Nyheter

Rektorer ber om rutiner for oppfølging av voldselever

Den registrerte ungdomskriminaliteten i Sør-Vest politidistrikt har økt hvert år siden 2014. I en ny rapport etterlyser rektorer retningslinjer for hvordan følge opp elever involvert i rus og vold.

I Stavanger kommune gjøres mye godt arbeid for å følge opp barn og unge som er involvert i volds- og rusproblematikk. Men de har også en rekke forbedringspunkter, viser en fersk rapport fra Rogaland Revisjon.

– Kommunen kan bli enda flinkere til å jobbe raskt og koordinert når de skal håndtere barn og unge som er involvert i rus og vold. I dag opplever en del rektorer at de står alene med å koordinere de ulike hjelpeinstansene for eleven, sier Frode K. Gøthesen, forvaltningsrevisor i Rogaland Revisjon, til RA.

LES OGSÅ: – Venter med straff for ungdom i månedsvis (RA+)

Negativ treng i regionen

Bakgrunnen for rapporten er en negativ trend blant unge i regionen: Den registrerte ungdomskriminaliteten i Sør-Vest politidistrikt har økt hvert år siden 2014. Det viser politiets årsrapportering.

Hittil i år har politiet registrert 476 narkotikasaker blant ungdom under 18 år i politidistriktet. Det er en økning på 55 prosent fra fjorårets 308 registrerte saker, skrev RA torsdag forrige uke.

Trenger avklaring

I Stavanger kommune har blant andre Uteseksjonen en viktig funksjon i nå risikoutsatt ungdom, går det fram av rapporten.

– Dette er et frivillig hjelpetilbud som oppsøker barn og unge ute på kvelden og i friminuttene på skolen og prøver å fange opp det som skjer, sier Gøthesen.

Skolen tilbyr på sin side tilrettelagt undervisning og driver holdningsskapende arbeid.

I rapporten går det imidlertid fram at skolene mener at svært mye av oppfølgingsansvaret faller på skolen når en elev har store utfordringer med rus eller vold. Kanskje for mye, mener Terje Angelskår, rektor ved Austbø skole på Hundvåg i Stavanger. Han er en av rektorene og sosialrådgiverne ved tre ungdomsskoler i Stavanger som er blitt intervjuet i prosjektet.

– Jeg mener vi trenger noen klargjørende prinsipper for hvem som skal koordinere hjelpetiltakene som iverksettes for elevene som har rus- og voldsproblemer, sier han til RA.

LES OGSÅ: Eksplosiv økning av unge kriminelle

Rektor tar jobben

I dag blir en ansvarsgruppe opprettet dersom flere hjelpeinstanser involveres. BUP, barnevernet og helsetjenesten er eksempler på slike instanser. Det er imidlertid ikke gitt hvem som skal ha oppgaven med å koordinere gruppen. Ofte er det rektor som ender opp med å ta jobben, og den er krevende. Ikke bare må arbeidet komme raskt i gang, slik at søknader til ulike hjelpeapparater kommer på plass, koordinator må også ha god oversikt, slik at det kun er de mest hensiktsmessige tjenestene som settes inn.

«Per i dag blir dette tidkrevende arbeidet som regel utført av skolens rektor, som opplever at tiden ikke strekker til», heter det i rapporten.

– For oss blir totalbelastningen stor, og noen andre burde kanskje hatt styringsansvaret, sier Angelskår.

LES OGSÅ: Politiets nye nettpatrulje fikk 67 henvendelser i løpet av én uke (RA+)

Hjelp for seint?

Videre i rapporten tar både revisjonen og skolelederne til orde for at kommunen bør utarbeide tydeligere rutiner for håndtering av elever med store atferdsproblemer som er involvert i volds- eller rusproblematikk.

Rutiner kan forhindre at den enkelte rektor tar forhastede og feil beslutninger. De kan og bør også fungere som en «ryggmargsrefleks» for hvordan kommunen skal gå fram i slike saker, med informasjon om hvem man kan kontakte. Dette handler om å samle de erfaringene som hittil er gjort i kommunen, heter det i rapporten.

Det stilles også spørsmål om hjelpen settes inn for seint i opplæringsløpet. I dag kan elever sendes til Lenden skole- og ressurssenter i Stavanger dersom PP-tjenesten tilråder det. Lenden har et eget tilbud for elever med blant annet atferds- eller rusvansker, og i dag er det mange skoler som benytter seg av dette. Men de fleste sakene her opprettes for elever på de høyeste grunnskoletrinnene. Det er for seint i læringsløpet, mener de ansatte ved ressurssenteret.

– Vi er alle enig om tidlig innsats, men samtidig har vi nok også mer å hente på tidlig avdekking. Her har vi sannsynligvis enda mer å hente på å koordinere ulike instanser allerede i barnehagen. Vi må finne de risikoutsatte barna tidlig. Når situasjonen først begynner å bli vanskelig, så er det virkelig vanskelig, sier han.

I rapporten anbefales kommunen å lage en overordnet handlingsplan for håndtering av rus- og voldsproblematikk blant barn og unge. Tanken er at den skal sikre en mer helhetlig evaluering, koordinering og videreutvikling av innsatsen.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot LSD-ruter med eventyrmønster

Mange hensyn å ta

I Stavanger kommune har de allerede planer om å lage en plan for SLT-arbeidet i kommunen. SLT står for Samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak. Kommunen stiller seg også positive til å utarbeide tydeligere rutiner for håndtering av elever som er involvert i rus- og voldsproblemer. De vil dessuten følge opp revisjonens anbefaling om å utarbeide gode rutiner og systemer for koordinering i enkeltsaker.

– Samtidig er det vanskelig å lage gode rutiner som skal gjelde alle elever og skoler, og som alle skolene vil følge.  Alle saker kan ikke behandles likt. Det er mange hensyn å ta, sier Elliot Kim Jørpeland, SLT-koordinator i Stavanger kommune, til RA. Hans hovedoppgave er å koordinere og samordne det kriminalitetsforebyggende arbeidet i kommunen.

Flere hasteflyttinger

Jørpeland ser med bekymring på den negative utviklingen blant ungdom i regionen. De få marginaliserte ungdommene fremstår som mer marginaliserte enn tidligere, og stadig flere sprenger grenser, sier han.

– Vi opplever en tøffere situasjon i ungdomsmiljøet. Flere saker meldes inn til barnevernstjenesten, og det er en stor økning i saker som er så alvorlige at ungdommen må flytte ut fra eget hjem, sier han, og viser til at fem ungdommer ble hasteflyttet i 2015  som følge av rus og kriminalitet. Fram til oktober i år er tallet 20.

– Skikkelighetstrenden vi har sett blant unge i mange år er ikke like tydelig lengre.

I kommunen jobber de kontinuerlig med tiltaksutvikling. Allerede før revisjonsrapporten forelå hadde de planlagt å øke kompetansen hos enkelte ansatte ved ungdomsskolene på håndtering av ungdom som ruser seg.

LES OGSÅ: Tips til politiets nettpartrulje avverget slåsskamp

Opp i bystyret

Rapporten fra Rogaland Revisjon skal behandles i bystyret i midten av desember. Forrige uke ble det kjent at flertallspartiene vil bevilge tre millioner kroner i strakstiltak til kriminalitetsforebyggende tiltak, noe som også må sees i sammenheng med blant annet rapporten, opplyser Jørpeland.

Mer fra Dagsavisen