Samuel Adegbenro har variert fra fyrverkeri til flopp i løpet av få kamper. Sportsleder Espen Iversen mener kampplanen til Viking må ta mye av skylden for at det svinger så ekstremt. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB scanpix

Rom skiller Adegbenro fra topp til flopp

KOMMENTAR: Mot Odd, Brann og RBK så han ut som en spiller verdt ti millioner. Mot Sandefjord null. Det er lett å forklare hvorfor.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er ikke ofte RA gir en spiller ni på børsen. Fyrverkeriet Samuel Adegbenro fikk det mot Odd. Et par serierunder senere fikk han skarve tre poeng på vår børs for innsatsen mot Sandefjord. Egentlig er det litt urettferdig mot ham.

For dem som måtte tro at dette handler om en formsvikt må tro om igjen. Den vanvittige svingningen i prestasjoner handler mest av alt om forutsetninger. Det handler om spill mot etablert forsvar kontra ubalanse. Det er også et godt bilde på problemet i Vikings spillestil.

LES OGSÅ: Viking kan tjene ny million på Abdullahi

Mot Odd og RBK, og delvis mot Brann, lå Viking mye dypere enn de gjorde mot Sandefjord søndag. På samme tid satte også motstanderne inn sitt press mye høyere. Resultatet av denne kombinasjonen ga ofte Adegbenro 30–40 meter fritt leide hvor han kunne sette fart på med ballen i beina.

I de situasjonene er den nigerianske trollmannen sannsynligvis Eliteseriens beste. Han er den potensielt største nøkkelen til at Viking skal vinne. Men her ligger også begrensningen hans med tanke på et stort salg til utlandet – og én av Ian Burchnalls største utfordringer; Adegbenro er en utpreget kontringsspiller. Mot Sandefjord fikk han ikke rom.

LES OGSÅ: – Du er aldri for god til å rykke ned

I min bok tenderer det faktisk til full sportslig ansvarsfraskrivelse når Burchnall etter Sandefjord-kampen skjeller ut spillerne – og peker på at individualistene til Viking ikke hadde dagen som en av hovedfaktorene for tapet. Han burde i stedet tatt inn over seg at kampplanen han hadde valgt ikke ga disse spillerne forutsetninger for å prestere. Heller ikke før pause – da spillerne faktisk fulgte den.

Burchnall skal ha for standhaftigheten sin. Han vil spille positiv fotball og han ønsker å dominere kamper. Briten er fast i troen på at dette er den eneste måten å dra publikum til stadion på når laget uansett ikke vil kunne ligge i toppen.

LES OGSÅ: Ikke bekymret for manglende mål

Jeg skjønner poenget. Men vil han samtidig rykke ned på veien – og tviholde på prinsippene om å styre nærmest alle kamper? Richard Norling prøvde ganske nylig i Bergen.

Sandefjord ble av Viking-leiren beskyldt for å drepe kampen søndag. Paradoksalt nok skapte de flere sjanser enn hjemmelaget. Er ikke mål og sjanser underholdning?

Mange fotballtrenere synes å glemme at det er fullt mulig å underholde selv om de spiller med lavt press og en såkalt «defensiv» kampplan. Det er nemlig mye offensiv moro å hente i en defensiv inngang. Viking gjorde det mot Odd. Var det ikke gøy å se på vikinger som suste oppover i store rom – som de faktisk hadde bidratt til å skape for seg selv?

Både Atlético Madrid og Leicester har i stort grad benyttet en defensiv kampplan de siste årene. Så vidt meg bekjent har de både hatt suksess og underholdt fansen med det.

LES OGSÅ: Viking har rykket tilbake til start

Mot Sogndal lørdag vil høyst sannsynlig Viking og Adegbenro nok en gang møte en motstander som nekter dem rom. Burchnall vil neppe endre sin inngang. Men om han ikke får spillerne til å lykkes med detaljene – gordiske knuteløsere som balltempo, bevegelse og mye bedre dødballer – så håper jeg at han tar en tur tilbake til tegnebrettet.

Om Viking hadde ligget midt på treet skulle jeg ikke vært så kritisk. Det er greit at Burchnall forsøker. Men nå må en snart stikke fingeren solid ned i jorden.

Jumboplassen på tabellen er høyst reel. Konsekvensene også – om det forblir slik. For om Viking rykker ned går klubbens AS sannsynligvis konkurs.

Da vil i alle fall jeg heller foretrekke 0–0 og poeng mot lag som Sandefjord og Sogndal over «underholdende fotball».