Nyheter

Tvinges til å tenke annerledes

Avlyste juleselskaper, plassreservasjoner på julegudstjenester og færre gjester. Julen er ikke helt den samme i år.

For drøye ti måneder siden hadde ingen en anelse om hva som ventet oss denne julen. At koronapandemien skulle true våre kjære juletradisjoner er det heller ikke mange av oss som hadde sett for seg, da viruset etter hvert også kom til Norge. Som vi har vist tidligere under pandemien klarer nordmenn å tenke nytt og annerledes, også når juletradisjonene trues. 2020 ble det året hvor vi må avlyse juleselskaper, reservere plasser på julegudstjenestene, invitere kun et fåtall med gjester, og ha juleølsmaking på Zoom.

Stavanger-ordfører, Kari Nessa Nordtun (Ap) skulle gjerne tent julegranen på en fullstappet Domkirkeplass første søndagen i advent, men slik ble det ikke. I stedet ble det sendt en direktesending av julegrantenningen på kommunens nettsider.

– Jeg håper virkelig at jeg får tent den neste år – det hadde vært kjekt, sier hun til RA.

Som følge av pandemien dropper hun julegudstjenesten i Madlamarkkirke, og skal ha en rolig julefeiring med nærmeste familie på Madla.

– Vi får besøk av foreldrene mine, så vi blir ikke så mange på julaften, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Julegudstjenester: – Utfordringene ble større enn vi hadde tenkt

Varaordfører Dagny Sunnanå Hausken og ordfører Kari Nessa Nordtun.

Startet pyntingen tidlig

Også varaordfører i Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken (Sp), står over årets julegudstjeneste.

– Vi pleier vanligvis å gå i Utstein Kloster, og det er så koselig med korps og kor. Man får skikkelig julestemning, sier hun til RA.

Også hun tvinges til å droppe de store juleselskapene i år.

– I år kan vi ikke ha besøk av mannen min sine søsken og nevøer av oss, slik vi pleier. Det blir heller mindre selskaper med nærmeste familie, sier Sunnanå Hausken.

– Jeg gleder meg likevel veldig til julen – jeg er så glad i denne tiden, legger hun til. Hun har aldri vært tidligere ute med julepynten og julelysene.

– Jeg har et inntrykk av at alle har startet julen litt tidligere i år. Vi har trengt å ha noe å se fram imot, som et lys i en mørk tid, sier Sunnanå Hausken.

RA har snakket med gruppelederne i Stavanger og spurt hvilke kjære juletradisjoner de må droppe i årets feiring som følge av pandemien.

Dag Mossige (Ap): 

Mossiges kone er opprinnelig fra Mexico, og i fjor reiste de til andre siden av jorden tidlig første juledag. I år blir det Stavanger-jul i stedet.

– Vi er heldige og har familie her også, og så er vi glade for at vi fikk se den meksikanske familien i januar før nedstengingen, sier Mossige.

– Tidligere har jeg ment at julen har startet altfor tidlig, men det var det eneste rette i år. Det har vært et krevende og stressende år for alle, legger Ap-politikeren til. I år har han funnet tid til andre juletradisjoner som å hente og pynte juletre med sønnene, plage dem med gamle julesanger, og å lage pepperkaker.

Sissel Knutsen Hegdal (H):

– I mange år har vi hatt en tradisjon med at vi inviterer storfamilien fra Jæren til et stort juleselskap siste fredag før jul.

Da er det åpent hus på Madla, og som regel har vi rundt 40 gjester. Det savnet jeg i år, sier Høyre-politikeren. Hun har likevel gledet seg masse til at hennes tre voksne barn skal komme hjem fra studier, slik at de kan feire jul på hytta i Ryfylke.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp):

Gruppelederen for Frp forteller RA at han klarer å holde julemattradisjonene ved like i år.

– Jeg er kokken og serverer både ribbe og pinnebog. I år har jeg gledet meg veldig til barna mine skulle komme hjem på ferie, men har syntes det har vært litt vanskelig med en far på sykehjem. Jeg får problemer når ungene kommer fra Oslo som er en rød sone, sier han.

– Vi må også droppe julegudstjenesten i år, legger han til.

Daria Maria Szymaniuk (MDG):

Hun er opprinnelig fra Polen, og har tatt med seg en polsk tradisjon til Stavanger.

– På julekvelden pleier vi alltid å la en plass ved bordet stå ledig for den som måtte trenge noen å feire jul med. Jeg vet ikke hvor denne tradisjonen stammer fra, men jeg er oppvokst med det. Jeg husker godt at vi fikk besøk da jeg var yngre, og det var alltid veldig hyggelig, sier hun til RA. I år er det ikke vært mulig for Szymaniuk og familien å gjennomføre dette.

