Nyheter

Økonomifestival om bitcoins, sexsalg og luksusfeller

Tørre tall er forbudt når tunge økonomer entrer scenen under Nordens «første og morsomste» økonomifestival, KÅKÅnomics, denne uken.

– Jeg har inntrykk av at mange opplever økonomi som vanskelig. Målet vårt er å gjøre økonomi relevant og tilgjengelig for folk flest, sier Jan Inge Reilstad til RA. Han er kunstnerisk leder av KÅKÅnomics, Nordens «første og morsomste «økonomifestival som arrangeres for første gang denne uken i Stavanger.

LES OGSÅ: Sammen om ny matfestival

Personlighet og økonomi

Festivalen er årets storsatsing for KÅKÅ kverulantkatedralen. Nærmere 50 foredrag på åtte scener setter de opp fra onsdag til lørdag, og tematikken spenner bredt: Er bitcoins framtidens valuta? Hva skjer når olja ikke lenger bærer velferdsstaten? Finnes det en sammenheng mellom personlighet og økonomi? Hva koster innvandring? Hva er prisen på en skikkelig orgasme? er blant spørsmålene som økonomer fra inn- og utland skal forsøke å svare på.

– Økonomi er ikke bare tall, men både filosofi og politikk. Både økonomer og politikere er opptatt av automatisering. Men hva betyr det for oss at roboter i stadig større grad overtar arbeidsoppgavene våre? Vil vi få mer fritid eller vil vi gå over i arbeidsledighet? Det er et spørsmål vi kommer til å belyse under festivalen, sier Reilstad.

LES OGSÅ: Vil samle byen med ny festival

Uformell dresskode

Han har gitt klar beskjed til foredragsholderne om å legge dressen og det akademiske språket hjemme. For å holde økonomene på et folkelig nivå, skal blant andre pressefolk og komikere som Per Inge Torkelsen, intervjue dem på scenen.

– I møtet mellom fagfolk og komikere er det nødt til å bli litt morsomt.

Steve Keen er blant de tyngste navnene på festivalprogrammet. Han er professoren som forutså finanskrisen. Også Karl Ove «Kalle» Moene, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, stiller opp.

– Hvorfor tror du økonomi har fått et noe tørt omdømme, Moene?

– Det er vanskelig å si. Selv synes jeg økonomi er kjempespennende og viktig, og det finnes mange innen økonomi som kan snakke om det på en underholdende og provoserende måte. Det håper jeg vi får se i løpet av disse dagene, sier Moene til RA. Selv skal han holde foredrag om blant annet borgerlønn.

– Jeg mener borgerlønn er et viktig supplement til velferdsstaten, og jeg vil presentere en ordning som jeg mener er velegnet for å redde velferdsstaten i framtiden, sier han, som ikke vil utdype dette nærmere.

– Jeg vil ikke røpe mer før foredraget på lørdag, sier han.

LES OGSÅ: – Hege Storhaug er den 12. landeplage

Inspirert av irer

Inspirasjonen til festivalen har Jan Inge Reilstad i KÅKÅnomics hentet verdens første økonomifestival i Kilkenny i Irland.

 – Hvor mange publikummere håper dere vil ta turen innom festivalen?

– Det er umulig å spå, men vi sier oss fornøyde med et par tusen, sier han.

LES OGSÅ: Facebook nekter å dele Årets kverulant

Mer fra Dagsavisen