Roganytt

Stavanger foto vurderer pullerter foran fasade

Fotobutikken har fått oversikt etter sjokkbrekket fredag. Etter det andre innbruddet siden 2016, vurderer butikkeier ytterligere tiltak.

Natt til fredag brukt innbruddstyver en bil som rambukk da de brøt seg inn ho Stavanger foto. To maskerte menn ble sett løpende fra stedet. Fortsatt er ingen mistenkt eller pågrepet i saken, opplyser politiet.

Butikkeier Arnt Ove Jøsang anslo at det var blitt stjålet dyre kameraer for mellom 1–2 millioner kroner. Da RA snakket med Jøsang mandag formiddag, har butikkeieren fått oversikt.

1,7 millioner kroner

– Vi begynner å få oversikt. Per nå er det blitt stjålet for 1,7 millioner kroner i utsalgsverdi, sier Jøsang til RA.

– Det er kun stjålet kameraer og optikk, fortsetter Jøsang.

Da Jøsang fikk tilgang til butikken sin igjen fredag ettermiddag, var det mye rot og knust glass i butikken. I tillegg til utstyret som er stjålet, er også mye ødelagt.

– Tyvene har nok hatt dårlig tid. Halvparten av det de har sopt med seg har nok havnet på gulvet. Derfor er det også mye som kan være ødelagt, forteller Jøsang.

Til tross for det dramatiske innbruddet, holdt butikken åpent fredag.

LES OGSÅ: Slik etterforsker politiet sjokkbrekket

Fredags innbrudd er ikke det første. I mai 2016 opplevde butikken sitt første innbrudd. Også da ble en bil brukt som rambukk til å ødelegge metallgitteret som skal holde tyver unna. Saken ble aldri oppklart. Om politiet skal klare å oppklare det siste innbruddet, vil ikke butikkeieren spekulere i.

– Det har jeg ingen formening om, sier Jøsang, som har drevet Stavanger foto i over 20 år.

Vurderer pullerter

Stavanger foto hadde allerede installert metallgitter foran brekket i 2016. Etter innbruddet fikk butikken kameraovervåking. Jøsang har ikke tatt stilling til om han vil sikre butikken ytterligere.

– Det handler om hvor mye man skal bure seg inn. Men pullerter er noe vi vurderer og diskuterer, sier Jøsang.

En pullert er en rund, lav stolpe som kan settes i kanten av fortauet, i midten eller ved slutten av gater, hvor en under normale forhold vil holde kjøretøyer utestengt fra området.

Geir Sjåstad, produktsjef i områdesikringselskapet Rosing sier til RA at pullerter ikke er veldig utbredt blant enkeltbutikker, men at interessen for den type sikring er økende.

LES OGSÅ: Ukjent sjåfør kjørte over begge beina til Markus (17)

– Økende interesse

– Vi ser at det kommer mer og mer, dessverre. I Norge har vi vært skånt fra slike tiltak lenge. Norge har og er mer åpent og tilgjengelig. Vi henger etter, mens det i utlandet er mye vanligere – hvor man gjerne ser hele gater med pullerter, sier Sjåstad til RA.

Prisen per pullert varierer fra 10.000 kroner til 250.000 kroner.

– Det kommer an på hvor mye pullerten skal tåle, om den skal være terrorsertifisert og om den skal gå opp og ned i bakken, forteller Sjåstad.

Pullerter må søkes om hos kommunen, forteller produktsjefen.

LES OGSÅ: Tyver brukte stjålet bil som rambukk da Stavanger Foto ble utsatt for innbrudd

Innbruddet skjedde natt til forrige fredag. Foto: Arne Birkemo

Dette er saken:

** Natt til fredag klokken 04.25 fikk politiet melding om innbrudd hos Stavanger foto i Lars Hertervigs gate.
** Et vitne så to maskerte menn løpe fra stedet, i retning torget. De hadde på seg hvite munnbind og bar på en bag mellom seg.
** Tyvene brukte en stjålet bil, Volkswagen Touran, stjålet fra Christian Bjellands gate til å kjøre inn i butikken. Bilen ble forlatt ved butikken.
** Tyvene fikk med seg verdier for 1,7 millioner kroner, hovedsakelig kameraer og optikk.
** Politiet har ingen mistenkte i saken.
** Stavanger foto ble rammet at samme innbruddsmetode våren 2016. Saken ble aldri oppklart.