– Vi har heller ikke fått tatt turen på julemarked i Egersund, men det blir deilig å få slappet helt av, sier hun.

Jan Erik Søndeland (V):

Venstre-politiker Søndeland skulle egentlig vært på skamfett julaparty med Kriminell Kunst på Tou rett før jul, men det ble det ikke noe av i år.

– I tillegg røk det noen julebord, sier han før han fortsetter:

– Julefeiringen i år blir rolig hjemme hos foreldrene mine på Sola, slik det pleier å være.

Frode Myrhol (FNB):

– De siste årene har jeg reist til Liverpool i romjulen for å se fotballkamper. Det blir det ikke noe av i år, sier Myrhol. I år, som hvert år, har han tatt turen hjem til familien på Sunnmøre.

– De største juleselskapene blir selvfølgelig avlyst. På grunn av sykdom i familie valgte jeg å ta en koronatest i Stavanger før avreise, for å være sikker på at jeg var frisk, sier FNB-politikeren.

Eirik Faret Sakariassen (SV):

– Jeg må droppe julegudstjenesten i år, sier han til RA.

Det ble heller ikke noe av juleølsmakingen som han i flere år har arrangert for kompisene sine.

– Jeg pleier å handle inn litt forskjellig øl, gjerne fra lokale bryggerier. Det er en veldig hyggelig tradisjon, som vi får ta igjen neste år, sier Sakariassen før han fortsetter:

– Jeg har laget meg en god bokbunke som jeg skal komme godt ned i denne julen.

Ellers tror Sakariassen at det kan være rom for nye juletradisjoner, som å treffe familie og venner ute i stedet for inne i selskaper.

– Man må finne andre måter å være sammen på, sier han.

Mímir Kristjánsson (Rødt): 

Gruppelederen i Rødt har derimot gjennomført årets juleølsmaking, men det ble ikke helt som han hadde sett for seg.

– Juleølsmakingen er en 15 år gammel tradisjon som foregår i Oslo, så i år deltok jeg digitalt. Det var stusslig, og jo mer beruset de andre ble, desto vanskeligere var det å følge med på Zoom. Jeg må innrømme at jeg synes det var litt trist å måtte sitte alene, sier han til RA.

Han synes synd på dem som sitter alene hele julen, og han håper at folk kan være flinke til å skape nye tradisjoner.

– Selv gleder jeg meg masse til jul. Jeg har en datter på tre år, og hun er pakkegal. Dessuten har jeg en julegal svigerfamilie, så jeg synes det er helt perfekt at vi ikke fått til mer enn to juleselskaper denne julen, sier Kristjánsson.

Henrik Halleland (KrF): 

Halleland går som regel i Hestby kirke på Finnøy på julaften, men det blir ikke slik i år. 
– Jeg reserverte aldri plass. Ellers følger vi anbefalingene og samler kun den nærmeste familien, sier han. 
– Pinnekjøttet kan ingen stoppe, så vi har valgt å være svært nøye med mattradisjonene i år, legger KrF-politikeren til.

Bjarne Kvadsheim (Sp): 

Gruppelederen i Sp måtte droppe den årlige julefesten for naboene på Jæren.

– Vi pleier å være rundt 15 personer, og servere saueføtter og mølje, men det ble det ikke noe av i år. De store familieselskapene blir også avlyst, men jeg har gledet meg masse til at nevøene mine skal komme hjem til jul, sier han til RA.

Karl W. Sandvig (Pp):

Sandvig må også droppe julegudstjenesten i år.

– Min kone og jeg pleier å gå i Hinna kirke. Ellers blir det tradisjonsrikt med julemat, pakker og juletre, sier han. Han har lagt merke til at det har vært mye julelys i nabolaget hans i år, og at denne har kommet opp tidligere enn før.

– Det er på mange måter veldig kjekt. Det er mer lys enn noen gang, og det lyser opp den mørke tiden, sier Sandvig.

LES OGSÅ: – Over all forventning

– Ta vare på hverandre

Ordfører og varaordfører oppfordrer innbyggerne i Stavanger til å ta godt vare på hverandre og familien i denne tiden.

– Det er også viktig at vi tenker på dem som ikke har en familie. Gi gjerne de du kjenner som er alene eller har det vanskelig en liten oppmerksomhet, sier Kari Nessa Nordtun.

Mer fra Dagsavisen