Stavanger

Samarbeider om interkommunal cricketbane:– En bane ville betydd alt

Høyres ordførerkandidater på Nord-Jæren ønsker å gå sammen for å lage en interkommunal cricketbane på Soma.

Bilde 1 av 5

Høyres ordførere i Stavanger, Sola og Randaberg samt ordførerkandidat og gruppeleder Thor Magne Seland i Sandnes traff cricketspillere fra hele regionen til et utendørs møte på Soma tirsdag. Bakgrunnen var et felles ønske om å få til en interkommunal cricketbane.

– Selv om det er flere hundre lokale cricketspillere her i regionen, i tillegg til at Norges beste cricketklubb holder til i Sandnes, har vi ingen cricketbane. Det ønsker Høyres ordførerkandidater å gjøre noe med, da vi som en internasjonal region må legge til rette for internasjonale idretter, sier Sola-ordfører Ole Ueland (H).

Avsatt område på Soma

Sola-ordføreren har også det landarealet som skal til, da det foreslåtte området på Soma allerede er satt av til idrettsformål.

– Området på Soma er én aktuell plassering, men det kan også være mulig å vurdere andre steder. Det viktigste for oss er at vi i fellesskap får til en regional cricketbane. Det vil ikke bare hjelpe på rekrutteringen, men forhåpentligvis få flere nordmenn til å begynne med cricket, sier Ueland.

Nokhaiz Ahmad er leder for Norges beste cricketklubb, Sandnes Cricket Klubb. Han anslår at det er rundt 250–300 utøvere i vår region, og at de aller fleste har innvandrerbakgrunn.

– De aller fleste kommer fra tradisjonelle cricketnasjoner som India, Pakistan, Sri Lanka, New Zealand og Storbritannia her hos oss. På Østlandet har de derimot flere lag som kun består av etnisk norske spillere, og en egen bane vil bety enormt for rekrutteringen, sier Ahmad.

Sandnes best i Norge

Selv om de altså er Norges beste lag, og gikk gjennom hele sesongen i fjor uten tap, må spillerne altså reise til Oslo for å spille både hjemme- og bortekamper.

– Vanligvis reiser vi lørdag morgen og kommer tilbake søndag kveld. Det gjør vi stort sett annenhver helg gjennom hele sesongen, som varer fra mai til september. Det koster mye, både tid og penger. Derfor ville det betydd alt å få en egen hjemmebane, sier Ahmad.

Med fire divisjoner, rundt 50 lag, egen kvinneliga og landslag for både kvinner og menn er cricket for alvor en voksende sport i Norge. Ahmad medgir at han ikke helt selv vet hvorfor akkurat Sandnes er best i landet.

– I vår klubb er gjennomsnittsalderen mye lavere enn den er for lagene i Oslo. De har også mange flere lag, og med så mange gode lag fordeles de gode spillerne på flere lag. Det gjør de ikke her, da vi er et regionalt lag som samler talent, forklarer Ahmad.

Lanserer interkommunal løsning

Ordførerkandidat Thor Magne Seland i Sandnes Høyre er stolt over at byen har landets beste cricketlag.

– For Sandnes med 18 prosent innvandrerandel er det viktig å tilrettelegge for aktivitet som også passer for denne gruppen. I fellesskap kan vi lage et regionalt anlegg i stedet for ett i hver kommune, og vi har god erfaring med interkommunalt samarbeid på idrettsfronten, sier Seland.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø mener også det må være en regional oppgave å legge til rette for en cricketbane for Norges beste lag.

– For en internasjonal region som det vi er ville en egen cricketbane vært veldig positivt. Det er heller ikke så vanskelig å få til, og vi i Høyre mener det er viktig å ta et ansvar for dette slik at cricketspillerne får sin egen hjemmebane, sier Sagen Helgø.

Anslås til 6–7 millioner kroner

Ahmad forteller at området på Soma passer godt til deres formål.

– Det viktigste på en cricketbane er å få til en «pitch» i midten. Det er et område som er dekket av et hardere dekke, der ballen kan dabbe. Avhengig av størrelsen på banen kan den være mellom 30 og 35 meter lang og 2,8 meter bred og koster om lag 375.000 kroner med nett, opplyser Ahmad.

Klubblederen, som selv spiller på laget, forteller at han ikke helt vet kostnadene for hele banen. Det avhenger av hvor mye arbeid som må gjøres, men ordfører Christine Sagen Helgø mener det er en kostnad kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg sammen kan klare.

– Kostnadene er noe usikre, men vil trolig ligge på det samme som en kunstgressbane. Avhengig av hvor mye som må gjøres med drenering og tilrettelegging vil det si om lag 6–7 millioner kroner, sier Sagen Helgø.

– Vil tiltrekke seg internasjonale lag

Ahmad synes det er veldig kjekt med det initiativet Høyre nå har tatt, og ønsker å takke partiene og ordførerkandidatene for at de er villige til å hjelpe til med en bane.

– Som sagt vil en bane bety ekstremt mye for oss. Det hadde vært bra for rekrutteringen og alle hobbyspillerne i regionen som får et sted de kan trene, men også for oss som slipper å reise så langt til hver hjemmekamp. Vi kan også arrangere turneringer og få besøk fra andre land, så en egen hjemmebane ville betydd alt, sier Ahmad.

Mer fra Dagsavisen