Nyheter

Slik vil de få ned sykefraværet

Sykefraværet i Stavanger kommune har steget gradvis i flere år. I 2018 nådde det så langt toppen med 8,3 prosent. Nå vil politikerne ta grep.

Sykefraværet i kommunesektoren i Norge ligger på 9,7 prosent. Stavanger har 8,3 prosent, noe som er for høyt ifølge Høyre og KrF

– Stavanger kommune er en veldreven kommune. Men over lengre tid har vi hatt en gradvis negativ utvikling når det kommer til sykemeldinger, sier bystyrerepresentant Kristen Høyer-Mathiassen (H) og legger til:

– Stavanger ligger markert under landsgjennomsnittet, men sykemeldinger koster samfunnet så store summer at det er viktig å gjøre tiltak for å prøve å få det ned.

Stavanger kommune har som samlet mål å få sykefraværet ned til 6 prosent. I privat arbeidsliv er snittet 5,8 prosent.

LES OGSÅ: PC-arbeid gir få kroniske plager

Legger til grunn at sykemeldte er syke

Høyre har gått sammen med Kristelig Folkeparti i kampen mot sykefravær.

– Vi legger til grunn at de som er sykemeldt er syke. Men forskning viser at arbeidsmiljøet kan utgjøre så mye som 35 prosent av dem som er syke, sier Per-Endre Bjørnevik, som sitter i bystyret for KrF

Sammen mener de at kompetanse er nøkkelen til å redusere sykefraværet.

– Vi mener vi må bli bedre til å utnytte kompetansen vi har. Ledere som har mye sykefravær blant sine ansatte kan lære av dem som har lite sykefravær i sine rekker, sier Høyer-Mathiassen

Det virksomhetsområdet i kommunen med lavest sykefravær i 2018 var skole, med 6,8 prosent. Høyest var sykefraværet i hjemmebaserte tjenester med 10,6 prosent. Hjemmebaserte tjenester var dog det eneste virksomhetsområdet som hadde lavere fravær i 2018 enn i 2017. Nedgangen er på 0,4 prosent.

LES OGSÅ: Skyhøyt sykefravær i kommunale barnehager

Vil kutte i sykepenger

Mens Høyre og KrF vil bruke kompetanse for å senke sykefraværet, ønsker Frp å bruke tyngre skyts.

– Vårt forslag er at man får utbetalt 80 til 90 prosent av lønnen i de første 16 dagene man er sykemeldt. I Sverige har de karenstid (en ventetid før det betales sykepenger), der er sykefraværet er langt lavere enn i Norge, sier bystyrerepresentant for Frp, Mats Danielsen.

– Betyr det at dere ikke tenker at alle sykemeldte er syke?

– Jeg skal ikke spekulere i hvor syke folk er, men det finnes ikke noen naturlig grunn til at vi skal være mer syke enn svenskene, svarer Danielsen og legger til:

– Kommunen har et sykefravær på 8,3 prosent og vi har aldri vært i nærheten av målet på 6 prosent. Det er kontroversielt å skulle kutte i sykelønnen, men det er en diskusjon vi må ta.

LES OGSÅ: Denne statistikken topper nordmenn

Vil beholde dagens ordninger

Verken Høyre eller KrF ønsker å rokke ved ordningene som eksisterer i dag.

– Vi forstår at dette koster penger, men vi ønsker å bruke positive tiltak. Vi vil ikke ta penger fra deg fordi du er syk, der synes vi Frp går feil vei, sier Høyer-Mathiassen og fortsetter:

– Stavanger har allerede fantastiske ordninger, sånn som refusjon av utlegg til behandling. Men vi vil har flere tiltak.

– Høyre og KrF har styrt denne byen i 25 år. De har ingenting å vise til når det gjelder å få ned sykefraværet, derfor synes jeg det er feigt at de ikke tør å være med på dette. Vi er de eneste som tør å tenke nytt i Stavanger, svarer Danielsen

Fra 1. januar ble det også innført en ny IA-avtale der målene er å redusere sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med 2018.

– Sykelønnsordningen vi har skal vi ta vare på. Det er også tidlig å si noe om resultatet av den nye IA-avtalen, vi ønsker å se hvordan den spiller inn på tallene, sier Bjørnevik.

Blant virkemidlene i den nye IA-avtalen er en ny arbeidsmiljøsatsing med vekt på kunnskapsutvikling. At hele arbeidslivet skal få tilgang på ressursene til NAV sitt arbeidslivssenter. Og at man skal målrette innsatsen mot bransjer og sektorer som har potensial for å redusere sykefravær og frafall gjennom bransjeprogrammer.

Mer fra Dagsavisen