Nyheter

Skoleopprør sprer seg: – Kan ikke drive forsvarlig nå

Skoleopprøret i Stavanger brer seg. Driftsstyre og rektor på Jåtten melder at lovpålagte oppgaver ikke lar seg løse med dagens økonomiske rammer.

Barneskolen like ved SR-Bank Arena hadde over 700.000 kroner i overskridelser på budsjettet etter tre måneder, 105,8 prosent av budsjett. Jåtten-rektor Arne Kristian Espedal varslet selv etter formannskapets éngangstildeling på 15 millioner kroner ekstra skolesjefen om at forsvarlig drift ikke lar seg gjøre.

– Ekstrabevilgningen på 15 millioner kroner for Stavanger-skolen totalt sett utgjør svært lite for oss. Dette til tross for at vi er en av de største skolene i Stavanger. Årsaken er vedtakene som er fattet om profilen på fordelingen. Ungdomsskolene får relativt mye, mens barneskolene får relativt lite, noen får nesten ingenting. Jåtten vil få svært lite, sier Espedal til RA.

LES OGSÅ: (+) Foreldre ved barneskole bekymret for SFO-forhold – har varslet Stavanger kommune

Full støtte

Driftsstyret har gitt rektoren full ryggdekning, og presiserer overfor skolesjefen tillit til rektor og støtte til varselet.

– Driftsstyret, Jåtten skole, vurderer den økonomiske rammen skolen har blitt tildelt i budsjettet som ikke tilstrekkelig til å kunne ivareta lovpålagte oppgaver (lærernorm og spesialundervisning) samt forsvarlig voksentetthet i SFO, skriver leder Nina Øglænd på vegne av styret, og ber kommunen «iverksette økonomiske tiltak for å gjøre skolen i stand til å kunne utføre lovpålagte oppgaver og forsvarlig drift».

– Budsjettet er ikke stort nok til at skolen kan gi elevene det de har krav på nå. Lærernormen setter krav som må følges. Vi kan ikke se at Jåtten kan få det til innenfor dagens budsjetter, og da står valget mellom å gå over budsjettet eller å ikke gi de elevene som trenger spesialundervisning og alle elever det de har krav på, sier Øglænd til RA.

Følger Kampen og Nylund

Driftsstyret på Jåtten gjør dermed det samme som styrene på Kampen og Nylund, og krever ekstrabevilgninger fra skolepolitikerne for å kunne drive skolen forsvarlig i tråd med lovverket.

I varselet til skolesjefen opplyser Espedal at han har stoppet prosesser med å tilsette lærere, og lå rundt 3. mai an til å mangle fra tre til fire lærerstillinger. De 15 «krise-millionene» formannskapet tildelte for året 2019 utgjør ifølge skolesjef Jørn Pedersen 268.795 kroner av de 15 millioner kronene i strakstiltak. Rundt 270.000 kroner utgjør med arbeidsgiveravgift grovt regnet rundt én tredjedels lærerstilling i ett år.

– Jeg har behov for flere lærere for å kunne oppfylle den nye lærernormen, fastslår Espedal. Han vil spare det han kan, der han kan.

– Vi vil forsøke å spare det vi kan på innkjøp av blyanter, kulepenner, på kopiering, og noen engangs lærebøker, men det vil uansett utgjøre lite, fordi det er personalutgiftene er den store potten, rundt 95 prosent av budsjettet går til bemanningen, sier Espedal.

LES OGSÅ: (+) Mens andre kommuner tilbyr gratis SFO til barn med spesielle behov, tar Stavanger kommune betalt

– Ikke unikt for Jåtten

Han peker på at driftsstyrene på Nylund og Kampen har signalisert at de er i samme situasjon som Jåtten.

– Den økonomiske situasjonen er ikke unik for Jåtten skole, og jeg kjenner også til andre barneskoler som er i samme situasjon, sier Espedal.

Rektorer må holde seg innenfor tre prosent under eller over driftsbudsjettet per år. Han viser til at spesialundervisningen er utsatt.

– Jeg ikke opprettholde forsvarlig drift med spesialundervisning og ny lærernorm innenfor rammen av 3-prosentregelen. I tillegg vil SFO få mindre bemanning. Det er det jeg sier fra med dette varselet til skolesjefen. De økonomiske rammene som er tildelt til nå er ikke tilstrekkelige, sier Espedal.

Lærerbemanning og spesialundervisning er lovpålagte oppgaver. I tillegg regner Espedal med at SFO vil bli skadelidende.

