Nyheter

Omstridt pub kan få gebyr på 300.000 kroner etter ulovlig innlosjering

The Old Irish Pub risikerer et overtredelsesgebyr på inntil 300.000 kroner etter at de innlosjerte arbeidere ulovlig i Det røde sjøhus.

– Vi ønsker å sette et eksempel. Det skal ikke lønne seg å innkvartere arbeidere ulovlig, sier Gro Ellingsen, talsperson for A-Krim i Rogaland og leder for Arbeidstilsynet, til RA.

Arbeidstilsynet vurderer å ilegge The Old Irish Pub inntil 300.000 kroner i overtredelsesgebyr etter at den danske kjeden forrige måned innlosjerte ni polske arbeidere ulovlig i De røde sjøhus.

The Old Irish Pub har planer om å starte opp en kombinert pub og nattklubb i det historiske bygget på Holmen i Stavanger i vår, og inne i lokalene har de derfor satt i gang oppussing. Et uanmeldt tilsyn i regi av a-krimsenteret i Stavanger 7. mars i år, avdekket imidlertid svært kritikkverdige arbeidsforhold. I byggets tredje etasje overnattet ni polske arbeidere ulovlig.

Stavanger kommune skrev i sin rapport at forholdene er « ... prekære og livsfarlige». 

LES OGSÅ: Venstre vil si nei til omstridt pub (RA+)

Kunne ikke åpne vindu

I bygget, som ikke er godkjent for varig opphold, ble det avdekket store mangler ved blant annet brannsikkerhet og rømningsveier. Inspektørene fant for eksempel tildekket stråleovn, varmgang i kontakt, fulle askebeger ved seng og tildekket røykvarsler.

Arbeidstakerne hadde dessuten ikke egne soverom, og på to av rommene var det ikke vindu eller vindu som kunne åpnes.

Arbeiderne ble straks innkvartert i et nytt lokale av arbeidsgiver, men et tilsyn to uker senere avdekket at arbeiderne også denne gangen bodde ulovlig, skrev Stavanger Aftenblad.
Det er for det første forholdet pubkjeden nå risikerer et overtredelsesgebyr på inntil 300.000 kroner. Det framgår av et varselbrev som Arbeidstilsynet sendte til The Old Irish Pub torsdag forrige uke.

Tildekket røykvarsel

I brevet får pubkjeden hard medfart. Arbeidstilsynet mener forholdene som ble avdekket under tilsynet «er blitt gjennomført med arbeidsgivers viten og vilje». De vurderer også saken slik at overtredelsen er begått «for å fremme virksomhetens interesser», og tilsynet har regnet på at den ulovlige innkvarteringen åpenbart har gitt virksomheten en økonomisk besparelse.

«Vi vurderer at virksomheten kunne unngått overtredelsen med enkle forebyggende tiltak. Dette ved å skaffe til veie og etterleve lov og forskrift som regulerer innkvartering av arbeidstakere. Det at et så alvorlig brudd med letthet kunne vært avverget, taler for en streng reaksjon», skriver de.

Den siste ulovlige innkvarteringen mener Arbeidstilsynet er delvis relevant for saken, fordi den handler om «virksomhetens vilje til å innrette seg regelverket. 
Pubkjeden har fått 11. april som frist til å komme med eventuelle innvendinger av beskrivelsen.

Vil undersøke mer

– Vi har nå bare tatt for oss det mest akutte ved arbeidsforholdet, som er den ulovlige innkvarteringen. Videre kommer vi til å undersøke hvilke lønns- og arbeidsvilkår arbeiderne, har opplyser Ellingsen.

Leder for den danske pubkjeden The Old Irish Pub lover bot og bedring.

– Vi har innrømmet feilene og beklager dem. Vi vil selvfølgelig også betale overtredelsesgebyret dersom det måtte komme, sier Peder Blak, øverste leder for den danske pubkjeden The Old Irish Pub, til RA.

– Innkvarteringen var en feil og en manglende forståelse for det norske regelverk. Det er ingen unnskyldning, og jeg tar det fulle ansvaret på mine skuldre, sier Blak.

– Hva er grunnen til at dere ikke innrettet dere etter regelverket den andre gangen arbeiderne ble innlosjert?

– Vi satt oss inn i reglene, men ikke godt nok, og det tar vi lærdom av. Jeg har de siste dagene vært i møter med samarbeidspartnere og leverandører, og jobber med å gjennomgå alle rutiner hos oss for å sikre at vår høye standard og aktiviteter i henhold til norske lover og regler, sier Blak som ankom Stavanger på søndag på grunn av alt ståket som har vært rundt saken den siste tiden.

 – Arbeidstilsynet mener at det foreligger «en betydelig potensiell besparelse i den ulovlige innkvarteringen», og de mener at «overtredelsen er begått for å fremme virksomhetens interesser». Er du enig i dette?

– Nei. Vi har planlagt å åpne inntil 10 puber i Norge i 2019 og har sammen med gårdeier investert 10 millioner kroner i De røde sjøhus. Det handler på ingen måte om å spare penger, sier han.

Flere risikerer gebyr

Olav Thon-gruppen eier og leier ut De røde sjøhus. Også de risikerer overtredelsesgebyr etter den ulovlige innkvarteringen, men da av Stavanger kommune. Etter Plan- og bygningsloven, som avdelingen byggesak er forvaltningsorgan for, er det alltid eieren som har ansvaret på at eiendommen brukes på en lovlig måte.

– Vi har så langt sendt ut vedtak om opphør av bruk, varsel om innsending av søknad og varsel om overtredelsesgebyr. Eieren måtte opphøre beboelsen i tredje etasje umiddelbart og fikk en frist inntil 9. april 2019 for å innsende en søknad. Det førstnevnte ble gjort og da er det bare søknaden som mangler. Hvis vi ikke mottar en søknad, kan det også komme sanksjoner fra oss, skriver Guzmán Cruz, rådgiver i avdeling byggesak og byantikvar i Stavanger kommune, i en e-post til RA.

Gebyrenes størrelse har de foreløpig ikke fastsatt, men trolig vil det kunne dreie seg om en tvangsmulkt på cirka 1000 kroner hver dag, opplyser han. 

 Regiondirektør i Thon-konsernet, Tore Melgårdshagen, ønsker ikke å kommentere saken.

Søknad på bordet

The Old Irish Pub har foreløpig ikke fått sin søknad om skjenkebevilling innvilget i Stavanger. Det skal politikerne i Stavanger ta stilling til 11. april, skrev RA på mandag.

Venstre-politiker Jan Erik Søndeland er blant dem vil si nei på grunn av den siste tids avsløringer.

– Dette framstår som en veldig useriøs aktør med flere lovbrudd på samvittigheten i Stavanger allerede, så jeg mener de ikke bør få skjenkebevilling, uttalte han til avisen.

Mer fra Dagsavisen