Stavanger

Sentralbanksjefen advarer mot økt pengebruk

Sentralbanksjef Øystein Olsen er ikke overbegeistret over regjeringens bruk av oljepenger, men sier at det som et midlertidig tiltak mot den økende arbeidsledigheten er akseptabelt.

Følg RA på Facebook og Twitter!

I anledning Norges Banks 200-årsjubileum var sentralbanksjef Øystein Olsen i går i Stavanger for å holde foredrag på Universitetet i Stavanger (UiS) og delta på åpningen av Oljemuseets nyeste utstilling.

LES OGSÅ: Slik ble alle nordmenn millionærer

Ap bekymret for Oljefondet

Både sentralbanksjefen og direktør for Oljefondet, Yngve Slyngstad, er klar på at Oljefondet også skal være til glede for fremtidens nordmenn.

– I starten brukte vi nok pengene mer uvettig enn vi gjør nå, da vi ikke hadde helt klart for oss hva Oljefondet skulle være. Såvidt jeg vet er det nok det oljefondet av sitt slag i verden mest mest penger på bok, sier Olsen til RA.

Målet er ikke å bruke mer enn fondets avkastning til å finansiere statsbudsjettet, men i år bruker finansminister Siv Jensen (Frp) for første gang mer  enn fondet gir i avkastning.

– Det bekymrer oss veldig, og spesielt med tanke på hva pengene blir brukt til. Hvis pengene hadde gått til konkrete arbeidsledighetstiltak hadde det vært lettere å svelge, men det å tappe fondet for å finansiere overforbruket er synes vi blir feil, sier stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg (Ap).

LES OGSÅ: Tre utvinningstillatelser i nyåpnet leteområde i Barentshavet

Advarer mot overforbruk

Sentralbanksjefen er ikke så kategorisk, men også han advarer mot å bruke for mye oljepenger.

– I generelle vendinger advarte Norges Bank mot et overforbruk av oljepengene, men som et midlertidig tiltak for å dempe arbeidsledigheten er det akseptabelt. Men da må det være midlertidig, og ikke en permanent løsning, sier Olsen.

Sjefen for Oljefondet tror, og håper, at fondet vil vare lenge.

– Fondet vil fortsette å vokse, men betydningen av fondet kan bli mindre. Uansett må vi sette av penger slik at våre barn og barnebarn også får glede av pengene, sier Slyngstad til RA.

LES OGSÅ: Tror på god butikk i Barentshavet

– Stolt av Oljefondet

Tora Aasland var en del av utvalget som fikk i oppdrag å finne ut av hvordan fondet skulle struktureres, og hva som var fondets oppgaver.

– I utvalget var det to kvinner og åtte menn, og leder var tidligere sentralbanksjef Hermod Skånland. Han måtte nok bruke mest tid på å overtale meg om at dette fondet var en god idé, men når jeg ser tilbake på det nå må jeg si at jeg er stolt over å ha vært med i utvalget, sier Aasland.

«Tempoutvalget» som det ble kalt la grunnlaget for hvordan opprettelsen av Oljefondet, i hvilket tempo oljen skulle utvinnes, og drøftet også handlingsregelen som er i bruk i dag.

LES OGSÅ: Oljeprisen nærmer seg 50 dollar

Mer fra Dagsavisen