Nyheter

Mesterkokkene roser matfylket

Rogaland som matfylke er langt framme, mener stjernekokkene Sven Erik Renaa og Eyvind Hellstrøm.

– Det er et klima i Rogaland som skiller seg ut fra resten av landet. Her er det stor interesse for produksjon og landbruk, og det er mye iver og glede rundt disse tingene, sier Eyvind Hellstrøm til RA.

Tirsdag deltok han på Kokepunktet, Gladmats årlige fagkonferanse, som i år fant sted i Stavanger konserthus.

LES OGSÅ: Slik blir Gladmat-festivalen

– Rogaland som matfylke er langt fremme, og det er mange restauranter i Stavanger som fortjener mye oppmerksomhet, sier Hellstrøm.

– Med så mange gode produkter blir det også gode kokker, fordi gode kokker bruker gode råvarer, legger han til.

LES OGSÅ: Full panikk på kjøkkenet

Kokkekollega og eier av Michelin-restauranten RE-NAA, Sven Erik Renaa er enig.

Gir kredibilitet

Begge roser Gladmat for å ha tatt initiativ til matkonferansen, som i år ble arrangert for tredje gang.

– Kokepunktet gir en ekstra kredibilitet og profesjonalitet til Gladmat. Det er ikke bare fest, men også faglig påfyll, sier Renaa til RA.

– Kokepunktet er en viktig konferanse, og tilfører ekstra substans til festivalen, legger Hellstrøm til.

Verdig måltid

Kokk og Tango-gründer Kjartan Skjelde var konferansier for Kokepunktet, og i likhet med de to andre mener også han at det er en viktig begivenhet for matmiljøet i regionen.

– Det er definitivt viktig. Gjennom alle år har Gladmat tilknyttet og tiltrukket seg viktige kokker, og å få dem hit og bruke dem som en inspirasjon og ressurs, har Gladmat gjort på en genial måte, sier Skjelde.

LES OGSÅ: Rogaland får matmanifest

Årets Gladmat-tema er «Sammen om måltidet», et tema Skjelde er fornøyd med.

– Det handler om alle leddene som gjør et måltid verdig, sier han.

– Hva er det som gjør et måltid verdig?

– Gode råvarer og mat laget fra bunnen, sier Skjelde.

For tredje gang

Lise Brunborg driver Stavanger Ysteri, og er med på Gladmat for tredje gang, men i år er første gang hun står på scenen under festivalen.

– Kokepunktet er noe helt unikt fordi det er en nettverkssamling som løfter de som vanligvis står på kjøkkenet, opp og fram i lyset. Dessuten er det ekstra kjekt å bli tatt varmt imot som en ny og fersk aktør i regionen. Jeg tror det skapes en felles stolthet rundt mat under festivalen, sier Brunborg.

LES OGSÅ: Farselignende tilstander på Gladmat

Mer fra Dagsavisen