Nyheter

Rigget ned suksess

– Gladmat gir folk i regionen smaken på ny mat, sier festivalsjef Mona Vervik etter at den fire dager lange matfestivalen ble avsluttet i dag.

– Selv har jeg prøvd både østers, økologisk is og etiopisk vegetarmat disse dagene, sier en tydelig sliten, men fornøyd festivalsjef, Mona Vervik etter fire dager med Gladmat.

For 19. året på rad har Gladmat-festivalen blitt arrangert i Stavanger. Rekordmange 113 utstillere har vært involvert. Sammen med 35 Stavanger-restauranter har de bidratt til at både lokale og tilreisende har kunnet prøve seg på alt fra kråkeboller og råmelkspudding til lettrøykte kamskjell.

– Hvert år oppfordrer vi publikum til å smake noe nytt. Å utvide repertoaret og bli inspirert er viktig, sier Vervik, som mener Gladmat er en gladhistorie også for produsentene og restaurantene i regionen.

LES OGSÅ: Tok sydenferien i Stavanger

Måltid som fellesskap

– At et så stort publikum har fått smaken på produktene deres og blitt kjent med restaurantene, skaper verdier langt utover festivaldagene, sier Vervik, som anslår at om lag om lag 250.000 har besøkt Gladmat de siste fire dagene.

Professor Reidar Mykletun mener det er flere årsaker til at Gladmat er en gladhistorie.

– For det første har de ingen store konkurrenter i Norge, annet enn i Ålesund og Oslo. Dermed fyller de en nisje, sier Mykletun, som er tilknyttet Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger.

For det andre, påpeker han, er de dyktige i å arrangere.

– Og for det tredje så har publikum, altså Stavanger-folket, blitt veldig glad i festivalen. Mange prioriterer å besøke den og inviterer med seg venner år etter år. Til sammen utgjør de en stor stamme av pålitelig publikum, sier Mykletun, som tidligere har forsket på nettopp Gladmat.

LES OGSÅ: Mesterkokkene roser matfylket

Fredsmåltid

«Sammen om måltidet» har vært temaet for årets festival, som startet med strålende solskinn onsdag forrige uke.

– For oss har det vært viktig å oppfordre alle til å spise sammen. Et måltid handler om mer enn bare mat, men dreier seg også om fellesskap, bli kjent og skape forståelse.

Det mener Vervik best ble illustrert under torsdagens fredsmåltid, hvor representanter fra ulike religioner samlet seg rundt et gigantisk langbord i Stavanger domkirke.

Pris og stipend

I den samme kirken ble det også arrangert massebryllup dagen etter, med ni par som inngikk ekteskap.

For tredje gang vant også Renaa prisen for beste Gladmat-konsept. De mottok dessuten et matstipend på 50.000 kroner.

Og i forbindelse med åpningen av byfesten fikk Rogaland sitt eget matmanifest.

LES OGSÅ: Rogaland får eget matmanifest

Mer fra Dagsavisen