likevel benekter Berntsen at han har enda større ambisjoner. Viking-direktør Eirik Henningsen kan nok bare slette nummeret hans.

– Jeg ville aldri sagt opp en god jobb for å prøve lykken i Jåttåvågen. Kanskje for fem år siden. Det toget har gått for lengst. Jeg stortrives i Vidar.

Når det er sagt kunne sikkert Viking behøvd noen av målene. Berntsen har 13 seriemål på halvannet år. Han er, statistisk sett, norsk toppfotballs farligste forsvarer.

– Hvorfor er det slik?

– Vi er dårlige bakover. Jeg må gjøre opp for alle baklengsmålene. Så handler det nok litt om flyt, selvtillit og flaks, slår Berntsen fast.

– Scorer fordi han har så stort hode

Vidar-trener Morten Jensen er rask på avtrekkeren når han skal forklare alle målene til stopper Daniel Berntsen.

– Han har et stort hode.

Litt mer erkjenner han dog ligger bak alle nettsuserne. Berntsen er bare 183 centimeter høy og må åpenbart finne målene på andre måter enn for eksempel Frode Kippe.

– Tallene hans er helt ekstreme. Han er en god duellspiller selv om han ikke er høyest. Mange forsvarere er bedre til å vinne dueller i egen boks, men Berntsen har mye klokskap og kløkt på å få ballen på mål i motsatt ende. Han går ikke inn for å vinne duellen, men for å score. Jeg tror han lærte timingen fra tiden som midtbanespiller da han kom på dype løp. Han har også et tungt skudd. Det har han ikke fått brukt nok i år, sier Jensen.

LES OGSÅ: Vidar slo Viking i treningskamp

Fakta:
Disse forsvarsspillerne har scoret mest i de tre øverste divisjonene siden starten av 2016-sesongen:

Daniel Berntsen, Vidar 13
Runar Hove, Florø 12
Erik Rosland, Fram Larvik 11
Vegard Sætre, Vard 10
Aleksander Melgalvis LSK/Strømmen 9
Glenn Andersen, Jerv 7
Espen Ruud, 7
Simen Kind Mikalsen, LSK 7
Jan Christian Auberg, Bærum 7
Ole Kristian Nygård, Nybergsund-Trysil 7
Kilder: Altomfotball.no og fotball.no

Mer fra Dagsavisen