Nyheter

Vil åpne barnehager og skoler for de yngste barna

Smittevernoverlegen på SUS, Jon Sundal, er for å lette på tiltakene.

Stavanger universitetssykehus har ikke hatt noen flere koronasmittede de siste tre døgnene. Smittevernoverlege Jon Sundal mener det er riktig å lette på tiltakene, og åpne skoler og barnehager.

– Man må åpne opp. Samfunnet skal også fungere, men man trenger ikke ta alle på en gang. Kanskje en skal begynne litt forsikring, og la dette gå gradvis. Finnene gjorde det var frivillig å sende barn i barnehagen og på skolen. Syv prosent møtte. Så har det økt gradvis, sier Sundal til RA.

LES OGSÅ: UiS vil forske på korona: – Kan gjøre oss bedre forberedt (+)

– Mange måter å gjøre dette på

– Det er en del engstelse blant barn og foreldre. Det synes jeg man skal ta hensyn til. Dette må modnes litt blant folk, legger Sundal til.

Smittevernoverlegen foreslår å åpne opp for visse alderstrinn i barnehagen og opp til tredje trinn i skolen.

– Det er mange måter å gjøre dette på. Å gjøre det frivillig er én måte, sier Sundal.

– For hvem er det trygt å gå i barnehage eller skole. Barn blir også syke, og unge barn som kan ha astma blir ikke testet for dette?

– Ingenting er ufarlig. Barn kan bli syke. De yngste tåler koronaviruset best. Foreldre med små barn tåler å få korona lettere enn meg over 65 år, svarer Sundal samtidig som han understreker at de 1,6 millionene i Norge som er i risikogruppen fortsatt skal skjermes.

– De må skjermes, og de kan vi ikke slippe opp for. For dem må det fortsette som nå.

LES OGSÅ: Stein (62) var koronainnlagt: – Det var skremmende å se på (+)

Vet ikke når man er immun

Som spådd før vil korona og ulike tiltak være i gjeldende i hele 2020.

– 40–60 prosent av befolkningen skal blir smittet og bli immune. Utpå høsten, eller neste år, kommer vaksinen. Da kan den resterende halvparten vaksineres, sier Sundal, som legger til at man ikke vet hvor lenge man er immun mot koronaviruset etter å ha hatt det.

Mer fra Dagsavisen