– Slik det ligger an nå er det SFO som kommer til å rammes mest. Med dagens rammer vil bemanningen på SFO til høsten være betydelig under det som har vært normalt, sier Jåtten-rektoren.

Skolesjefen avventer

Skolesjefen gjør ikke strakstiltak overfor politikerne etter brevet fra driftsstyret på Jåtten.

– Vi har jobbet med den økonomiske situasjonen i Stavanger-skolen siden tidlig i vår. Det var også bakgrunnen for saken som ble lagt fram for formannskapet, som førte til at formannskapet tildelte 15 millioner kroner i ekstratiltak, sier skolesjef Jørn Pedersen til RA.

Pedersen vil uansett ikke gjøre strakstiltak basert på brevet fra driftsstyret på Jåtten, ut over å peke på at situasjonen skal vurderes på ny av Rådmannen i handlings- og økonomiplanen til høsten.

– Skolene i Stavanger, ikke bare Jåtten, har en utfordring i å tilpasse driften når den nye lærernormen strammes inn.

Den kommer i tillegg til krav om spesialundervisning og i tillegg til alle andre oppgaver skolene har, sier Pedersen.

Han vil uansett følge opp administrativt overfor skolen ved Jåttåvågen.

– Jåtten arbeider seriøst med dette, og skolesjefen og økonomiavdelingen vil være i tett dialog med skolen, sier Pedersen.

Staten har bevilget 52 millioner kroner til skolene i Stavanger samlet som tillegg for å innføre ny lærernorm – altså minimumsbemanning for ordinær undervisning.

LES OGSÅ: (+) Ber regjeringen om SFO-opprydding

– Pengene er fordelt på de ulike skolene etter elevtall. Jeg vil ikke svare ja eller nei på om staten har bevilget for lite penger til å innføre denne normen, lærernormen er en krevende oppgave å følge opp for de ulike skolene. Men: Det er ulike måter å løse den nye økonomiske situasjonen på. Skoledrift er komplisert, en sektor Stavanger kommune bruker mye penger på. Hvor mye penger som overføres er én ting, men det er også viktig hvordan organiseringen av lærerkreftene organiseres.

Skolesjefen viser til både Camilla Stoltenberg-rapporten «Nye sjanser – bedre læring» og en nylig rapport om spesialundervisning fra et ekspertutvalg ledet av Thomas Nordahl.

– Begge rapportene peker på at skolene har et utviklingspotensial i å inkludere elever med behov for spesialkompetanse. Økt kompetanse, tidlig innsats og mer inkludering i den ordinære undervisningen kan både gi fordeler både faglig for den enkelte elev og økonomisk, sier Pedersen.

Fakta

3. mai sendte Jåtten-rektor Arne Kristian Espedal et varsel til skolesjefen. Skolen hadde 2. mai et møte der økonomiavdelingen i Stavanger kommune bekreftet skolens egne beregninger om svært krevende økonomi.

Økonomiavdelingen tilrår reduksjon i personalkostnader og driftsutgifter.

Rektor stanset så pågående tilsettinger av lærere fra høsten, og stans i rekruttering av ledige stillinger til SFO.

«Jåtten skole (vil) ikke vil ha mulighet til å innfri lærenormen fra høsten 2019. Med utgangspunkt i beregninger per dags dato innebærer dette at skolen vil mangle fra tre til fire hele lærerstillinger fra høsten av. Videre vil vedtak om spesialundervisning bli vesentlig redusert og ligge under tilrådninger i de sakkyndige vurderingene», skriver Espedal.

En rapport fra 31. mars viser et merforbruk av 700.636 kroner på Jåtten, tilsvarende 105,68 prosent av tildelt budsjett for perioden.

I et møte 13. mai ga driftsstyret på Jåtten rektoren full støtte. «Driftsstyret har tillit til rektor og støtter rektors varsel.

Driftsstyret er tydelig på at lærenormen, spesialundervisning og forsvarlig personalbemanning i SFO er ufravikelig og må ivaretas». heter det i et brev til skolesjefen, kommunalstyret for oppvekst og Kommunalt foreldreutvalg Stavanger (KFU).

«Driftsstyret vurderer overholdelse av lovpålagt lærernorm, vedtatt spesialundervisning og forsvarlig voksentetthet i SFO som ufravikelig og av høyeste prioritet (...)

Driftsstyret ber på dette grunnlag skoleeier, Stavanger kommune, iverksette økonomiske tiltak for å gjøre skolen i stand til å kunne utføre lovpålagte oppgaver og forsvarlig drift», heter det i brevet.

Mer fra Dagsavisen