Nyheter

Økonomifestivalen KÅKÅnomics arrangeres for andre gang

Fjorårets økonomifestival ble en suksess med over 4000 besøkende. I år satser de på 5000. Onsdag starter årets utgave av festivalen.

– Det var ganske risikabelt å starte opp et så enormt prosjekt som dette i fjor. Men når vi først gjorde noe så vilt som en økonomifestival i Stavanger, så var det viktig å gå hardt ut fra start, sier festivalsjef Jan Inge Reilstad.

I fjor ble økonomifestivalen KÅKÅnomics arrangert for første gang, og i dag begynner oppfølgeren. Under festivalens debutår håpet festivalledelsen på 2000 besøkende, men totalt var det dobbelt så mange som tok turen.

– Det var kø fra scene til scene, og vi ble nesten litt overrasket over hvor mange som kom. Jeg tror ikke vi skal satse på nok en dobling i år, men vi har et mål om 5000 besøkende, sier Reilstad til RA.

LES OGSÅ: Kristoffer Stensrud: – Hadde ikke troen på dette

Tar det ned

En festival om økonomi kan fort høres litt tørt og vanskelig ut, og Reilstad sier det er nettopp det som er utgangspunktet for festivalen.

– Det er mange som synes økonomi er vanskelig, og noen synes til og med det er skummelt. Men det er økonomi i alt. Hele livet ditt handler om det. Du går på jobb hver dag for å tjene penger til å overleve, til underholdning og til de tingene du trenger, sier Reilstad, og legger til:

– Måten vi gjør dette på, og som er et både enkelt og effektivt grep, er at vi får ekspertene til å snakke på en annen måte enn de ellers gjør. De tar det ned, er uformelle og snakker om den vanskelige økonomien på en måte som gjør at folk forstår.

Årets festival går over flere ulike scener. MS "Sandnes" legger til kai ved Tollboden og vil fungere som «hovedscene», og både Frøken Pihl, Blyge Harry, Oljemuseet og KÅKÅ Kverulantkatedralen vil huse små og store debatter om økonomi i løpet av festivalens fire dager.

LES OGSÅ: Økonomifestival om bitcoins, sexsalg og luksusfeller

70 puslespillbiter

Reilstad tror Stavanger er rett by for en økonomifestival som KÅKÅnomics.

– Det er jo verdens rikeste by, og samtidig en by som står overfor store utfordringer. Vi står litt på én fot etter å ha hatt et oljeeventyr i så mange tiår. Så nå er jo spørsmålet hvor vi skal sette ned den andre foten, og hva vi skal spe på med når det kommer til næring og utvikling for å skape en god og bærekraftig økonomi. Derfor er vi et godt eksempel på en by som trenger en sånn festival, sier Reilstad.

Han mener festivalens styrke er kombinasjonen mellom faglig tyngde og folkelig humor, og at terskelen, bokstavelig talt, er lav, slik at deltakere og publikum blandes.

Årets festival har 60 deltakere fra inn- og utland, og til sammen 70 arrangementer fordelt på ulike scener i byen. En rekke temaer står på programmet, blant annet økonomi når det gjelder natur og miljø, framtidsbyen Stavanger, kunstig intelligens og kryptovaluta.

Reilstad beskriver det hele som et stort puslespill.

– Denne festivalen er 70 puslespillbiter med forskjellig tema, og det skal være en bit for alle her. De som ikke klarer å finne noe blant de 70 bitene skal jeg personlig spande

Mer fra Dagsavisen